Amikor Dobogókőn járunk és megcsodáltuk már a kilátópontból elénk táruló panorámát, érdemes egy kicsit elidőznünk a Báró Eötvös Lorándról elnevezett menedékházban.
Nem csak azért, mert ez volt az első menedékház a Magyar Királyság területén, ami 1898-ban került átadásra a nagyközönség számára, hanem azért is, mert egy turistamúzeum is található az épületben.
Természetesen a szálláshelyek mellett étkezési lehetőséget is találunk itt. Ha olyan szerencsénk van, hogy éppen bográcsoznak, akkor feltétlenül kóstoljuk meg a vaddisznópörköltet vagy éppen a gulyáslevest!

A Báró Eötvös Loránd menedékház kezdetben csak 15 hálóhellyel rendelkező kis szállás volt, két fűthető szobával. Felépülése után azonban nem várt módon megnövekedett a természetbarátok érdeklődése Dobogókő és a környező vidék természeti csodái iránt. Ez a forgalomnövekedés nagyon hamar felvetette a Báró Eötvös Loránd menedékház bővítésének az igényét.

 

Báró Eötvös Loránd menedékház a múlt században

Így nézett ki a Báró Eötvös Loránd menedékház az első bővítés után

 

A Magyar Turista Egyesület vezetői meghozták a bővítéshez szükséges döntést

A helyben talált vulkánikus kőzetet felhasználva egy új, a réginél jóval nagyobb turistaszállás felépítését tűzték ki célul. Ezt a házat 1906. június 3-án vehették birtokba a túrázók. Annak idején kifejezetten modernnek számító szálláshoz most már – egy gondnok által üzemeltetett – konyha és étterem is kapcsolódott. Emellett pedig 42 hálóhely is kialakításra került az emeletes épületben.

Hamarosan azonban ez a bővítés is szűkösnek bizonyult a hétvégi és az ünnepnapok körül tapasztalható zsúfoltság miatt. Emiatt a menedékház ismét bővítésre került, hogy a helyzetet valamilyen szinten orvosolni lehessen. 1912 nyarán az épület keleti oldalához egy üvegverandát építettek, ami által újabb 20 vendéget is el lehetett helyezni.

Az I. Világháború utáni zivaros időkben kissé megcsappant a forgalom, de csak azért, hogy utána minden képzeletet felülmúló elemi erővel zúduljanak ide a turisták. Emiatt újabb bővítés vette kezdetét és a nyugati veranda is felépült, így már 96 ágy várta a természetbarátokat.

 

Báró Eötvös Loránd menedékház Dobogókőn

A Báró Eötvös Loránd menedékház Dobogókőn jelenlegi állapotában

 

A szállóhelyek megnövekedése és a jelentősen emelkedő forgalom új problémát idézett elő

Egyrészről a menedékház teljes korszerűsítésére volt szükség, valamint az állandó folyóvíz lehetőségét is ki kellett építeni. Ennek érdekében aggregátort és szivattyút telepítettek Dobogókőre. Ez a két eszköz tudta a menedékház padlásán elhelyezett tartályokat megtölteni a 180 m mélyen fekvő tiszta vízzel.

A hulladék hője pedig kis mértékben még meg is tudta melegíteni a vizet. 1932. december 4-én kapcsolták be a villanyvilágítást, amit a jelenlévők nagy megelégedéssel fogadtak.

Báró Eötvös Loránd menedékház csúcslámpáját is ekkor alakították ki, ami később legendássá vált a túrázók körében és egyfajta irányítótoronyként is funkcionált.

1935. szeptember 30-án adták át azt az aszfalt utat, ami Pilisszentkeresztről vezetett fel Dobogókőre.

 

Elindul a Báró Eötvös Loránd menedékház erőteljes amortizációja

A Magyar Turista Egyesületet 1947-ben feloszlatták és minden vagyonát elkobozták. A menedékházak először a Turistaházakat Ellátó, majd a Pannónia Vendéglátó Vállalat kezébe kerültek.

Ekkor indult meg a menedékház erőteljes amortizációja. Ez egészen 1983-ig tartott, amikor is Mészáros János kezdeményezésére a kisebbik házat újjáépítették társadalmi összefogás keretein belül.

Manapság már műemléki védelem alatt áll és a falai között a természetjárás régi emlékeit őrzi.

Az omladozó nagyobbik házat 1989-ben Peták István – az újjáalakult MTE tagjaival – adományokból és kétkezi munkával 1998-ra renoválta ki teljes egészében. Ekkor már szállás és konyha is várta a vendégeket.

A Báró Eötvös Loránd menedékház több mint 100 éves fennállásának köszönhetően egy valódi matuzsáleme a turistaházaknak. Miután két Világháborút is túlélt, a belföldi turizmus fellendülésének egy erős bástyájává vált. Az épület falai mellett akár a bőrünkön is érezhetjük azt az örökkévalóságot, amit kisugároz magából ez a ház.

Ma már 11 szoba, és 44 férőhely várja a kikapcsolódni vágyókat, ami pótágyakkal, és babaággyal igény szerint tovább bővíthető. A saját fürdőszobával rendelkező szobákhoz ágynemű, és törülköző is tartozik.

 

Kellemes túrázást kívánunk!

 

A Báró Eötvös Lóránd menedékház kapcsolata, foglalási adatai:

Cím: 2098 Dobogókő, Pilisszentkereszt, Téry Ödön utca 26, Báró Eötvös Lóránd Menedékház
Weboldal: http://dobogokoituristahaz.hu/
Facebook: https://facebook.com/eotvos.lorand.menedekhaz/
Telefonszám: 06-26-347-534
Mobiltelefonszám: 06-30-813-9946
E-mail cím: mabernova@gmail.com

 

A Báró Eötvös Lóránd menedékházhoz közel eső látványosságok:

 

A Báró Eötvös Loránd menedékház környékén áthaladó túráink:

Attila király emléktúra
Bem József emléktúra
Bulcsú vezér emléktúra
Thury György emléktúra