A Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy-Kopasz hegyen 559 m magasságban épült fel a Csergezán Pál-kilátó. Festői panorámájával hamar belopta magát a természetbarátok szívébe.

 

Miért érdemes ellátogatni a Csergezán Pál-kilátóba?

A Csergezán Pál-kilátó egy lenyűgöző pihenőhely a fáradt vándorok számára. Maga a torony egy óriási vitorlára emlékeztet. 18 méteres magasságával pedig 100 km-re is elláthatunk a tetejéről.

Ez a lenyűgöző kilátás nem csak a Budai-hegység természeti szépségeit tárja elénk, de a meseszép tájat kémlelve egészen a Zsámbéki medencéig is megcsodálhatjuk ezt a nem mindennapi panorámát.

A Csergezán Pál-kilátó kiválóan alkalmas arra is, hogy a Gerecse egyes vonulatait vizsgáljuk meg, vagy éppen a Pilist. Tiszta időben még a Mátra hegygerincét is felfedezhetjük innen. Az ember alkotta természettől ennyire távol csodálatos érzés a természet hangjait hallgatni. A kilátó magasában a szél süvítése, a szikrázó napsütés, és a madarak önfeledt tánca teszi emlékezetessé az itt eltöltött perceket.

A Csergezán Pál-kilátó legalsó részei olyan vasbetonból készültek, felső részei pedig vörösfenyőből épültek meg.

 

A Csergezán Pál-kilátó megközelítése:

Manapság már busszal és gépjárművel is könnyedén megközelíthető. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy a Széll Kálmán térről induló Volánbuszról a Hidegvölgyi erdészlak megállónál, ill. a 63-as autóbuszról Nagykovácsinál szálljunk le. Autóval a Hidegvölgyi pihenőhelynél tudunk kényelmesen parkolni.

 

Csergezán Pál-kilátó

Csergezán Pál-kilátó: a Budai-hegység legmagasabb pontja

 

A Csergezán Pál-kilátóhoz ajánlott túraútvonal:

 • Túránkat érdemes a Hidegvölgyi pihenőhelytől indítani a zöld háromszögön felfelé. Készüljünk fel arra, hogy – bár maga a táv rövid -, a szintemelkedés miatt ez egy combosabb szakasz lesz. A Csergezán Pál-kilátó elérésekor jól fog esni egy kis pihenés ebben az ámulatba ejtő környezetben. A visszaúton már könnyű dolgunk lesz, hiszen ugyanazon az úton kell visszamenni, ahol feljöttünk. Lefelé valószínűleg már könnyebb dolgunk lesz.
   
  Távolság: 3,3 km
  Szintemelkedés: 315 m
  Időtartam: 2-3 óra
 •  

 • Ennél az útvonalnál Nagykovácsi központjától kell elindulnunk a piros sávon haladva déli irányba. A települést elhagyva nagyjából másfél kilométer után  találkozunk egy hármas útelágazással, amitől kezdve a becsatlakozó piros háromszögön kell tovább haladnunk a kilátó felé.Utunk során kellemes kisebb emelkedőkkel és völgyekkel tarkított vadregényes tájon fogunk keresztül haladni.
  Körülbelül 3 km megtétele után újból egy hármas elágazáshoz érkezünk, ahol a jobb kéz felé eső zöld háromszögre kell majd áttérnünk. Innen a Csergezán Pál-kilátó már csupán 1 km.Itt kényelmesen megpihentetheted a fáradt tagjaidat az itt kialakított pihenőnek köszönhetően. A panoráma megcsodálása után folytathatjuk utunkat a zöld háromszögön, addig amíg a zöld sáv nem keresztezi ezt. Ekkor forduljunk rá jobbra, hiszen ez a jelzés vezet majd vissza a kiindulási pontunkhoz.
   
  Távolság: 11,8 km
  Szintemelkedés: 356 m
  Időtartam: 4-5 óra

 

Kellemes túrázást kívánunk!

 

A Csergezán Pál-kilátóhoz közel eső látványosságok:

 

Melyik túrán érintjük a Csergezán Pál-kilátó épületét?

Széchenyi István emléktúra
Kinizsi Pál emléktúra
II. Rákóczi Ferenc emléktúra