Alig fél órás sétára található Pilisszentlászlótól a Visegrádi-hegység egyik közkedvelt vízlelőhelye, a Kárpát-forrás. Ez a jól kiépített pihenőhely iskolások, kiránduló csoportok, turisták népszerű megálló helye.

 

Miért érdemes a Kárpát-forráshoz ellátogatni?

Kényelmesen és könnyedén megközelíthető helyszín a Kárpát-forrás, ahol a terület fenntartói nem csak kiépített padokról, asztalokról, tűzrakó helyről gondoskodtak, de találunk itt még egy nagyobb méretű fedett étkezésre szolgáló helyiséget is. Tehát minden adott ahhoz, hogy megpihenjünk egy kicsit túránk során ebben a varázslatos környezetben.

A Kárpát-forrás még a legtikkasztóbb nyári hőségben is ideális válasz lehet számunkra. Amíg mások az otthonaik tikkasztó forróságát kénytelenek elviselni, addig számunkra egy kellemes környezet nyújt soha el nem múló élményt, amit a Bükkös-patak hűsítő közelsége képes csak tovább fokozni. Amennyiben pedig megszomjaznánk, a Kárpát-forrás éltető vizével olthatjuk szomjunkat.

 

A Kárpát-forrás megközelíthetősége:

Tömegközlekedéssel és autóval könnyedén el tudunk menni Pilisszentlászlóra, illetve a Dömörkapu bejáratához. Ezekről a helyekről pedig egy kellemes séta keretein belül, rövid idő alatt eljuthatunk a Kárpát-forrás pihenőhelyig.

 

Kárpát-forrás pihenőhely

Kárpát-forrás pihenőhely

 

Ajánlott túraútvonal a Kárpát-forrás megtekintéséhez:

Első lépésként el kell jutnunk a Pilisszentlászlóban fekvő Kis Rigó vendéglőhöz.

Túránk elején a piros kereszt jelzést kell megkeresnünk és azon kell elindulnunk. A Tüskés-hegyhez érve földön túli kilátás tárul a szemünk elé. Feltöltődve a hely pozitív energiáival, immáron újult erővel folytathatjuk a kirándulásunkat.

Hamarosan egy elágazáshoz érünk, ahol bal kéz felé a piros háromszöget kell majd a továbbiakban követnünk. Utunk egy völgybe fog vezetni, ahol át kell kelnünk a Király-patakon, ami a későbbiekben bele torkollik abba a Bükkös-patakba, amit a Kárpát-forrás is táplál.

Az átkelést követően szintén balra kell majd a piros sáv jelzésen fordulnunk. A következő T alakú elágazásnál a bal oldali lehetőséget kell választanunk és a későbbiekben  a kék kereszt jelzést kell követnünk.

Amikor véget ér ez a jelzés, váltsunk át a kék sáv jelzés bal oldali útjára, ami elvisz minket oda, ahol a Kárpát-forrás ered. Útközben a Lenkó emlékmű mellett is el fogunk haladni. Itt kényelmesen meg tudunk pihenni, elfogyaszthatjuk a magunkkal hozott elemózsiát és a kulacsunkat is feltölthetjük ezzel a hűvös, tiszta és kellemesen hűsítő innivalóval. A természet neszeit és a víz halk morajlását hallva itt igazi lelki békére találhatunk. Egy teljesen más időszámítás kezdődik számunkra.

Miután kellő módon feltöltekeztünk, a kék sáv jelzést követve elérünk a kiinduló pontunkhoz, vagyis a Kis Rigó étteremhez.

A Kárpát-forrás ily módon való felkeresése 11,37 km hosszú utat jelent a természet mesés birodalmába, emellett pedig mindössze 391 m szintemelkedésre számíthatsz. Ez nagyjából egy bő 4-5 órás kikapcsolódási lehetőség lesz számunkra.

 

Kellemes túrázást kívánunk!

 

A  Kárpát-forráshoz közel eső látványosságok:

 

Kárpát-forrás mellett elhaladó túráink:

Bulcsú vezér emléktúra
Bottyán János emléktúra
Zrínyi Miklós emléktúra
Sebő Ödön emléktúra