Azt a címet is adhattuk volna, hogy: Mozogjunk, de tudjuk-e, hogyan?

Azt már az iskolában a fejünkbe sulykolják, hogy a mozgás fontos, a rendszeres testmozgás még fontosabb. De valljuk be, hogy az iskolai tornaórák legtöbbünknek nem éppen a kellemes emlékei között jelennek meg. Igen, én is tudom, hogy testnevelés órának kell hívni hivatalosan, de így jobban esik leírni, mert végre nem javít kis senki…

Valószínűleg inkább az iskola körüli futásra emlékszünk vagy az ott begyűjtött kudarcokra. Az jut eszünkbe leginkább, hogy hiába is igyekeztünk, nem tudtunk felmászni a kötélre vagy a rúdra, hogy szinte mindig mi voltunk azok, akit elsőként dobtak ki a kidobósban, illetve, hogy rettegtünk a magasugrástól vagy a tigrisbukfenctől.

És, ezek az élmények megmaradnak felnőtt korban is…

De, nem csak a gyermekkorban ért kudarcok okozzák azt, hogy felnőttként hanyagoljuk a mozgást. A jelenlegi rohanó életmódunk szintén hozzájárul ahhoz, hogy megfeledkezzünk róla. Pedig a számítógépnek köszönhetően nagyon sokan ülő munkát végzünk a nap 8-10-12 órájában, ami még inkább szükségessé teszi a napi rendszeres testmozgást. Hogy a XI. században virágzó fastfood ételek (gyorskaják) hatásairól már ne is beszéljek…

 

Nézzük hát, hogyan is válasszunk, hogy a testmozgás valóban örömmel töltsön el minket

A megfelelő mozgásforma kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, de egy kis körültekintéssel, némi önismerettel nem nagyon nyúlhatunk mellé. A legfontosabb dolog, hogy határozottan eldöntsük, hogy változtatni akarunk, és a mozgás az életünk nélkülözhetetlen része lesz.

Válasszunk tudatosan, hiszen a megfelelő mozgásforma megtalálásával egy hosszú távú elköteleződés mellett tesszük le a voksunkat. Olyan mozgásformát válasszunk, amit szívesen csinálunk, hiszen akkor sokkal motiváltabbak leszünk még akkor is, ha ehhez korán kell kelnünk.

 

Futás

Lehet, hogy a futás a nekünk testhezálló mozgásforma?

 

Miket vegyünk figyelembe a nekünk való mozgásforma kialakításakor?

 

1. Célok
A megfelelő mozgásforma kiválasztásánál is nagy szerepe van a céloknak. Mindenekelőtt határozzuk meg, hogy mi a célunk a mozgással. Mit szeretnénk elérni? Az alakunkon szeretnénk változtatni, szálkásodni, izmosodni szeretnénk, esetleg az állóképesség fejlesztése a célunk, vagy egyszerűen csak a stresszlevezetés egyik módjaként választjuk a sportot.

2. Földrajzi adottságok
Legtöbbünknek egyértelmű, mégis vannak, akik nem veszik figyelembe a földrajzi adottságokat. Értem ez alatt, hogy pl: ne akarjunk hegymászással foglalkozni, amikor épp az Alföld közepén élünk, mert igencsak megnehezítjük a saját dolgunkat.
3. Időbeosztás
De ugyanilyen fontos azt is mérlegelni, hogy milyen az időbeosztásunk, egyáltalán mennyi időt tudunk mozgásra szánni naponta. Egyáltalán nem probléma, hogyha eleinte hetente 2 vagy 3 alkalommal tudunk csak mozogni, az sokkal fontosabb, hogy ezt rendszeresen tegyük. Szakértők is azt mondják, hogy bármennyire rövid ideig is mozgunk, ha azt rendszeresen tesszük, sokkal többet használunk vele, mintha ad hoc jelleggel ugranánk be egy-egy edzőterembe havonta egyszer-kétszer, hogy elmondhassuk magunkról, hogy itt is jártunk!

 

Úszás

Az úszás már egész pici babáknak is megfelelő mozgásforma lehet.

 

4. Egészségi állapot
És, persze azt sem árt mérlegelni, hogy milyen erőnlétben vagyunk, milyen az egészségi állapotunk. Tudnunk kell, hogyha van egy jó kis izületi kopásunk, akkor a kerékpározás vagy a futás kifejezetten ellenjavallt. Magas vérnyomással kerülendő bármilyen pörgős mozgás, legyen az akár aerobic, akár egy spinning óra. Gerincsérvvel pedig ne akarjunk nehéz súlyokat emelni. Ilyenkor másfajta mozgásformát kell választani.
5. Lelki beállítottság
Amire még érdemes ügyelni, mielőtt letesszük a voksunkat valamilyen mozgásforma mellett az az, hogy milyen a lelki beállítottságunk. Biztosan Te is tudod, hogy a pszichológiában kétféle személyiségtípust különböztetnek meg.

Az extrovertált emberek szeretik a társaságot, könnyen szóba elegyednek bárkivel, akkor érzik jól magukat, ha ők lehetnek a középpontban, ha mindenki rájuk figyel.

Ezzel szemben az introvertált típusú emberek inkább magányos farkasok. Ők azok, akik egy buliban egyedül ülnek, és úgy érzik, hogy inkább meghalnak, ha nagy nyilvánosság előtt kell beszélniük.

E néhány tulajdonság után biztosan Te is érzed, hogy az első csoportba tartozó személyek sokkal jobban érzik magukat egy edzőteremben vagy egy csoportos órán, egy csapatsportban, ami az introvertáltaknak kínszenvedés lehet. Nekik inkább az egyéni órák valók személyi edzővel, a futás, az úszás, a kerékpározás vagy a túrázás.
6. Motiváció
Kanyarodjunk egy kicsit vissza a célokra. Amennyiben valóban hosszútávon gondolkodunk, érdemes apróbb célokat kitűznünk, hiszen ezek elérése segít a továbblépésben. Mérhetjük a teljesítményünket, növelhetjük az edzés időt, fokozatosan egyre hosszabb és hosszabb túrákat vagy futásokat tervezhetünk be. Versenyezhetünk egy sporttársunkkal is. Hogy melyik a jobb választás? Egyáltalán létezik-e jobb választás? Magunkkal versenyezni vagy valaki mással? Ez már egy másik cikkből derül ki…

 

Hogy Te végül melyik mozgásformát választod, nem tudhatom, de ha úgy döntenél, hogy a túrázással kezdesz, akkor nézd meg az aktuális túráinkat a főoldalon!

Sok sikert és kitartást az általad választott mozgásformához!