Távol a város zajától valódi felüdülés, ahogyan a természet nyugtatóan átölel minket. A szűk hegygerincen állva csodálatos érzés a Vadálló-kövek között sétálni.

Semmi kétség, a Vadálló-kövek a természet birodalmának fennkölt részét képezik. Amikor rájuk nézünk, akkor a természet erejének és a halhatatlanságnak a fogalma is újraértékelődhet bennünk. A hegygerincen süvítő szél kellemes áldás lehet számunkra a szikrázó napsütésben.

Amikor a Prédikálószék gerincén elhelyezkedő Vadálló-kövek között messzire kalandozik a figyelmünk, akkor a kilométerekre kanyargó, lassan hömpölygő Duna képes elkápráztatni a szemünket.

A Vadálló-kövek vadregényessége könnyen magával képes ragadni bárkit. Gondoltad volna, hogy ezek az andezit anyagú sziklák 14-15 millió évvel ezelőtt alakultak ki? Pedig így van! Ezek a csodák egy vulkáni működésnek a végeredményei.

A Vadálló-kövek több – önmagukban is kifejezetten látványos és lenyűgöző – sziklacsoportból állnak.

 

A Vadálló-kövek szikláinak az elnevezései fentről lefelé haladva:

  • Árpád trónja
  • Felkiáltójel
  • Függőkő
  • Bunkó
  • Szélestorony
  • Nagytuskó

 

A Vadálló-kövek 3 település felől is könnyedén megközelíthetőek tömegközlekedéssel és autóval is.

 

Ajánlott túraútvonalak, amikkel a Vadálló-kövek megközelíthetőek:

 

A Vadálló-kövek megközelítése Dömösről:

Dömösről kiindulva a Vadálló-kövekhez a piros sáv jelzésen kell elindulni. Utunk során hamar kiérünk az emberek formálta környezetből, és egy teljesen új világba érkezünk. A természet csendje könnyedén elvarázsol minket, miközben egy kis patak medre mellett haladunk felfelé.

A kirándulás közben több pihenőhellyel is találkozhatunk. Ha elfáradnánk, úgy idilli környezetben töltődhetünk fel újra. Nagyjából 6,5 km-nél kell majd elkanyarodnunk a piros háromszögnél balra, a Prédikálószék felé. Itt, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontjánál semmivel sem összehasonlítható panoráma tárul elénk. Nemcsak a Dunakanyarban, hanem a túlparton lévő Börzsöny-hegység mesés lejtőin vagy éppen a távoli Visegrádi váron is pihentethetjük a szemeinket.

Innen kell tovább haladnunk a hegygerincen, hogy elérhessük az egyedülálló Vadálló-kövek szemet gyönyörködtető természeti képződményeit. A hegyháton folyamatosan ereszkedve a piros sáv jelzés becsatlakozásánál kell Dömös felé elkanyarodni.

Amennyiben a Vadálló-kövek megközelítését ezzel a túrával tervezed, úgy készülj fel rá, hogy 14 km-t kell majd gyalogolnod 695 m szintkülönbség mellett. Ez kellemes tempóban 4-5 órát is könnyen igénybe vehet.

 

A Vadálló-kövek megközelítése Dobogókő felől:

Dobogókő már önmagában is olyan hely, ahol érdemes egy kicsit elidőzni. A hely kisugárzása már önmagában képes energetikailag rendbe tenni a szervezetünket. Ha ez még nem volna elég, akkor az itt található vendéglátó helyekben a magyar konyha legjobb fogásai közül is válogathatunk.

Egy biztos, ha szükségét érezzük, akkor igencsak jóllakottan indulhatunk el innen túrázni, vagy éppen túra után hazafelé. Első lépésként a piros háromszöget kell megkeresnünk. Ezen a jelzésen közelíthetjük meg a Vadálló-kövek gerincét.

Mesés látványban részesülünk, miközben haladunk a célunk felé. Nem érezzük egyedül magunkat, hiszen az erdő neszei, a szellő suttogása végigkísérnek utunk során.

Először egy patakmederbe kell majd leereszkednünk, majd fel kell kapaszkodnunk a Prédikálószékre. Innen már csodálatos panorámában gyönyörködhetünk, mielőtt a Vadálló-kövek mesés kincseit felfedeznénk.

A Prédikálószéken áttekintve Attila sisakos fejét is észrevehetjük, amit a Börzsöny vonulatai alakítottak ki a Duna túloldalán. Innen már csak alig pár száz méter a Vadálló-kövek andezit szikláinak csodálatos látványa. A piros háromszögön tovább haladva leérkezünk majd egy völgybe, ahol a piros sávra kell áttérnünk bal kéz felé.

A Rám-szakadékba már a zöld sávon keresztül kell felkapaszkodnunk. Az út végén pedig a sárga sávon menjünk tovább, egyenesen Dobogókő irányába.

Ez az útvonal kicsivel több, mint 15 km és közben 900 méteres szintemelkedésre számíthatsz. Ezt a távot kényelmesen 5-6 óra alatt tudod megtenni.

 

A Vadálló-kövek megközelítése Pilisszentlászló felől:

Pilisszentlászló településről indul az a piros kereszt jelzés, ami a Vadálló-kövek irányába el fog indítani minket. Nagyjából 3,75 km megtétele után egy hármas kereszteződésnél kell a piros háromszög jelzésre áttérnünk, ÉNY-i irányba.

Hamarosan a Prédikálószéknél, vagyis a Visegrádi-hegység legmagasabb pontján találjuk magunkat. Az elénk táruló látvány páratlanul lenyűgöző és egyszersmind felejthetetlen is. Innen egy rövid séta után érünk el a Vadálló-kövek birodalmába. Érdemes magunkba szívni a páratlan látvány felfrissítő erejét.

A Vadálló-kövek melletti turistaösvény levezet abba a völgybe, ahol utunkat a piros sáv jelzés keresztezi, amin bal kéz felé kell elindulni. Nagyjából 6,5 km-t kell kényelmes tempóban gyalogolnunk a fák lenyűgöző birodalmában, amikor balra kell a kék keresztre rátérnünk, ami a kék sávba csatlakozik. Ez az út fog minket visszavinni a kiindulási pontunkra.

A Vadálló-kövek megközelítésének ez a módja 20 km távolságot ölel fel és 814 méter szintemelkedésre számíthatunk. Ez pedig 6-7 óra alatt járható be kényelmes tempóban.

 

Kellemes túrázást kívánunk!

 

A  Vadálló-kövekhez közel eső látványosságok:

 

Vadálló-kövek mellett elhaladó túráink:

Bulcsú vezér emléktúra
Bottyán János emléktúra
Zrínyi Miklós emléktúra
Sebő Ödön emléktúra