A Teve-szikla egy lenyűgöző természeti képződmény
5 (100%) 2 vote[s]

 

A Pilisborosjenőtől nem messze található Teve-szikla számtalan természetbarátnak okozott már önfeledt perceket. Ez a természeti csoda elsősorban teve formájú sziklájának köszönheti a nagy népszerűségét.

 

A Teve-szikla környéke

Pilisborosjenő környéke már önmagában is igen kellemes kirándulóhely. A Teve szikla közeléből kiváló kilátás nyílik a környező hegyekre. A Nagy-Kevély-hegy már önmagában is magasztos látványt képes nyújtani.

A falu közelében lévő Teve-szikla bizonyos oldalról tekintve hasonlít arra az állatra, amiről a nevét kapta. Az örökmozgó gyerekeknek  (és felnőtteknek) jó hír, hogy könnyedén meg is lehet mászni. Így felülről is megcsodálhatjuk a környéket.

A Teve-szikla közelében található bányafalon kiválóan tanulmányozhatóak a különböző történelmi korszakok nyomai. Egy kis képzelőerővel szinte a szemed előtt elevenedik meg mindaz, amit túléltek ezek a mesebeli szirtek.

 

A Teve-szikla megközelíthetősége:

Természetbarátként könnyedén megközelítheted a Pilisborosjenő határában található Teve-szikla képződményét. Volánbusszal a falu központjában tudsz leszállni és onnan el kell sétálnod a település délnyugati Határ utcájához, ahol a kék sáv fut. A településen autóval is könnyedén leparkolhatsz.

 

 

Teve-szikla

A Teve-szikla Pilisborosjenő határában található

 

Ajánlott túrútvonal a Teve-szikla felfedezéséhez:

A Teve-szikla feltérképezéséhez a Kövesbérc autóbusz megállóhelynél keresd meg a kék sáv turista jelzést, ami a Kövesbérci utcán vezet felfelé. Alig két kilométer után el fogod érni Pilisborosjenő határát.

A település végét elhagyva hamarosan a Kálvária nevezetű helyhez fogsz érni. Innen már viszonylag közel található a Teve-szikla. Alig pár perc sétálás után olyan helyre érkezel, ahol a különféle lenyűgöző sziklaképződményeket csodálhatsz meg.

Itt fogod megtalálni a Teve-szikla csodás kincsét is, ahol mindenképp érdemes pár képet készítened erről a felettébb érdekes természeti csodáról. Amennyiben úgy érzed, hogy pihenésre van szükséged, időzz el itt egy kicsit, annál is inkább, mert a Teve-sziklát elhagyva egészen a Nagy-kevélyig erőteljes emelkedésbe fordul a túra.

A kék sáv jelzésen a Kevély-nyeregig kell menned, onnan pedig a piros sávra kell áttérned a jobbra vezető úton. Ez vezet fel végül a Nagy-kevély csúcsára, ahonnan szemet gyönyörködtető panoráma tárul eléd.

Tovább haladva 800 méter múlva szintén jobb kéz felé kell letérned a piros négyzet jelzésre, ami elvezet Pilisborosjenő Fő utcájáig, és itt fordulj balra. Haladj egészen a jobb kéz felé nyíló Mester utcáig és fordulj rá jobbra. A következő kereszteződésnél a Mester utca Erdő utcává alakul. Haladj azon végig, amíg a kék sávot újra fel nem fedezed. Innentől már azt kövesd odáig, ahol a túrádat elkezdted.

 

Távolság: 11,64 km

Szintemelkedés: 621 m

Időtartam: 4-5 óra

 

Kellemes túrázást kívánunk!