Tanösvény Kupa a jó közérzetért

Hogyan ismerheted meg játékos formában Budapest gazdag és változatos élővilágát?

Előtte: kedvetlen vagy és érzed, hogy rád férne egy kis mozgás

Utána: jó kedved van és érzed, hogy feltöltődtél

Már gyerekkorodban is sokat jártál kirándulni?

Ugye, Te is emlékszel arra, amikor egy-egy iskolai kirándulás során azt a feladatot kaptuk, hogy néhány társunkkal együtt keressük meg a választ bizonyos kérdésekre?

Biztosan Neked is hiányoznak ezek a közös kirándulások, az erdőben eltöltött órák…

12+1 tanösvény Budapesten

Ezeknek a túráknak a különlegességét az adja, hogy egy-egy tanösvény bejárása során úgy ismerkedhetünk meg azok sajátosságaival, hogy közben egy kérdéssor helyes kitöltésével még díjazást is kaphatunk.

Most is szívesen mennél ki a természetbe, de mégsem teszed meg?

Nézd csak, milyen problémái voltak másoknak?

“Nagyon kicsik a gyerekeim, ezért teljesítménytúrákra még nem tudunk velük elmenni. Jelenleg csak a rövidebb távú túrák ideálisak számunkra.”
“Nem igazán tudok kimozdulni a városból, pedig hiányzik a természet közelsége.”
“Mindig is szerettem kirándulni, de a munkaidő beosztásom miatt a legtöbb szervezett túrán nem tudok részt venni, mert általában hétvégén vannak.”
“Gyerekkoromban sokat kirándultam, de most már tartok attól, hogy eltévednék az erdőben.”

Mit szólnál ahhoz, ha lenne egy megoldás, aminek hatására:

[simple_icon name=”verizon”] A gyerekeiddel is megismertethetnéd a természetben található állatok és növények világát

[simple_icon name=”verizon”] Nem kellene sokat utaznod, hogy érezd a természet közelségét

[simple_icon name=”verizon”] Akkor mehetnél kirándulni, amikor épp időd engedi

[simple_icon name=”verizon”] Olyan helyen járhatnál, ahol biztosan nem tévedsz el

[simple_icon name=”verizon”] Végre újból elkezdhetnéd a testmozgást

a megoldás a fenti problémákra a Tanösvény Kupa 

“A tanösvény kijelölt, jelzéssel ellátott tematikus túraútvonal, amelyen állomáshelyekhez kötődően, tájékoztató táblák és/vagy kiadványok segítségével ismerhetők meg az érintett terület természeti értékei és kulturális öröksége. Bejárásuk különösen azok számára jelenthet élményt, akik önállóan, gyalogszerrel, hosszabb-rövidebb séta keretében szeretnék felfedezni, megismerni egy adott terület – a legtöbb esetben védett természeti terület – értékeit, érdekességeit, látnivalóit.”

A Tanösvény Kupában való részvétel 4 legfőbb előnye

Ezzel a négy dologgal mindenképpen gazdagabbá válunk a tanösvények meglátogatása során:

Itt nincs eltévedés

Veled is előfordult már, hogy egy-egy kirándulás alkalmával nem ott kötöttél ki, ahol szerettél volna? Esetleg útközben tettél némi kitérőt, mert csak később vettél észre, hogy nem arra mész, amerre kellene?

Hát ez az, ami a tanösvényeknél biztosan nem fordulhat elő!

Itt egyáltalán nem kell azon aggódnunk, hogy a tanösvények felkeresése során eltévedhetünk, ugyanis a tanösvényeken nem csak turistajelzésekkel találkozhatunk, de az ott elhelyezett tájékoztató táblákat is megszámozva teszik ki.

Mindez rendkívüli módon megkönnyíti a tájékozódásunkat. Egészen biztos, hogy célba érünk!

Olyan helyeket járhatunk be, amikről talán nem is tudtuk, hogy léteznek

A Tanösvény Kupában szereplő tanösvények nagy része természetvédelmi területekre kalauzol el bennünket, és megismerteti velünk Budapest azon rejtett értékeit, amik eddig is ott hevertek a lábunk előtt, mégsem tudtunk róla.

