Érezhetően tombol a hőség, ezerrel dübörög a nyár. Ilyenkor a józanész azt diktálja, maradjunk hűvös helyen és próbáljuk túlélni az izzasztó kánikula végtelennek tűnő perceit.

Akadnak azonban jópáran, akik a természet elkötelezettjeként így is a túrázás mellett döntenek, fokozottan figyelve saját igényeikre a szélsőséges időben is. Víz, naptej, kalap vagy sapka, rövid öltözék. Mind-mind segítségünkre lehet, ha épp a természethez szottyan kedvünk.

Sokan vagyunk, akik a kutyánkat is magunkkal visszük. A kutyával való túrázás sok embernek megoldás lehet arra, hogy házi kedvencét és saját izmait is megmozgassa.

De vajon tisztában vagyunk-e legjobb barátunk igényeivel a nagy meleg idején?

 

Mik is a kutyával való túrázás alapszabályai?

Íme, néhány gondolat, amire érdemes odafigyelnünk, ha túrázni indulunk kedvencünkkel:

  • Kutyusunk hatalmas bundával rendelkezik, emiatt próbáljunk figyelni arra, hogy ne tartózkodjon hosszabb ideig naptűzésnek kitett helyen. Igyekezzünk az árnyékos részeken túrázni, így a barátunknak is jobb élményben lehet része.
  • Mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű víz kutyusunk részére is, hiszen a nagy melegben hamar kiszáradhatnak és hőgutát is kaphatnak. Már rengeteg hordozható tálat lehet kapni, amiben porciózhatjuk a megfelelő mennyiségű vizet, beosztással az út ideje alatt. Végszükség esetén egy PET palack alja is sokat segíthet!
  • Figyeljünk oda a talaj hőmérsékletére is, nehogy maradandó sérülést szerezzen kedvencünk a kis talppárnáin. Nehezen gyógyul, és ha nyalogatja, el is fertőződhet. Próbáljunk inkább füves részeken haladni, mellőzve a forró aszfaltot.
  • Mindig nézzük át a bundáját és a lágy részeket túra után, nem-e tévedt egy kullancs kutyusunk testére.
  • Állandóan legyen nyakörv kedvencünkön, valamint chippeltetve legyen, ha esetleg megriadna és elszaladna tőlünk. Ha túrázók jönnek szembe, mindig tartsuk pórázon kutyusunkat, hisz csak mi ismerjük őt. Így nem aduk okot túratársaink egyetnemértéséhez abban, hogy félelmet keltene a mi legjobb barátunk.
  • Az erdő is olyan, mint a panel környéke. Kutyusunk végtermékét itt is igyekezzünk bezacskózni és a megfelelő helyre bedobni! (Nem a bokorba…)

 

A kutyával való túrázás egyik alapszabálya, hogy odafigyelünk a kutyánk folyadékpótlására

 

Reméljük, ez a néhány pont segítséget nyújt a kedvencünkkel való túrázásban.

Várunk Titeket kutyabarát túráinkon!

(A hosszú távok és az éjszakai túrák nem számítanak kutyabarát túrának, így kérünk Titeket, ilyenkor a kutyusokat hagyjátok inkább otthon pihenni! )