A túrabot használatáról megoszlanak a vélemények. Vannak, akik azt mondják, hogy kifejezetten útban van, és pont ezért inkább nem is használják. Sok embernek azonban elég egyszer kipróbálni, és utána el nem indulna túrázni anélkül.

Az eltérő vélemények ellenére nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy manapság egyre inkább elterjed a használata a túrázók körében, ettől függetlenül még mindig sokan vannak, akik nem is sejtik, hogy milyen előnyei lehetnek a használatának.

Íme néhány olyan szempont, amit érdemes átgondolni, mielőtt újból túrabot nélkül indulnánk el:

 

1. A túrabot segít az egyensúlyunk megőrzésében

A túrabot egyik kétségtelenül legnagyobb előnye az, hogy túrázás közben jelentős mértékben képes segíteni minket az egyensúlyunk megőrzésében. Minél extrémebb helyszíneket választunk, annál nagyobb segítségünkre lehet. Először csak annyit veszünk észre, hogy mennyivel kényelmesebb így haladni, de tudnunk kell azt is, hogy így rengeteg energiát is megtakaríthatunk, ami a túránk végén még nagyon is jól jöhet.
Használatával jelentősen csökkennek azok a fajta mikromozgások, amik eddig a testünket segítették abban, hogy képes legyen megőrizni az egyensúlyunkat. Ezek a mikromozgások nem csak az idegrendszerünket, de még az izomzatunkat is eléggé megterhelhetik.

 

2. Tehermentesíti a lábunk izületeit

A túrabot másik nagy előnye az, hogy mozgás közben képesek vagyunk tehermentesíteni a térdünket és a bokánkat is. Ez főleg meredek lejtőn és felfelé kapaszkodás közben tud nagyon jól jönni.

Tudtad, hogy lefelé haladáskor sokkal nagyobb terhelés éri a lábunkat? Ilyenkor akár 25%-kal is megnőhet a terhelés, ami a lábunk ízületeit érinti. Ez a terhelés a túrabot használatával azonban elkerülhetővé válik.

 

Túrázás túrabottal

 

3. A túrabot segít, hogy karunk erejét is használjuk nehéz terepviszonyok esetén

Fontos érv még a használata mellett, hogy felsőtestünk, így karunk erejét is be tudjuk vetni akkor, amikor nehéz terephez érünk. Így nem pusztán a lábizomzatunkra hagyatkozhatunk egy elénk kerülő akadály átlépésekor, ami egy általunk veszélyesnek ítélt terep esetén igen csak jól jöhet.

 

4. Különleges helyzetekben is megkönnyíti az előrehaladást

Használatával az olyan helyzeteket is könnyedén kezelhetjük, mint a szúrós, tövises ágak vagy bármilyen más növényzet félretolása magunk elől. Ugyanakkor a túrabottal távol tarthatjuk magunktól akár a kóbor kutyákat is.
Előfordulnak olyan szituációk is, amikor nagy nehézséget jelent a továbbjutás. Ilyen terep lehet egy avarral vagy sárral borított meredek rész, vagy akár a mély hó. Ilyenkor nagy segítség lehet a túrabot, és egyértelműen megkönnyíti a biztos előrehaladásunkat.

A bizonytalan helyzetek szintén csökkenthetők, hiszen a túrabot használatával könnyedén kitapogathatjuk az előttünk lévő terepet, így például a bizonytalan jeges felszínt, a patakok és pocsolyák mélységeit, és az olvadó hócsapdákat is.

 

5. A túrabot egyenletes tempót biztosít

Többnapos túrák során segítségünkre lehet a túrabot által biztosított egyenletes, tartós tempó, ami az egész napos menetelések során kifejezetten előnyös.

 

6. Sátrak rögzítésében is hasznos lehet

Különféle helyzetekben pedig segítséget nyújthat sátor ponyvák rögzítésében is erősségük és stabilitásuk miatt.

Tudtad, hogy gyártanak olyan sátrat, amiknek az előterét vagy a belső részének a merevítését már kifejezetten túrabotok rögzítésével tervezték?

 

A túrabot helyes használatát egy videóban fogjuk bemutatni…