Minden egyes tanösvény egy csöppnyi vadon, ami elfeledteti velünk, hol is vagyunk valójában, ugyanakkor különleges kilátóhelyeiről messzire elláthatunk fővárosunk lenyűgöző épületeit csodálva.

Szívjuk hát magunkba ezt a friss levegőt, engedjük, hogy a természet közelsége magával ragadjon, és egyszeriben csak azt vesszük észre, hogy teljesen feltöltődve érünk majd haza.

Játékos formában ismerhetjük meg a minket körbevevő állat- és növényvilág jellegzetességeit

Azért, hogy izgalmasabbá tegyük a tanösvényeken található különféle ismeretek feldolgozását, minden egyes tanösvényhez összeírtunk egy kérdéssort

Bízunk benne, hogy ezek megválaszolása során mindenki jobban emlékszik majd a tanösvények egyedi jellemzőire és az ott található érdekességekre.

Ráadásul több olyan tanösvény is szerepel a Tanösvény Kupában, ahol kimondottan gyerekek számára készültek a tájékoztató táblák, így könnyedén magával tudja ragadni a figyelmüket. Mi meg csak annyit veszünk majd észre, hogy a gyerekek elhalkultak…

Díjazásban is részesülhetünk

 • Ha beszerezzük a Tanösvény kupafüzetet
 • kiválasztunk egy tanösvényt, amit bejárunk (akkor, amikor éppen szeretnénk)
 • minden kérdést helyesen megválaszolunk (a tanösvényen elhelyezett táblák segítenek ebben)
 • elküldjük a válaszokat a kupafüzetben megadott email címre,

akkor egy névre szóló emléklap és egy kitűző vagy hűtőmágnes (amelyiket választjuk) a jutalmunk.

 • Ha pedig legalább 7 tanösvényt bejárunk (gyerekeknek elég 6)

akkor a munkánk gyümölcse egy jól megérdemelt különleges kupa lesz!

Már 2 órányi természetben eltöltött idő elég, hogy új emberré váljunk

Az Exeteri Egyetem kutatói kb. 20.000 angol személy kikérdezésével arra jutottak, hogy mindazok, akik egy hét során legalább 120 percet a természetben töltenek, igen nagy arányban jó egészségi és lelki állapotról számoltak be, míg a természetben nem járók esetében sokkal kisebb volt a jóllét aránya.

Milyen tanösvényeket ismerhetünk meg a Tanösvény Kupában?

(kattints a tanösvény nevére a részletekhez)

Apáthy-szikla tanösvény - II. kerület

a tanösvény hossza: 780 méter

nehézségi fokozat: közepesen nehéz

állomáspontok száma: 7

a Apáthy-szikla tanösvény megközelíthetősége:

 • autóval:
  a II. kerületben, a Nagybányai út lesz az úticélunk.
  Amennyiben a kezdő táblától indulunk, és szeretnénk a közelben letenni az autót, akkor a Törökvész út felől érkezve érdemes a Napvirág utca után a balra kanyarodni, és ezen a környéken keresni parkolót, mert innen indul a tanösvény.
  Ha a célban szeretnénk hagyni az autónkat, a Törökvész úton, akkor a Nagybányai úton kell lesétálnunk az indító táblához.
 • tömegközlekedéssel:
  Batthyány tér felől a 11-es busszal a végállomásig, a Nagybányai út megállóig szükséges utaznunk. Leszállást követően pedig a Nagybányai úton kell elindulnunk, mert a tanösvény jobb oldalon fog kezdődni azután, hogy bal oldalt a Napvirág utcát elhagytuk.

az Apáthy-szikla tanösvény bejárhatósága: az útvonal bejárását olyan személyeknek javasoljuk, akik rendelkeznek minimális edzettséggel,  hiszen a Görgényi út felől egy meredek hegyoldalon kell haladnunk. Kisebb energia befektetéssel jár, ha az útvonalat fordítva járjuk végig, azaz a 7. táblától haladunk az 1. tábláig. Babakocsival és kerekesszékkel nem ajánlott a bejárása.

