A Pilisborosjenőtől nem messze található Teve-szikla számtalan természetbarátnak okozott már önfeledt perceket. Ez a természeti csoda elsősorban teve formájú sziklájának köszönheti a nagy népszerűségét.

 

A Teve-szikla környéke

Pilisborosjenő környéke már önmagában is igen kellemes kirándulóhely. A Teve szikla közeléből kiváló kilátás nyílik a környező hegyekre. A Nagy-Kevély-hegy már önmagában is magasztos látványt képes nyújtani.

A falu közelében lévő Teve-szikla bizonyos oldalról tekintve valóban nagyon hasonlít arra az állatra, amiről a nevét kapta. Az örökmozgó gyerekeknek  (és felnőtteknek) jó hír, hogy könnyedén meg is lehet mászni. Így akár felülről is megcsodálhatjuk a környéket.

A Teve-szikla közelében található bányafalon kiválóan tanulmányozhatjuk a különböző történelmi korszakok nyomait. Egy kis képzelőerővel szinte a szemünk előtt elevenedik meg mindaz, amit túléltek ezek a mesebeli szirtek.

 

A Teve-szikla megközelíthetősége:

Természetbarátként könnyedén megközelíthetjük a Pilisborosjenő határában található Teve-szikla képződményét. Volánbusszal a falu központjában tudunk leszállni és onnan el kell sétálnunk a település délnyugati Határ utcájához, ahol a kék sáv fut. A településen autóval is könnyedén leparkolhatunk.

 

 

Teve-szikla

A Teve-szikla Pilisborosjenő határában található

 

Ajánlott túrútvonal a Teve-szikla felfedezéséhez:

A Teve-szikla feltérképezéséhez a Kövesbérc autóbusz megállóhelynél keressük meg a kék sáv turista jelzést, ami a Kövesbérci utcán vezet felfelé. Alig két kilométer után el fogjuk érni Pilisborosjenő határát.

A település végét elhagyva hamarosan a Kálvária nevezetű helyhez érünk. Innen már viszonylag közel van a Teve-szikla. Alig pár perc sétálás után olyan helyre érkezünk, ahol már különféle lenyűgöző sziklaképződményeket csodálhatunk meg.

Itt fedezhetjük fel a Teve-szikla csodás kincsét is, ahol mindenképp érdemes pár képet készítenünk erről a felettébb érdekes természeti csodáról. Amennyiben úgy éreznénk, hogy pihenésre van szükségünk, időzzünk el itt egy kicsit, annál is inkább, mert a Teve-sziklát elhagyva egészen a Nagy-kevélyig erőteljes emelkedésbe fordul a túránk.

A kék sáv jelzésen a Kevély-nyeregig kell mennünk, onnan pedig a piros sávra kell áttérnünk a jobbra vezető úton. Ez vezet fel végül a Nagy-kevély csúcsára, minden eddigi megpróbáltatást feledtető panoráma tárul elénk.

Tovább haladva, 800 méter múlva szintén jobb kéz felé kell letérnünk a piros négyzet jelzésre, ami elvezet Pilisborosjenő Fő utcájáig, és itt forduljunk balra. Menjünk egészen a jobb kéz felé nyíló Mester utcáig és forduljunk rá jobbra. A következő kereszteződésnél a Mester utca Erdő utcává alakul. Menjünk azon végig, amíg a kék sávot újra fel nem fedezzük. Innentől már csak ezt kell követnünk, mert ez elvezet a kiinduló pontunkig.

Távolság: 11,64 km
Szintemelkedés: 621 m
Időtartam: 4-5 óra

 

Kellemes túrázást kívánunk!

 

A Teve-sziklához közel eső látványosságok:

 

Teve-szikla mellett elhaladó túráink:

Bulcsú vezér emléktúra
Bottyán János emléktúra
Zrínyi Miklós emléktúra
Sebő Ödön emléktúra