“Az ember nem azért turista, mert az erdőt járja, hiszen a vaddisznó is járja – mégsem turista, hanem azért, hogy maradandó, a közt szolgáló turistalétesítményeket hozzon létre.”

Téry Ödön ennek szellemében nem csak a Pilist és a Budai-hegységet, de a Tátra megannyi hegycsúcsát is bejárta.

A köz szolgálatában nyújtott kimagasló érdemeiért nevezték el róla ezt a lenyűgöző helyen felépült turistaszállást.

A Téry menedékház névválasztásánál talán pont Téry Ödön volt az, aki a leginkább tiltakozott az ellen, hogy róla nevezzék el a 2015 méterrel a tenger szintje felett található turistaházat. Ez a lenyűgöző menedék a Szepesi Öt-tó partján került kialakításra.

 

A Téry menedékház felépítése

A 19. század végén felépített épület a magyarság második turistaháza volt a dobogókői után. Ekkor még az építőanyagok felszállítása is kisebb nehézségekbe ütközött. A munkálatok során két építőanyag raktárat is létre kellett hozni. Előfordult az is, hogy a szállítás érdekében robbantásokkal kellett megtisztítani az útvonalakat.

A két raktár között lovakkal szállították a terhet, míg az utolsó raktár és a Téry menedékház között már emberi erőt kellett alkalmazni az építőanyagok szállításánál. Végül 1899. augusztusában fejezték be a munkálatokat.

1979-ben nagyobb átépítésen esett át a turistaház. Ekkor 197 tonna építési anyagot gyalog vittek fel, míg 570 tonnát légi úton. Ekkor alakították ki benne a WC-t és az áramfejlesztőt, valamint az addigi kályhákat is központi fűtés váltotta fel.

 

A turista forgalom számára csak 1982-ben nyitották meg a menedékházat

A Téry menedékház a Magas-Tátra legmagasabb pontján fekvő, egész évben látogatható turistaszállás. Amennyiben a Magas-Tátrába szeretnél eljutni, akkor ez a pihenő ideális választás lehet a számodra. Amikor majd fentről körbenézel, a környező hegyek csúcsainak lenyűgöző látványa örökre beleég a szívedbe.

A Téry menedékház kedvelt utazási célpontja a turistáknak. Ne csodálkozzunk, ha sok túrázóba botlunk amikor odaérünk, hiszen nem ritka az sem, amikor napi szinten több százan is megfordulnak ennél a pihenőnél.

Amennyiben nem megszállni szeretnél, hanem csak egy kicsit feltöltődni, a Téry menedékház akkor is kiváló lehetőség lehet a számodra. Az itt fellelhető jól eső üdítők, a mennyei ételek erőt adnak neked, hogy utadat tovább tudd folytatni. A természet csodaszép remekművei pedig gondoskodni fognak arról, hogy ha egyszer eljutottál ide, akkor minden porcikádban érezd a vágyat, hogy máskor is elgyere erre a mesés helyre.

 

Téry menedékház - Kis-Tarpataki-volgy

Téry menedékház

 

A Téry menedékház megközelítése:

A turistaszálló megközelítésének a legegyszerűbb módja Ótátrafüredről elindulni. Utad során a elhaladsz majd a Tarajka mellett, majd az Óriás vízesés mellett vezet el az utad. Végül pedig a Kis-Tarpataki völgybe érsz ahonnan már rövid idő alatt elérsz a célodhoz.

 

A Téry menedékház kapcsolata, foglalási adatai:

Cím: Päť Spišských plies, Malá studená dolina, 062 01 Ótátrafüred
Telefonszám: +421-949-650-315
E-mail cím: teryhochata@post.sk
Kapcsolattartó: Peter Michalka
GPS koordináták: N49.190104° E20.199216°

 

A Téry menedékház szálláslehetőségei:

A szállás 6 és 12 fős szobákkal rendelkezik. A 2 db 6 ágyas és 1 db 12 ágyas szobának köszönhetően egyszerre 24 embert tud fogadni.
Toalett és fürdőszoba is megtalálható az épületben. A mosdókból hideg víz érhető el.
Igény esetén reggeli, de akár félpanziós ellátás is rendelkezésükre áll a vendégeknek.

 

Szabadidős tevékenység a Téry menedékház közelében:

  • Túrázás
  • Sziklamászás
  • Túrasízés
  • Hegyi turizmus

 

Kellemes túrázást kívánunk!