Túrázás szempontjából nincs is jobb annál, mint amikor csodálatos helyen pihenhetünk meg. Ezt a fennkölt élményt adja számunkra a Kő-hegyi Menedékház, ami valódi oázis a szomjas és éhes természetbarátok számára.

 

A Kő-hegyi menedékház méltán érdemelte ki a turistatársadalom elismerését

A turistaház a Visegrádi-hegység végváraként fontos funkciót betöltő Kő-hegyen, a Pilis és Szentendre közigazgatási határán fekszik. Annak ellenére, hogy mindössze 367 m magasan található, mégis könnyedén elfeledkezhetünk arról – a felszereltségének köszönhetően – , hogy nem egy magashegyi turistaházban vagyunk éppen.

Ez a menedékház a Pilisi Parkerdő Zrt. jóvoltából került felújításra még 2013. októbere és 2014. tavasza között. Az itt megcsodálható panoráma egészen Szentendréig nyúlik. Nem mindennapi látvány, az biztos.

 

A Kő-hegyi Menedékház nem csak egy szokványos turistaház

A Kő-hegyi Menedékház azonban nem csak a fáradt vándorok számára nyújt oltalmat. Természetesen a szálláslehetőségek mellett előzetes egyeztetés alapján étkezési lehetőséget is képesek biztosítani az üzembentartók. A megannyi paddal is ellátott pihenő tökéletes hely az erőgyűjtésre. Ráadásul egy igényesen kialakított illemhelyet is igénybe lehet venni ennél a pihenőnél.
 

 

 

A Kő-hegyi Menedékház több irányból is megközelíthető:

A menedékház könnyedén megközelíthető Szentendre, Pomáz, Dömörkapu és Lajos-forrás felől is.

A szálló 4 és 8 fős szobákkal rendelkezik, egyszerre 24 főig képes helyet biztosítani a kirándulóknak. A konyhára egyáltalán nem lehet panasz. Ínycsiklandó leves, zsíros deszka és mennyei sültkolbász közül is lehet választani. Természetesen a gyermekek kedvence, a palacsinta sem maradhat ki a repertoárból. Mindezt házi készítésű szörpök egészítik ki.

Magyarország a vizek birodalma, így nehéz elképzelnünk azt, hogy ez a természeti csoda nem található meg mindenhol. A menedékház egyetlen gyenge pontja az erőssége is, mégpedig az a csodálatos helyszín, ahol felépült. Ugyanis adottságai miatt nem található benne vezetékes víz és a közelben forrás sincs. Emiatt az üzemeltetők szorgos esővízgyűjtők. De azért, hogy meglegyen a kényelme az idelátogatóknak, az esővizet kiegészítik a városból lajtoskocsival hozott vízzel.

A Kő-hegyi Menedékház a természetbarátok, a turisták mellett azokat a közösségeket is szolgálja, akik számára a természet hangja, a nyugalom, a tisztaság olyan értékek, amiket mindenféleképpen meg kell őrizni. Szívesen várják itt nem csak az egyéni túrázókat, de az erdei iskolákat, a baráti köröket, a kiránduló csoportokat is.

 

Kő-hegyi Menedékház

A Kő-hegyi menedékház előtti réten megpihenhetünk, és használhatjuk a tűzrakó helyeket is.

 

A Kő-hegyi Menedékház megközelítése gyalogosan:

  • Szentendréről a sárga sávon juthatunk el a Kő-hegyi Menedékházhoz.
    Ez az útvonal 6,8 km hosszú és 350 m szintkülönbséget tartalmaz, amit 2-2,5 óra alatt kényelmes tempóban végig lehet sétálni.
  • Pomázról a zöld sáv jelzést kövessük, ha a Kő-hegyi Menedékház a célpontunk.
    A túra 5,3 km hosszúságú és 362 m szintkülönbség van benne, amit 1,5-2 óra alatt kényelmes tempóban is teljesíteni lehet.

 

Milyen szolgáltatásokat nyújt a Kő-hegyi Menedékház?

Áramellátás: van
Étkezési lehetőség:
Reggeli: 600.-Ft
Egytálétel: 700-900.-Ft között, valamint hideg- és melegbüfé várja a napközben betérőket.
Vacsora: 700-1000.-Ft között
A reggeli és a vacsora a szállóvendégek részére, illetve a helyben időző csoportok számára elérhető lehetőség.
A menedékház vendégeinek a számára igényelhető teljes ellátás is.
Fűtés: van, központi fűtés
Sátorozás: a menedékház előtti réten van lehetőség sátort állítani, akár bográcsozással és szalonnasütéssel egybekötve.
Zuhanyzás: van, esővizes tározóból. FONTOS!!! A menedékház nem rendelkezik vezetékes vízzel, így mindig az éppen aktuális készlettel kell gazdálkodni.

 

A Kő-hegyi Menedékház kapcsolata, foglalási adatai:

Cím: Szentendre, Kő-hegyi Menedékház
Weboldal: https://kohegyihaz.hu/
Telefonszám: 06-26-718-216
Mobiltelefonszám: 06-20-9351-755
GPS koordináták: 47°40’32.94″É; 19° 1’6.93″K
E-mail cím: info@kohegyihaz.hu
Kapcsolattartó: Schramkó Péter

 

A Kő-hegyi Menedékházhoz közel eső látványosságok:

 

Melyik túrán érintjük a Kőhegyi menedékház épületét?

Zrínyi Miklós emléktúra
Bulcsú vezér emléktúra
Sebő Ödön emléktúra