Pilisszentlászló egy káprázatosan gyönyörű környezetben fekvő kis település. Bármerre nézünk, azt vesszük észre, hogy erdővel borított hegycsúcsok tekintenek vissza ránk. A városi levegőhöz szokott embereknek a tiszta levegő valódi ajándék. Pusztán pár óra is elég ahhoz, hogy a tüdőnk egy kicsit megtisztuljon.

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontján fekvő település 360 méter magasan található. Szentendrétől alig 8 km-es távolság választja el, Visegrádtól pedig 13 km. Közúton Szentendréről és Visegrád felől is megközelíthető a megnyugtatóan csendes kis falu, azonban a túrák szerelmeseinek jó hír, hogy számtalan turista út vezet a településre.

A Pilisszentlászlói-medencében fekvő Pilisszentlászló települést körbe vevő hegycsúcsok a következő magasságokkal rendelkeznek: az öreg Pap-hegy 567 m, a Rózsa-hegy 549 m, a Szent László-hegy 590 m, a Tüskés-hegy pedig 510 m. Ezek után könnyen elképzelhető az, hogy bármerre nézünk, minimum 150 méterrel fölénk magasodó végtelen erdőséget és hegyeket láthatunk.

Pilisszentlászló saját csörgedező hűsvizű kis patakkal is rendelkezik. A Pilisben 440 m magasan eredő Apát-kúti patak keresztül halad a festői településen, majd Visegrádnál éri el a Dunát.

Pilisszentlászló remek kiindulási pont lehet számunkra, amennyiben a Visegrádi-hegység legszebb tájait szeretnénk bejárni. Könnyedén megközelíthető innen a Rám-szakadék, Dobogó-kő, vagy akár Visegrád is a Fellegvárral egyetemben.

 

Pilisszentlászló

 

Pilisszentlászló többszázéves történelme:

Pilisszentlászló azon településeink egyike, ahol már a bronz- és a római korból is kerültek elő emlékek. Árpád-házi királyaink kedvelt vadászterülete volt ez a környék. III. Béla ide építtette a vadászházát, ami a falu feletti dombon kapott helyet. Ezt III. Endre a Pálos szerzetesrendnek adományozta, és ezzel ez az épület a rend első monostorai között szerepelt. Ebben az épületben kötött egyezséget Gentilis bíboros Csák Mátéval, hogy ismerje el Károly Róbertet magyar királynak.

Pilisszentlászló jelentősége a későbbiek folyamán is mérvadó volt. Nagy Lajos után Mátyás király is előszeretettel időzött ebben a monostorban. A barbár török hódoltság idején az épület elpusztult és a település is a földdel vált egyenlővé. A lakosok a környező erdőkbe, a Szentendrei szigetre, valamint a Duna bal partján lévő Komárom vár oltalma alá menekültek. A török kiűzése után Felvidékről jöttek szlovák nemzetiségű pálosok, akik az általuk hozott telepesekkel újjáépítették a Visegrádi-hegység szívében megbújó falut.

A középkorban Kékes néven szereplő Pilisszentlászló az újjáépítés során kapta a Szentlászló nevet.

 

Pilisszentlászló szolgáltatásai a turisták számára:

Szálláshely: Hotel Pilis
Étkezés: Kis Rigó vendéglő
Bolt: Pilisszentlászló 1 vegyesbolttal rendelkezik

 

Kellemes túrázást kívánunk!

 

A  Pilisszentlászló településhez közel eső látványosságok:

 

Pilisszentlászló településén áthaladó túráink:

Bulcsú vezér emléktúra
Bottyán János emléktúra
Zrínyi Miklós emléktúra
Sebő Ödön emléktúra