A Pilis egyik legromantikusabb helye egy szűk kis vadregényes kanyonszerű szurdok, a Holdvilág-árok. Itt, távol a város zajától könnyedén megélhetjük a természet harmóniáját, szabadságának erejét. Kultikus és egyben misztikus múltja mágnesként képes vonzani a természetszerető turistákat.

 

Miféle történelmi és régészeti értékekkel rendelkezik a Holdvilág-árok?

Amikor kirándulóként szeretnénk felfedezni a Pilis hegyének minden apró részletét, akkor rá kell döbbennünk arra, hogy olyan mértékű szakrális természeti csodával állunk szemben, amit nagyon nehéz szavakkal leírni. Szinte lépten-nyomon őseink hátrahagyott értékeivel találkozhatunk utunk során.

Ehhez társul még az a fajta energia – a Pilis kisugárzása -, amit csak az ért meg igazán, aki átéli a nyugalomnak egy magasabb dimenzióját. Ezen a helyen található a Holdvilág-árok is, ahol a testünk feltöltődik, a lelkünk pedig mély megnyugvást él át.

A Holdvilág-árok egy igen közkedvelt turista célpont, ami Pomáztól mindössze 6 km-re fekszik É-NY-i irányba.

 

Holdvilág-árok: a régmúlt korok ősi kultuszhelye

Nem csak a turistatérkép szerint kultuszhely a Holdvilág-árok, hanem a feljegyzések is így tartják számon. A kereszténység előtti időkben a magyar hitvilág már kultuszhelyként ismerte és tartotta számon ezt a csodálatos helyet.

Anonymus krónikájában írja le, merre található Árpád fejedelemnek a temetkezési helye:
“Ezután az Úr megtestesülésének kilencszázhetedik esztendejében Árpád vezér is elköltözött ebből a világból a Pozsony alatt szerzett sebesülése következtében. Tisztességgel temették őt el egy kis folyónak a forrása felett, amely kőmederben folyik alá Attila király városába. Egyszersmind ott a magyarok megtérése után a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére egyház épült, amelyet Fejérnek hívnak.”

A Holdvilág-árok misztikusságát több feltételezés és forrás is megerősíti.

  • Létezik olyan meglátás, miszerint ezen a területen állt Attila egykori városa Sicambria, másik nevén Ecilburt.
  • A másik feltételezés szerint Árpád fejedelmet is ezen a területen temették el, bár bizonyítani még nem sikerült mindezt.

 

Miért annyira közkedvelt kiránduló hely a Holdvilág-árok?

A szurdokba belépve hamar megkapjuk a választ erre a kérdésre. A szurdokvölgy varázslatos szépsége hamar magával ragad bárkit, miközben fülemüle dallama csendül fel a közelben. A szurdokban számtalan kisebb-nagyobb barlanggal találkozhatunk, sőt esősebb idő után 10 méter magas vízesést is megcsodálhatunk.

 

Ajánlott túrák a Holdvilág-árok útvonalának a bejárásához:


A tömegközlekedéssel érkezők számára ajánlott útvonal:

  • Kiskovácsi kórház (buszmegálló) -> Holdvilág-árok -> Lajos forrás -> Dobogókő

A 13,6 kilométeres távhoz igen jelentős 844 méteres szintkülönbséget is meg kell másznunk. Ez nagyjából 5-6 órát fog igénybe venni, de ha jobb állóképességgel rendelkezünk, akkor csak 3-4 órát.

A túra kiindulási pontját a Pomáz-Dobogókő Volán járattal tudjuk megközelíteni, amit a H5-ös HÉV-vel Pomázon tudunk elérni vagy Újpest Városkapunál. A buszmegállóból 800 métert kell sétálnunk a Holdvilág-árok bejáratához a piros kereszt útvonalon.

A Holdvilág-árok lenyűgöző völgye 1,2 km hosszú. Ez tulajdonképpen egy olyan patakmeder, ami nem csak a nagyobb esőzésekkor, de olvadáskor is elvezeti a vizet.  Ugyanakkor buja növényzete szemkápráztató látványt képes nyújtani. A Holdvilág-árok mentén található bükkös faállomány az év minden szakában képes vadregényes környezettel megajándékoztatni minden látogatóját. Az állat- és növényvilág ezen a kicsivel több, mint 1 km-es szakaszon megelevenedik előttünk.

Utunk végeztével egy létrán kell felmásznunk, de előtte még érdemes bekukkantanunk az előtte lévő Ősember barlangba is, ezért célszerű elemlámpát is magaddal vinnünk erre a túrára.

