Az utóbbi években a kirándulás, mint kikapcsolódási lehetőség hatalmas tömegeket volt képes magába szippantani. Ez a felemelő élmény mágnesként vonzza magához az újonc túrázókat is, akik egyre több helyről hallják és látják, hogy milyen kalanddal is járhat egy-egy sikeres kirándulás.

Ezek után nem csodálkozhatunk azon, hogy egyre többen járják hazánk erdeit olyanok, akiknek nincs még elég tapasztalatuk ilyen téren. Az alábbi cikkünkben nekik nyújtunk olyan tanácsokat, amivel a kirándulás számukra nem kihívás lesz, hanem sokkal inkább egy olyan élmény, amit máskor is szívesen átélnének.

 

A sikeres kirándulás 10 aranyszabálya

1. A kirándulás alapos felkészülést igényel Tőled. Az egyik legfontosabb dolog, amit át kell gondolnod az, hogy mennyi folyadékot viszel magaddal. Egy melegebb nyári napon 3-4 liter vizet is megihatsz és észre se veszed, hogy ittál. Gondolj arra is, hogy mit fogsz enni a kirándulás során. Pár darab alma vagy energiaszelet mindig jól jöhet túra közben.

2. A kirándulás útvonalát úgy tervezd meg, hogy figyelembe veszed az alábbi szempontokat: gyakorlottságod, fizikumod, és a társaid adottságaival is számolnod kell.
Amennyiben nem érzed magad teljesen rendben, akkor nem érdemes elindulnod. Inkább pihend ki magad, mint hogy a túratársaidnak és magadnak is nehéz perceket szerezz. Túra közben – ha szükséges -,kérj segítséget. Amennyiben úgy alakul meg kell tudnod hozni a döntést a kiszállásra, a túra idő előtti befejezésére.

3. Kirándulás során mindig célszerű és kényelmes ruházatot viselj. Túrázás során a legelőnyösebb ruhadarabok mindig a könnyű, de ellenálló anyagból készült ruhák. Azok, amik az időjárás és a természet viszontagságaitól is képesek megóvni.
Az időjárásnak megfelelő könnyű viseletet vagy éppen réteges öltözködést részesítsd előnyben. A megfelelő túrabakancs vagy túracipő elengedhetetlen kelléke egy kellemes kirándulás átélésének.
Jól jöhet számodra még erős nap sütés esetén egy sapka, valamint rosszabb idő esetén pedig egy esőkabát.

4. Akkor érdemes a természetbe menned, ha fogékony vagy az általa nyújtott szépségekre. Járj nyitott szemmel, kényelmes tempóban, vedd észre a természet adta csodákat! Itt felesleges kapkodnod. Mindig hagyj elég időt arra, hogy a természet nyújtotta csodálatos látnivalókat megcsodálhasd, akár le is fotózhasd.

5. Jusson eszedbe, hogy a természet birodalmában csak vendég vagy. Viselkedj fegyelmezetten,  csendesen jó vendégként. Gondolj bele abba, hogy az erdő az ott élő állatok élőhelye. Ha ezeket a jó tanácsokat betartod, akkor könnyen elképzelhető, hogy abban a megtiszteltetésben lesz részed, hogy megmutatják magukat neked az itt élők.

 

Apátkúti patak

Egy-egy kirándulás során akár ilyen látványban is részed lehet!

 

6. A kirándulás szabályait nem csak neked kell betartanod, de másokkal is be kell tartatnod. Ide tartozik a táborozás, az illemhely, a hulladék, a tűzrakás, a túravezetés, valamint a védett területek védelme. Vésd jól az eszedbe, amikor egy túrához csatlakozol, hogy a túravezető bonyolítja le a túrát és nem Te. Valószínűleg jóval tapasztaltabb is Nálad. Az ő szabályait kell betartanod, az ő sebességével kell haladnod.
A szemétre különösen figyelj oda. Ha senki sem látja, akkor is vidd el a legközelebbi szemétlerakóhelyig az esetlegesen keletkező hulladékot.

7. Mindig törekedj az eredeti állapot visszaállítására! A háborítatlan környezet varázsa mások számára is jól fog esni. A virágok és az egyéb növények – akár védettek, akár nem – ott érzik jól magukat, ahol élnek. Ne tépd le őket. Erre Neked is figyelmeztetned kell másokat, főleg a gyermekeket.

8. A természet védelme és szeretete minden környezettudatos ember számára fontos dolog. Igyekezz minél több emberrel megszerettetni és megismertetni ezt a csodálatos élményt. Mesélj a kirándulás során szerzett tapasztalataidról a barátaidnak vagy a családtagjaidnak. Megmutathatod nekik, hogy mennyire lenyűgöző tájakon jártál, hátha kedvet kapnak egy kis testmozgáshoz és legközelebb ők is veled tartanak. Már egy ilyen aprósággal is sokat tehetsz az egészségükért.

9. Túratársaidat a kirándulás során mindig segítsd, ha bajba kerülnének. Amennyiben valamilyen előre nem látható esemény vagy egy sérülés fordul elő, akkor tegyél meg minden Tőled telhetőt, hogy ne legyen komolyabb gond, és mindenki épségben hazakerüljön.

10. A természetben szerzett tapasztalataid mellett nagyon sok olyan ismerettel is felvértezheted magad, amit ismeretterjesztő könyvekkel vagy épp az interneten sajátíthatsz el. Érdemes minél nagyobb tudásra szert tenned ez ügyben, hiszen nem csak saját magadnak, de akár a kirándulás többi résztvevőjének is nagy hasznára lehet a későbbiek folyamán.

 

Kipróbálnád magad? Tarts velünk Te is a Magyar Hősök Túrasorozat következő túráján!