Árpád-kilátó: a székely stílusban épült sziklatorony
5 (100%) 4 vote[s]

 

Gondoltuk volna, hogy ez az igényesen kialakított Árpád-kilátó már 1929-ben felépült? A székely stílusban felépült kilátó oldalai terméskőből vannak kirakva, így az épület és a természet harmóniája kifogástalan maradt. A tágas térben, vaskos tetőgerendák árnyékában csodálhatod meg a nyüzsgő város forgatagát.

A Látó-hegy tetején 376 méter magasságban megépülő Árpád-kilátó csodálatos panorámát nyújt a Budai-hegység déli és nyugati vonulatára. Szemkápráztató látvány az is, ahogyan a Duna íves folyamát átölelik fővárosunk hídjai.

Az Árpád-kilátó egy nagyszerű pihenő hely. Padok és asztalok várják itt a kirándulókat. A megnyugtató, paradicsomi környezetben megpihenve, energiával feltöltekezve indulhatunk tovább.

 

Az Árpád-kilátó megközelíthetősége:

Két oldalról is könnyedén megközelíthető az Árpád-kilátó mind autóval, mind tömegközlekedéssel vagy akár gyalog.
Az egyik lehetőség a Nagybányai úti buszmegálló. Itt leszállva, a Törökvész úton tovább haladva találunk rá a zöld sáv jelzésre, amin jobbra kanyarodva kell tovább haladni a kilátó felé.
A másik lehetőség, hogy a Fenyőgyöngye megállónál leszállva a kék sáv jelzést követjük déli irányban. Az Árpád-kilátót így egy rövid sétával könnyedén elérhetjük.

 

Árpád-kilátó pihenőhely

Az Árpád-kilátónál érdemes egy kicsit megpihenni

 

Ajánlott túraútvonal az Árpád-kilátó feltérképezéséhez:

A kiindulási pont a Nagybányai út busz végállomása. A Törökvész utca folytatásán haladjunk még egy kicsit felfelé, majd az erdőhöz érve egyenesen menjünk tovább a zöld körséta jelzésen.

Utunk káprázatos környezetben kalauzol minket. Határ-nyereghez érve egy viszonylag hosszabb sík terepen kifújhatjuk magunkat, hogy utána újult erővel vágjunk neki utunk legmagasabb csúcsának, a Kecske-hegy megmászásának.

Az Árpád-kilátóhoz érve, a fantasztikus panoráma minden útközbeni nehézségért kárpótol minket. Érdemes egy kis időt ezen a pihenőhelyen eltölteni. Induláskor továbbra is a zöld körséta folytatását követjük, így hamarosan megérkezünk a kiindulási pontunkhoz.

Távolság: 4,24 km
Szintemelkedés: 201 m
Időtartam: 2-3 óra

 

Kellemes túrázást kívánunk!

 

Az Árpád kilátóhoz közel eső látványosságok:

 

Melyik túrán érintjük az Árpád kilátó épületét?

III. Rákóczi Ferenc emléktúra
IV. Béla emléktúra
Árpád vezér emléktúra
Görgei Artúr emléktúra
Szent László emléktúra
Toldi Miklós emléktúra
 
 
Ha szeretnél még több hasznos információt kapni túrázással kapcsolatban, akkor íratkozz fel az értesítőnkre itt:
 


Ha tetszett, oszd meg a cikket itt, és látogasd meg Facebook oldalunkat is.