Ezen a túrán a Magas-Tátra csúcsait hódítjuk meg!

Sajnáljuk, de erre a túrára már nem tudsz jelentkezni!

ELŐREGISZTRÁCIÓ KÖTELEZŐ!

Ezen a túrán a férőhelyek korlátozottak, és nem tudjuk bővíteni őket, hiszen egy 50 fős busszal megyünk, ezért mielőbb olvasd el a részleteket, add le a nevezésed és utald át a kedvezményes nevezési díjat július 6-ig (vagy a teljes árat július 20-ig), mert a helyeket a befizetések sorrendjében töltjük fel.
Jelentkezési határidő vége: 2018. 08.02.
Helyszíni nevezés: nincs

 

A túra időpontja: 2018. 08. 25.

 

Nyár a Magas-Tátrában

Túránk során egész Szlovákia egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságát látogatjuk meg, a Magas-Tátra lenyűgöző hegyláncait. A világ legkisebb területű magashegysége egy igazi alpesi környezettel vár bennünket.

Utunk során nem csak a Tátra csipkés hegygerinceiben gyönyörködhetünk, hanem a messze földön híres Tarpataki vízeséseket is megcsodálhatjuk, ahogyan emberfeletti erővel zúdítják le vízhozamukat a völgybe. Hűsítő hatásuk igencsak jól esik, miközben egyre beljebb haladunk a vadonba barangolásunk közben.

Kirándulásunk során elhaladunk a Rajner, a Zamkovszky menedékház mellet. Szinte karnyújtásnyira sétálunk el a méltán híres Lomnici csúcsok alatt, a Téry menedékházhoz felérve pedig leírhatatlan kép tárul a szemünk elé.

Hasznos információk a túrával kapcsolatban:

A túrát túravezető segítségével együtt tesszük meg.

A túra útvonala: Ótátrafüred – Téry-menedékház (Öt-tavi katlan) – Ótátrafüred

Start/Cél: Ótátrafüred

Ajánlott: 14-99 éves korig – rendszeresen túrázó, megfelelő kondícióban lévő embereknek

Nehézségi fok: Nehéz túra – a túra hossza: 20 km, szintkülönbség 1215 méter, menetidő kb. 8 óra

Részvételi díj: 13.900.-Ft, (koránkelő kedvezménnyel: 10.900.-Ft) – az ár az útiköltségen kívül az emléklapot és a jelvényt is tartalmazza

Túra időpontja: 2018. 08. 25.

Találkozó: 03:45 h – A Keleti pályaudvar Thököly úti részén, a Verseny utca elején

Érkezés Ótátrafüredre: kb. 8:30 h

 

Túránk kiindulópontja az az Ótátrafüred lesz, amely már a monarchiában is kedvelt klimatikus üdülőközpont hírében állt. A parkolóból indulva a Magas-Tátra fogaskerekűjének nyomvonalát követjük a zöld sáv jelzés által egészen a Tarajka hegyfokig, a Hrebienok jelzés elágazásáig (1275 m).

Innen tovább haladunk a zöld sávon lefelé a völgybe, egészen a szemkápráztató vízesésekig. Utunk során számtalan kisebb-nagyobb vízeséssel fogunk találkozni, és megcsodálhatjuk a 20 m magas Óriás-vizesést is (1340 m). Amikor jobbról becsatlakozik a kék sáv, akkor egyenesen megyünk tovább e jelzésen egészen a Rajner menedékházig.

Innen a piros sávot követve haladunk tovább, a Zamkovszky menedékház felé. Utunk során patakokat keresztezünk és hegyoldalak mentén küzdjük le a szintemelkedéseket. A Zamkovszky menedékháznál (1475 m) lehetőség lesz ételt, italt magunkhoz venni, mielőtt folytatnánk az utunkat.

A pihenő után a zöld sávot követjük, ami egy patakmeder mentén egy csodálatos völgyben vezet fel minket a végső célunkhoz. A Téry menedékház előtt egy igen erős emelkedőt kell leküzdenünk, de a fenti látvány miatt érdemes ezen az akadályon is túllendülnünk. A Téry-menedékház az Öt-tavi- katlanban fekszik, amely a Magas-Tátra egyik legszebb sziklakatlana. A menedékház körül a katlan nevéhez méltóan öt tó található.

Fentről csodálatos látvány tárul elénk. A Téry menedékháztól (2015 m) nem csak azt a területet vehetjük közelebbről szemügyre, ahonnan felkapaszkodtunk, de a környező sziklás csúcsokat is. Szinte karnyújtásnyira vannak tőlünk ezek a lenyűgöző magaslatok. Ahogy körbenézünk – a völgyet kivéve – minden irányból körbeölelnek ezek a fantasztikus természeti képződmények.