További részletek a tanösvényről itt: https://attilaunokai.net/apathy-szikla-tanosveny

Ferenc-hegy tanösvény - II. kerület

a tanösvény hossza: 800 méter

nehézségi fokozat: könnyű

állomáspontok száma: 6 darab Érzékek ösvénye tábla, 5+1 darab Tükörben az élővilág tábla

a Ferenc-hegy tanösvény megközelíthetősége:

 • autóval:
  Személygépjárművel a II. kerület Zuhany utca környékén érdemes parkolnunk, mivel ebben az utcában tudjuk megkezdeni a Ferenc-hegy tanösvény bejárását.
 • tömegközlekedéssel:
  Batthyány tér felől a 11-es vagy és a 111-es busszal menjünk a Móricz Zsigmond Gimnázium megálló, vagy a Tömörkény utca megállóig, és ott szálljunk le. A Móricz Zsigmond Gimnáziumnál leszállás után haladjunk tovább a Törökvész úton arra, amerre a busz is megy, majd a második utcán, a Zuhany utcán forduljunk jobbra, és hamarosan meg is érkezünk a Ferenc-hegy tanösvény indítótáblájához, ami jobb kéz felé helyezkedik el.
  A Tömörkény utca megálló választva visszafelé kell mennünk a Törökvész utcán, arra amerről jöttünk a busszal, és bal kéz felé az első utcán, a Zuhany utcán kell befordulnunk, majd hamarosan jobb kéz felől találkozni fogunk a Ferenc-hegy tanösvény indítótáblájával.

a Ferenc-hegy tanösvény bejárhatósága: A terület végigjárása minden korosztály számára ajánlott, viszont babakocsival és kerekesszékkel nem javasolt. Az említett területbe ékelődő parkoló mentén azonban még mozgásukban korlátozott személyek is tájékozódhatnak néhány táblán.

További részletek a tanösvényről itt: https://attilaunokai.net/ferenc-hegy-tanosveny

Kis-Sváb-hegy tanösvény - XII. kerület

a tanösvény hossza: 1000 méter a természetismereti tanösvény, 750 méter a Meseösvény

nehézségi fokozat: közepes

állomáspontok száma: 8+5

a Kis-Sváb-hegy tanösvény megközelíthetősége:

 • autóval:
  Személygépjárművel a XII. kerületben található Kissvábhegyi út lesz az úticálunk. Parkolni ennek az útnak a környékén érdemes, mert a végén fog kezdődni a tanösvény.
 • tömegközlekedéssel:
  A Széll Kálmán tér felől érkező 21, 21A jelű buszokkal, valamint a Boráros térről induló 212-es busszal a Pethényi út megállónál szálljunk le. A Pethényi úton elindulva egy Y elágazásnál menjünk tovább jobbra a Tusnád közön, majd a köz végén jobbra a forduljunk rá a Tusnád utcára. 540 méter múlva forduljunk balra a Kiss-Sváb-hegyi útra, aminek a végén megtaláljuk a Kis-Sváb-hegy tanösvény indítótábláját.
  A Batthyány tér felől érkezve a 39-es buszra szálljunk, és a Goldmark Károly utca megállónál szálljunk le. A Határőr úton menjünk tovább egyenesen, és a második utcán forduljunk jobbra a Zeke utcára, és menjünk rajta végig, majd egy ötös kereszteződésnél folytassuk utunkat egyenesen tovább a Kissvábhegyi úton egyenesen tovább. Az út végén találjuk a Kis-Sváb-hegy tanösvény indítótábláját.

a Kis-Sváb-hegy tanösvény bejárhatósága:

A Kis-Sváb-hegy környezetének bejárása a könnyebb kirándulásra vágyó családoknak és baráti társaságoknak is kiváló lehetőséget jelent. A sétautak bejárása havas, jeges időben jelenthet némi kihívást. Az útvonalon kisebb-nagyobb emelkedőkre számíthatunk, de ezek hossza és meredeksége sem annyira jelentős, hogy a kevésbé gyakorlottak vagy a gyerekek ne tudnák teljesíteni.
A terület nem akadálymentesített, ezért sajnos kerekesszékkel és babakocsival nem ajánlott a bejárása.

