A természetjárásért epekedők számára ez a kis település, Pilisborosjenő a Budapest környéki túrák egy alappillére. Ez a kicsiny falu a fővárostól északra fekszik, közvetlenül a Pilis vonulatainak a délkeleti lábainál.

 

Pilisborosjenő fekvése

Amikor a település határát átlépjük, olyan érzésünk lehet, mintha egy másik világba csöppentünk volna. Itt, a nyugalom szigetén más időszámítás létezik. A Pilisborosjenői-medencében fekvő kis település vonzerejét csak tovább növeli az a tény, hogy zsákfaluként az átmenő forgalom sem zavarja meg az itt tapasztalható harmóniát.

Ezt a kicsiny települést védelmezően veszik körbe a hegyek. Szinte átöleli a Nagy-Kevély-hegy (537 m), a Kis-Kevély-hegy (488 m), az Ezüst-hegy (405 m) és a Kő-hegy (337 m).

Gondoltad volna, hogy a budapesti Lánchídnál lévő nullás km kőtől alig 13 km-re fekszik Pilisborosjenő? A főváros nyüzsgő forgatagától ilyen kis távolságra már egy erdős hegyekkel körülhatárolt paradicsomi állapotot találunk.

Tömegközlekedéssel és autóval is könnyedén megközelíthető a 10-es főút jóvoltából.

Pilisborosjenő környező hegyei egy időszakosan fellelhető patakot is létrehoztak a település területén. A Borosjenői-patak vizét az Aranyhegyi-patak veszi fel és juttatja el a Dunába.

 

Az egri vár díszlete Pilisborosjenőn

Az Egri csillagok forgatásához készített díszlet maradványai az egri várról Pilisborosjenő közelében.

 

Pilisborosjenő rövid történelme:

Pilisborosjenő környező hegyeiben számtalan barlang található mind a mai napig. Ezek az egyszerű, mondhatni primitív menedékek nagyszerű lehetőséget jelentettek az itt megtelepedő embereknek. A régészeti leletek az őskori emberi élet nyomaira bukkantak itt.

A település északi határában fekvő Nagy-Kevély csúcsa alatt a római időkben fontos út haladt keresztül, ami Aquincumba vezetett. A népvándorlás idején 300 évig avarok telepedtek le itt. Pilisborosjenő területén a régészek avar temető nyomait fedezték fel. A Honfoglalás idején a Jenő törzs tagjai telepedtek meg ezen a területen.

A település 1351-ben először a pálosoké, majd 1357-ben a domonkos apácáké lett. Az 1490-es évekre már a Solymári várhoz tartozott a település. A török uralom idején teljesen elnéptelenedett, majd utána német emberek népesítették be, akik szorgalmuk mellett buzgó vallásosságukról váltak híressé.

A település lakói a bortermelés mellett jelentős erdőgazdálkodást és tejtermelést is folytattak.

 

Pilisborosjenő szolgáltatásai a turisták számára:

Étkezés: La Terazza Étterem; M10 Pizza & Grill; Jenői faló büfé
Szállás: Malomdűlő Farmház
Bolt: Coop áruház

 

Kellemes túrázást kívánunk!

 

Látnivalók Pilisborosjenő településen:

Boldog Özséb-kilátó
Egri vár díszlete
Hármashatár-hegyi kilátó
Hármashatár-hegyi turistaház
Kevély-hegyi-tanösvény
Kő-hegyi menedékház
Német nemzetiségi tájház
Római katolikus templom
Teve-szikla
Vaskapu-szikla
Pilisszentkereszt

 

Pilisborosjenő településén áthaladó túráink:

Bulcsú vezér emléktúra
Bottyán János emléktúra
Zrínyi Miklós emléktúra
Sebő Ödön emléktúra