A menedékházban elfogyasztott frissítők és némi pihenés után, visszafelé menet óvatosan ereszkedünk majd le a völgybe, ahonnan jöttünk, a zöld sávon. Ez visz vissza egészen a Zamkovszky menedékházhoz, ahonnan már a piros sávot kell követnünk.

Egy ideig már ismerős utakon fogunk visszafelé haladni. Az ereszkedés után, a Rajner menedékháznál utunkat a piros sávon folytatjuk tovább, de most már nem megyünk le a vízesésekhez. Ezen az útvonalon már kevesebb szintváltozással fogunk találkozni, mivel a hegy oldalán folytatjuk a sétánkat.

A Hrebienok nevezetű jelzés elágazásánál áttérünk a zöld sáv jelzésre. A fogaskerekű nyomvonala mentén haladva meseszép környezettel találkozunk. A távolban már feltűnik Ótátrafüred lenyűgöző hangulatú kis települése, ahol rövid sétával érjük el a parkolót.

Érkezés Budapestre: várhatóan 22:00-23:00 h között

 

Túra a Téry Ödön menedékházhoz

 

Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli, kalcium/magnézium tabletta, izomlazító krém. A túravezetőknek gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára!

Öltözködés: figyeljünk oda az öltözékünkre, mert a kitettebb hegyoldalon erős szél lephet meg minket még jó időben is. Ajánlott a polár, esőkabát, esetleg valamilyen sapka viselése a magasabb, szelesebb helyeken! 20-30 literes kis hátizsák, esőkabát, kötelező túrabakancs. Javasolt még túrabot. Váltás cipőt, ruhát célszerű a buszban hagyni.
Fontos, hogy fejlámpa vagy kézilámpa legyen nálad!

Étkezés: Célszerű élelmiszert itthonról hozni (müzlit, gyümölcsöt, egy-két szendvicset). Min. 2 liter folyadék szükséges napközben. Az útba eső menedékházakban lehet meleg ételt-italt vásárolni.

Programváltoztatás szükség esetén: Mivel a hegyek, hegyvidékek időjárása rendkívül változékony, rapszodikus és kiszámíthatatlan, ezért mindenképpen fenntartjuk a jogot, hogy rossz időjárási körülmények esetén – eső, jégeső, köd, kedvezőtlen látási viszonyok, hóvihar – megváltoztassuk a programot.
Mivel a résztvevők biztonságát, egészségük védelmét tartjuk a legfontosabbnak, ezért előfordulhat, hogy le kell mondanunk egy-egy csúcs megmászásáról!
A körülmények és az időjárás megítélése a túravezető feladata, s az Ő döntését kötelezően minden résztvevőnek el kell fogadnia!

Ez a túra lesz az egyik bónusz túra a Magyar Hősök Túrasorozat (MHT) Kupában, így ez is beleszámít a Kupa díjazásába!

Nem tudod, mi az az MHT Kupa? A választ itt találod: https://attilaunokai.net/mht-kupa-2018.pdf

A tavalyi túrán készült képeket Facebook oldalunkon tudod megnézni:

A 2017-es túra képei

A 2016. évi túrán készült képeket pedig itt tudod megnézni:

A 2016-os túra képei

 

Részvételi díjak

Kedvezményes ár július 6-ig átutalva Teljes ár augusztus 2-ig átutalva
10.900.-Ft 13.900.-Ft

Ha úgy döntöttél, hogy készen állsz erre a túrára, kérjük, hogy végezd el a regisztrációt és utald át a részvételi díjat, hiszen a buszban a helyeket befizetési sorrendben töltjük fel.

Az utaláshoz az adatokat a visszaigazoló email-ben küldjük meg!

A részvételi díj magába foglalja az emléklapon és a tűzzománc jelvényen kívül az oda-visszautazás és a túravezető díját, sőt egy meglepetést is. 

 

Figyelem!

A túra kizárólag akkor indul, hogyha legalább 30 fő jelzi a részvételi szándékát augusztus 2-ig!
Amennyiben 30 főnél kevesebb a jelentkezők száma, a nevezési díjat beszámítjuk bármelyik következő túránkba
vagy visszautaljuk a befizető részére.

 

Sajnáljuk, de erre a túrára már nem tudsz jelentkezni!

A túrával kapcsolatos mindennemű változtatás jogát fenntartjuk!