A Holdvilág-árok elhagyása után még 1 km-en keresztül haladjunk a piros kereszt jelzést követve, majd a piros négyzeten menjünk tovább Lajos forrásig. Itt érdemes a kulacsunkat megtölteni a kristálytiszta vízzel, és megpihenni egy kicsit az árnyékot nyújtó lombos fák alatt. Utána a kék+ jelzésen kell haladnunk észak felé, egészen a kék sáv jelzésig. Az útvonalak találkozásánál nyugatra kell letérnünk és 6,5 km múlva Dobogókőhőz érünk, ahol szintén érdemes egy kis időt töltenünk. Nem csak a kilátás páratlan innen, nem csak a legjobb magyar ételeket fogyaszthatjuk itt el, hanem a hely éltető energiája is átjárja majd minden porcikánkat olyannyira, hogy még napok múltán is érezhető lesz a hatása.

Egy ilyen rövid, ugyanakkor sok tekintetben igen csak gazdag túra képes könnyedén megszerettetni mindenkivel a természetben való kikapcsolódást.

 

  • Kiskovácsi kórház (buszmegálló) -> Holdvilág-árok -> Lajos forrás -> Szentendre

A buszmegállótól a piros+ jelzést követve nagyjából 10 perc alatt elérhetünk a Holdvilág-árok bejáratához. A bejárat után nem sokkal már egy teljesen más világban érezhetjük magunkat. Távol minden városi zajtól csak a természet hangorkánja vesz körül minket.

Miközben kövér gyíkok szaladnak el előttünk a napsütötte sziklákon, a lábunk alatt kristálytiszta patak csörgedezik .Célszerű felkészülnünk arra, hogy a Holdvilág-árok bejárása esős időben vagy azután eléggé vizes kaland is lehet. Vannak olyan periódusok, amikor még a turistaúton is csak bokáig érő vízben lehet  közlekedni. Érdemes elemlámpával is készülnünk, mivel a szurdokban így több barlangot is fel tudunk fedezni.

A Holdvilág-árok végéhez érve továbbra is a piros+ jelzésen haladjunk, majd térjünk át a piros négyzetre, ami Lajos forrásig vezet el minket. A bővízű forrás egész évben képes a szomjazók víz iránti vágyát oltani. Amikor megkóstoljuk, érezhetjük, hogy mennyire más, mint az, amit a boltban árulnak forrásvízként. A természet ereje szinte belénk költözik az elfogyasztásával.

Innen a sárga sáv jelzésen haladjunk egészen a szentendrei végcélunkig.

A túra távolsága 13,9 km amihez 461 méter szintkülönbség is tartozik. Jó kondival 3-4 óra alatt végig lehet menni, de kényelmes tempóval akár 5-6 órás minőségi kikapcsolódásra is számíthatsz.

 

  • A személygépjárművel érkezők számára javasolt körtúra, ami ugyanonnan indul, mint ahol végződik:

Dobogókő -> Holdvilág-árok -> Lajosforrás -> Dobogókő

Ez az útvonal egy viszonylag hosszabb, de annál kellemesebb szakasz. 940 méteres szintkülönbségével és 24 km-es távjával, akár 10 órásra is elnyúlhat ez a túra, de gyakorlott túrázók 5-6 óra alatt is képesek teljesíteni.

Kisgyermekes családoknak nem ajánljuk!

Kezdésnél a Dobogókőre befutó sárga sáv jelzést kell megkeresnünk és dél felé kell vennünk az irányt. Mesébe illő lombos fák hűs árnyéka alatt 7 kilométerre a kiinduló ponttól a Lom-hegyi-nyeregnél délre kell kitérnünk, immár a piros sáv jelzésen. Innen már csak alig 4 km-re lesz a Holdvilág-árok bejárata.

A Holdvilág-árok bejáratától a piros kereszt turistajelzést kell követnünk. A szurdok végén még nagyjából 1 km-t kell haladnunk ezen a jelzésen, majd át kell térni a piros négyzetre, ami elvisz Lajos forrásig. Itt már bizonyára jól fog esni a csodálatosan tiszta és hűs forrásvíz.

Innen a kék kereszten kell haladnunk tovább 3 km-t, majd a kék sávra kell áttérnünk, hogy azt követve eljussunk a kiinduló pontunkhoz.

 

Kellemes túrázást kívánunk!

 

A  Holdvilág-árokhoz közel eső látványosságok:

 

Holdvilág-árok mellett elhaladó túráink:

Bulcsú vezér emléktúra
Bottyán János emléktúra
Zrínyi Miklós emléktúra
Sebő Ödön emléktúra