További részletek a tanösvényről itt: https://attilaunokai.net/kis-svab-hegy-tanosveny

 

Kamaraerdei tanösvény - XI. kerület

a tanösvény hossza: 4000 méter

nehézségi fokozat: közepesen nehéz

állomáspontok száma: 12

a Kamaraerdei tanösvény megközelíthetősége: 

 • autóval: a XI. kerületben, a Kamaraerdei út és a Susulyka utca találkozása lesz az úticélunk. Amennyiben a kezdő táblától indulunk, és szeretnénk a közelben letenni az autót, akkor válasszuk az itt kialakított parkolót.
 • tömegközlekedéssel: Menjünk a 41-es villamossal a végállomásig, a Kamaraerdei Ifjúsági Parkig. Leszállást követően a Kamaraerdei úton haladjunk bal kéz felé kb. 150 métert, ahol egy parkolónál találjuk meg a tanösvény indulási pontját. A 97-es, 187-es busszal Kelenföld vasútállomástól, míg a 287-es busszal a Budaörsi lakótelepről tudjuk megközelíteni a kiindulási pontot, amennyiben a Kamaraerdei Ifjúsági Parknál szállunk le. Leszállást követően ne a villamos végállomás felé, hanem a másik irányba menjünk egy parkolóig, ahol a Kamaraerdei tanösvény kezdődik.

A Kamaraerdei tanösvény bejárhatósága: A Kamaraerdő turistaútjai többnyire könnyen és jól bejárhatóak, azonban néhol a lankás domboldalak igen meredekké válnak, ezért a bejárását kerekesszékkel és babakocsival sem ajánljuk. Ugyanakkor ez a kirándulás már 6-7 éves kortól gyermekek számára is kellemes kikapcsolódást jelenthet

További részletek a tanösvényről itt: https://attilaunokai.net/kamaraerdei-tanosveny

Mocsáros tanösvény - III. kerület

a tanösvény hossza: 4000 méter (az általunk javasolt útvonal hossza: 2,83 km)

nehézségi fokozat: könnyű

állomáspontok száma: 7 darab (az általunk javasolt útvonalon 4 db)

a Mocsáros tanösvény megközelíthetősége:

 • autóval:
  Személygépjárművel a III. kerületi Gladiátor utcánál érdemes hagyni az autónkat, mert az indítótáblát Gladiátor és a Nádszál utcától nem messze fogjuk megtalálni.
 • tömegközlekedéssel:
  Batthyány tértől, Békásmegyerről, Szentendréről H5-ös hévvel az Aquincum megállóig utazzunk, majd ott leszállva át kell mennünk a síneken (ne a lakótelep oldalára menjünk), és a Zsófia utcán kell elindulnunk A 3. utcánál forduljunk jobbra, a Gladiátor utcára. A 2. kereszteződés után bal oldalon találjuk a tanösvény kezdőtábláját.

a Mocsáros tanösvény bejárhatósága: A Mocsáros területe könnyedén végigjárható, de érdemes róla annyit tudni, hogy esős napok után jelentős mértékben megnehezedik a tanösvény bejárása, és néhol a növényzet annyira visszavette már az uralmat, hogy az utat sem egyszerű megtalálni.
Pontosan ezen okokból a tanösvény végigjárása kerekesszékkel, babakocsival nem javasolt, a Családi pihenőhely megközelítése és körbejárása azonban teljesen akadálymentesített. Érdemes itt is eltölteni egy kis időt.

