Az egészséges életmód térnyerésével egy időben egyre nagyobb hangsúly fordul a sportos életmód felé is. A természetjárás egyik extrémnek nevezhető válfaja a teljesítménytúrázás, az utóbbi időkben Magyarországon reneszánszát éli. De pontosan mi is az a teljesítménytúra? Milyen szabályok vonatkoznak ránk, ha teljesítménytúrázásra adjuk a fejünket?

 

A teljesítménytúra szabályai

A teljesítménytúra szabályai igen egyszerűek. Egy adott időn belül meg kell tenni X kilométert. Természetesen a szintidő meghatározásának szigorú előírásai vannak. Nem szeretnélek untatni a részletekkel, de annyit elárulhatok, hogy a mi általunk szervezett teljesítménytúrákon a szintidőt 4 km/órás sebességre szoktuk meghatározni. Természetesen, azokra is gondolunk, akik gyorsabban haladnak, ezért az ellenőrző pontok nyitását 6 km/órás sebességre számítjuk ki.

Már ebből is láthatjuk, hogy ez a sport nem a “hobbiból kimegyek a természetbe és bandukolok egyet” típusú sétálás, hanem annál sokkalta összetettebb és keményebb.

Utunk során egy megadott útvonalon kell végigmennünk úgy, hogy közben a szervezők által előírt ellenőrzőpontokat is érintenünk kell. Ezek lehetnek emberes (ahol élő személyek várnak minket és pecséttel igazolvány az áthaladásunkat). De gyakran előfordulnak kódos ellenőrzőpontok is (ahol egy fán elhelyezett kódot kell felírnunk az itinerünkbe).

Még az is lehet, hogy annyira nehéz a terep, hogy még egy fénykép elkészítésére sincs lehetőség, nemhogy a kilátásban gyönyörködni. Persze csak akkor, hogyha nem akarunk kifutni a szintidőből.

 

Teljesítménytúra - kódfelírás

 

100 km legyaloglása egy hétvégén? Igen, lehetséges!

A teljesítménytúrázás nagy öregjei között egyáltalán nem ritkák az olyan sportolók, akik minden hétvégén legyalogolnak 100 km-t, vagy éppen péntek estétől egészen vasárnap estig az erdőkben túráznak és közben 3-5 különböző túrán is részt vesznek ez idő alatt.

Laikusként belegondolva 100 km megtétele még személygépjárművel is elég nagy távolság, nemhogy gyalog. Ráadásul sok esetben mindezt 24 órán belül teszik meg.
Tévedés lenne azonban azt feltételezni, hogy a teljesítménytúra semmi másról nem szól, mint arról, hogy ki a leggyorsabb, ki ér a leghamarabb a célba.

 

A teljesítménytúra egy lehetőség…

  • Egy lehetőség arra, hogy kivételes emberekkel ismerkedjünk meg, lenyűgöző teljesítményekről szerezzünk tudomást.
  • Egy módja annak, hogy hasznosan tölthessük el a szabadidőnket úgy, hogy közben jobban megismerhessük önmagunkat, és emberi mivoltunkban is fejlődhessünk.
  • Egy olyan alkalom, ahol ember és természet eggyé válva lenyűgöző harmóniában egészíti ki egymást.

 

Te bevállalnád?

Ha igen, akkor nézd meg az általunk szervezett teljesítménytúrákat ide kattintva: Magyar Hősök Túrasorozat