További részletek a tanösvényről itt: https://attilaunokai.net/mocsaros-tanosveny

Róka-hegy tanösvény - III. kerület

a tanösvény hossza:  700 méter

nehézségi fokozat: nehéz

állomáspontok száma: 7

a Róka-hegy tanösvény megközelíthetősége:

 • autóval:
  személygépjárművel a Róka-hegyi út, és a III. kerületi Ürömi út találkozásánál érdemes autónkat leparkolni. A Róka-hegy tanösvény a Fülemüle utcával átellenes oldalon fog elkezdődni.
 • tömegközlekedéssel:
  Batthyány tértől, Békásmegyerről, Szentendréről H5-ös hévvel a Csillaghegy megállóig utazzunk, majd ott leszállva az Ürömi úton menjünk 1,2 km-t, majd az Ürömi út végén, az Árvácska utca után 20 méterrel jobbra kezdődik majd a Róka-hegy tanösvény.
 • Tömegközlekedéssel:
  A Békásmegyerről induló 160-as buszról, valamint a Csillaghegyről induló 219-es buszról is a Csillaghegy HÉV megállónál szálljunk le, és a Pusztakúti úton haladjunk tovább az Ürömi út felé, majd forduljunk rá balra, és menjünk rajta addig, amíg jobbról el nem haladunk az Árvácska utca mellett (1 km). Utána 20 méterrel indul a Róka-hegy tanösvény jobb kéz felől.

a Róka-hegy tanösvény bejárhatósága: A tanösvény végigjárása elsősorban a gyakorlottabb túrázók számára javasolt. A meredek lépcsősorok megakadályozzák azt, hogy babakocsival, kerekesszékkel vagy épp kerékpárral menjünk végig a kijelölt útvonalon.

További részletek a tanösvényről itt: https://attilaunokai.net/roka-hegy-tanosveny

Felsőrákosi-rétek tanösvény - X. kerület

a tanösvény hossza:  méter

nehézségi fokozat:

állomáspontok száma: 12

a Felsőrákosi-rétek tanösvény megközelíthetősége:

A tanösvény megközelítése autóval:
Személygépjárművel a X. kerületben található Túzok utca lesz a végcélunk. Ebben az utcában érdemes leparkolnunk, és besétálnunk rajta, mert az indítótáblát a Túzok utca Rákos patak kereszteződésénél fogjuk megtalálni.

A tanösvény megközelítése tömegközlekedéssel:
Az Örs vezér teréről induló 67-es busszal a Túzok utcamegállónál szálljunk le, és a sétáljunk be a Túzok utcán. Amikor a Rákos patakhoz érünk, akkor érkezünk meg a Felsőrákosi-rétek tanösvény indítótáblájához.

További részletek a tanösvényről itt: https://attilaunokai.net/felsorakosi-retek-tanosveny

Homoktövis tanösvény - IV. kerület

a tanösvény hossza:  5400 méter

nehézségi fokozat: könnyű

állomáspontok száma: 12

a Homoktövis tanösvény megközelíthetősége: 

 • A tanösvény megközelítése autóval:
  Nem ajánlott, mert a tanösvény bejáratának közelében nincsen parkolási lehetőség.
 • A tanösvény megközelítése tömegközlekedéssel:
  Az Újpest központnál, és az Újpest városkapunál is áthaladó 104, 104A jelű autóbusszal a Vízművek megállóig utazzunk, majd ott leszállva haladjunk tovább a Váci úton, amíg jobbra meg nem látjuk a Homoktövis tanösvény bejáratát (220 m).

a Homoktövis tanösvény bejárhatósága: A bejárást csak egy oldalról tudjuk elkezdeni, mert a tanösvénnyel ellátott földút egy zsákutcába vezet. A tanösvény táblái széles földút mellett találhatóak, azonban bejárása kerekesszékkel ennek ellenére sem javallott.

További részletek a tanösvényről itt: https://attilaunokai.net/homoktovis-tanosveny

Jane Goodall tanösvény - II. kerület

a tanösvény hossza: 900 méter

nehézségi fokozat: közepesen nehéz

állomáspontok száma: 6

a Jane Goodall tanösvény megközelíthetősége: 

 • autóval:
  Személygépjárművel végcélunk a II. kerületben található Kővári út – Aradi utca kereszteződése lesz. A tanösvény tábla innen indul. Parkolni tudunk a környéken.
 • tömegközlekedéssel:
  A Jane Goodall tanösvény Hűvösvölgytől az 57, 64, 64A, 164, 264-es autóbuszokkal közelíthető meg, a Kölcsey utca megállónál kell leszállni. Leszállva a buszról forduljunk jobbra a Kölcsey utcára, majd az utca végén forduljunk balra a Járóka utcára. A 2. lehetőségnél, az utca végén forduljunk jobbra a Kővári útra, majd az első jobbról jövő utcánál, az Aradi utcánál megérkezünk a célunkhoz. A tanösvény indítótáblája az Aradi utca – Kővári útnál került kihelyezésre.
 • Éjszakai bejárás esetén:
  a 964-es autóbusszal tudunk eljutni a Kölcsey utca megállóig, és onnan a Jane Goodall tanösvény indítóhelyéhez a fent már említett módon (57, 64, 64A, 164, 264-es busz megállója) tudsz eljutni.

A Jane Goodall tanösvény bejárhatósága: az útvonal szintemelkedése csekély, ezért kisgyerekekkel is könnyedén bejárható. Nyomon követhetősége a földutak miatt kifejezetten egyszerű, azonban néhol sziklás terepre is számítanunk kell. Csapadékos időszak után a bejárhatóság jelentősen megnehezedhet. Ilyenkor babakocsival és kerekesszékkel a tanösvény látogatása nem ajánlott.

További részletek a tanösvényről itt: https://attilaunokai.net/jane-goodall-tanosveny

Merzse-mocsár tanösvény - XVII. kerület

a tanösvény hossza:  7700 méter

nehézségi fokozat: könnyű

állomáspontok száma:  15

a Merzse-mocsár tanösvény megközelíthetősége:

 • A tanösvény megközelítése autóval:
  Személygépjárművel a XVII: kerületben található Kísérő utca lesz a célunk, az a része, ahol a Rákoskert sugárúttal találkozik. Itt a környéken le tudjuk tenni az autót, mert innen indul a Merzse-mocsár tanösvény is.
 • A tanösvény megközelítése tömegközlekedéssel:
  A Kucorgó teret is érintő 197-es busszal tudunk eljutni az indítótábláig úgy, hogy a Rákoskert Vasútállomáson leszállunk, és már meg is fogjuk pillantani a táblát a Rákoskert sugárút felőli oldalon, ahonnan bal kéz felé fogjuk elérni a többi állomáspontot.

a Merzse-mocsár tanösvény bejárhatósága: Akár már 5-6 éves gyermekekkel is vállalható ez a túraútvonal. Sőt azok számára is ideális választási lehetőség, akik hosszabb távú túrára szeretnének menni, mivel van arra is lehetőség, hogy a tanösvény tábláit elhagyva hosszabb távolságra is elsétálhassunk. Kerekesszékkel azonban nem érdemes végigmenni rajta, viszont az indítótáblákat még így is megtudjuk közelíteni, ahol a kerület kultúrtörténeti érdekességeivel még a mozgásukban korlátozottak is megismerkedhetnek.

További részletek a tanösvényről itt: https://attilaunokai.net/merzse-mocsar-tanosveny

Naplás-tó tanösvény - XVI. kerület

a tanösvény hossza: 4500 méter

nehézségi fokozat: könnyű

állomáspontok száma: 18

a Naplás-tó tanösvény megközelíthetősége:

 • autóval:
  Személygépjárművel a XVI. kerületi Naplás út lesz a célunk. Szerencsére a Naplás-tó tanösvény indítótáblájának közelében bőséggel áll rendelkezésre parkoló hely.
 • tömegközlekedéssel:
  A 46, 146 jelzésű autóbuszokkal Újpalota, és Rákoskeresztúr felől is megközelíthető az Erdei bekötőút nevű megálló. Itt leszállva a Naplás útra rátérve 660 méter múlva érjük el a tanösvény indítótábláját.

a Naplás-tó tanösvény bejárhatósága: A tanösvény útvonala könnyedén bejárható, kihívást csupán a havas, esős napok utáni túrázás jelenthet. Az útvonal többnyire sík terepen, földút mentén halad végig. Bejárása minden korosztálynak könnyen teljesíthető. A kiindulópont mellett kiépített parkolók várják a természetbarátokat. A tó nyugati partján 400 m hosszan kiépített aszfalt utat találunk, amit akár babakocsival is lehet használni. Ezt a részt – ahol több táblablokkot is találunk – kerekesszékkel is be lehet járni, miközben a tó környékét is megcsodálhatjuk.

További részletek a tanösvényről itt: https://attilaunokai.net/naplas-to-tanosveny

Tamariska-domb tanösvény - XXI. kerület

a tanösvény hossza:  600 méter

nehézségi fokozat: közepes

állomáspontok száma: 5 darab tanösvény tábla, 6 darab tájékoztató tábla, fajtáblák

a Tamariska-domb tanösvény megközelíthetősége:

 • autóval:
  Személygépjárművel a XXI. kerület Fenyves út, Damjanich János utca vagy a Hársas utca környékén érdemes parkolnunk (ahol a KRESZ engedélyezi), mert ezen utcák mindegyikén találkozhatunk bejárattal, ami a Tamariska tanösvény irányába fog vezetni bennünket.
 • tömegközlekedéssel:
  Kőbánya-Kispest felöl a 148-as busszal az Orgonás utca megállónál szálljunk le, majd menjünk végig az Orgonás utcán. Az utca végén forduljunk balra a Diós útra, majd az út végén jobbra, a Fenyves útra. Haladjunk ezen, de figyeljünk balra, amikor meglátjuk az erdőt, mert ott fogunk lesz a bejárat.
 • tömegközlekedéssel:
  Csepel, Szent Imre tér felöl a 71-es autóbusszal, Kőbánya-alsó felől a 151-es autóbusszal menjünk a Határ utca megállóig. Leszállást követően a körforgalomnál forduljunk jobbra a Határ utcára, majd az első lehetőségnél, a Liget utcánál balra, és az utca végén egy 3-as elágazásnál érünk az erdőhöz, ahol a bejárat található.

a Tamariska-domb tanösvény bejárhatósága: A tanösvény rövid hossza miatt ideális kirándulás lehet gyermekes családok számára, még a meredekebb szakaszai ellenére is. Bár a dombot körülvevő kerítésnek több bejárata is van, az útvonalat célszerű a főbejáratnál kezdeni, hiszen a táblák számozása is ebből az irányból van kialakítva. A sorrendet a táblákon található információk könnyebb megértése miatt is érdemes betartani.

A domb meredeksége nem teszi lehetővé a babakocsival vagy kerekesszékkel való végigjárását az útvonalnak, de a főbejárat melletti információs táblák elolvasását így is megoldható.

További részletek a tanösvényről itt: https://attilaunokai.net/tamariska-domb-tanosveny

Tétényi-fennsík tanösvény - XXII. kerület

a tanösvény hossza:  3000 méter

nehézségi fokozat: közepes

állomáspontok száma: 12 darab szöveges nagytábla, 12 darab fotós, rajzos kistábla

a Tétényi-fennsík tanösvény megközelíthetősége:

 • A tanösvény megközelítése autóval:
  Személygépjárművel a XXII. kerület Szabadkai utcát kell megkeresnünk, és a Memento park parkolója mellett fogjuk megtalálni a Tétényi-fennsík tanösvény indítótábláját.
 • A tanösvény megközelítése tömegközlekedéssel:
  A Budatétény, Camponától induló101B, 101E, 150-es jelzésű busszal a Memento park megállóig kell utaznunk, majd ott leszállva a Memento park melletti parkolót kell megkeresnünk. Haladjunk el mellette, és a parkoló végében fogjuk megtalálni az indítótáblát.
 • A tanösvény megközelítése tömegközlekedéssel:
  A Kelenföld vasútállomástól induló 87, 287 számú autóbusszal a Dűlő útnál szálljunk le, mert itt is fogunk találni leszállás után indítótáblát, ami segít nekünk eligazodni a Tétényi-fennsík tanösvény útvonalán.

a Tétényi-fennsík tanösvény bejárhatósága: A védett területen nem találkozhatunk burkolt úttal, emiatt kerekesszékkel vagy babakocsival nem ajánlott a bejárása. A Szoborparknál található indítótáblát azonban minden gond nélkül könnyedén meg tudjuk közelíteni így is. Kisgyermeket célszerű hordozóban szállítani ezen a részen, azonban anélkül 3 évnél fiatalabb gyermekkel nem ajánlott a tanösvény bejárása.

További részletek a tanösvényről itt: https://attilaunokai.net/tetenyi-fennsik-tanosveny

Mit üzennek azok, akik már jártak ezeken a tanösvényeken?

w
“Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, és így lehetőségem nyílt arra, hogy ellátogathassak a budapesti tanösvényekre. Ráadásul ezt megtehetem munka után is, és akkor sem kell félnem, hogy rám sötétedik!”

Kerekes Mária
Budapestről

w
“Gyakran járunk kirándulni a gyerekekkel, de ilyen csillogó szemeket még nem láttam! Mindegyikük nagy élvezettel olvasta a táblákat, hogy megtalálja rajta a megfelelő választ a kérdésekre!
Köszönjük!”

Kiss Magdolna
egy háromgyermekes édesanya

w
“Régóta gondolkodtam már azon, hogy jó lenne rendszeresen mozogni. Ezek a tanösvények pont kapóra jöttek! A Profi csomag megvásárlása pedig kellőképpen ösztönözni fog arra, hogy az összeshez ellátogassak.”

Basics Kitti
egy “újrakezdő” kiránduló

Mi fog történni, ha jelentkezem a Tanösvény Kupára?

 1. A jelentkezésed leadása után kapsz egy emailt, amiben szerepel az egyesületünk bankszámla száma. Kérjük, hogy ide utald át az általad választott csomag ellenértékét.
 2. Töltsd le a kupafüzetet (ennek a linkjét is email-ben kapod). Ha szeretnéd, akkor ezt nyomtatott formában is meg tudod vásárolni 1.990.-Ft-os áron, és Budapesten, a XIV. kerületben előre egyeztetett időpontban tudod átvenni.
 3. Válaszd ki, hogy melyik tanösvényt szeretnéd bejárni.
 4. A tanösvény felkeresésekor feltétlenül vidd magaddal a kupafüzetet, hiszen abban szerepelnek a kérdések.
 5. A tájékoztató táblákon található információk alapján keresd meg a választ a kérdésekre és írd be a füzetbe.
 6. Küldd el nekünk a kérdésekre adott válaszokat beszkennelve email-ben 
 7. Vedd át a díjazásod egy előre egyeztetett időpontban Budapesten, a XIV. kerületben (pontos címet email-ben küldünk).
 8. Ha legalább 7 tanösvényt (gyerekeknek elég 6) meglátogatsz, akkor egy kupára is jogosult leszel. Ehhez küldd el az összegyűjtött emléklapokat beszkennelve az alábbi oldalon: https://attilaunokai.net/tanosveny-kupa-valaszok-emleklapok
 9. Utald át a kupa árát az egyesületünk bankszámlájára.
 10. Gyere el a kupaátadóra és vedd át a kupádat. A kupaátadót minden év januárjában tartjuk Budapesten.

Választható Tanösvény Kupa csomagok

Van esetleg még kérdésed?

Keress minket bátran, örömmel válaszolunk!

E-mail címünk: kapcsolat[kukac]attilaunokai[pont]net
Munkanapokon 24 órán belül válaszolunk leveledre.

Telefonszámunk: 0630/479-3692
Munkanapokon 10:00 – 19:00 óra között vagyunk elérhetőek.