A Visegrádi-hegység kedvelt turista látványosságai közé tartozik egy olyan vízesés, ahol a víz morajlása messzire hallatszik. A Szentendrétől észak-nyugatra található Dömörkapu meseszép természeti értékével csalogatóan hat az emberi lélekre.

Dömörkapu elhelyezkedésének köszönhetően remek kiinduló helye lehet számtalan túrának. A vadon hívó szava könnyedén elfeledteti velünk a hétköznapok gondjait, bajait. Itt már csak mi vagyunk és a természet.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park mesébe illő területén fekszik. Védett területén élőben csodálhatjuk meg az itt kialakuló állat- és növényvilág páratlan életterét.

A Dömörkapu kifejezés oszmán eredetű és azt jelenti, hogy megerősített szoros, valamint vaskapu. Nem csak a Visegrádi-hegység lenyűgöző völgyében található meg ez a fajta elnevezés, de a Mecsekben is.

 

A Dömörkapu megközelíthetősége:

Szentendréről Volánbusz járattal közelíthető meg. A járatról a Dömörkapu autóbusz forduló nevű megállónál kell majd leszállnunk.
Az autóval érkezőknek is van lehetőségük a bejárattól nem messze, az autóbusz megálló környékén leparkolni.

 

Dömörkapu ősszel

Dömörkapu ősszel is gyönyörű

 

Ajánlott túraútvonal a Dömörkapu érintésével:

Ez a kirándulási útvonal a legjobb lehetőség arra, hogy a Visegrádi-hegység vizekben bővelkedő erdeit megismerhessük. E mesés képződmény mellett több forrással is találkozhatunk. Ezek részben azt a Bükkös patakot is táplálják, ami nélkül a Dömörkapu vízesése is csak egy nagyon kellemes álom maradna mindannyiunk részére.

Utunk elején követnünk kell a zöld keresztet, ami  hamarosan a jobb kéz felé található Dömörkapu barlang mellett fog elvezetni. Mintegy 700 m hosszan egy erdei aszfalt úton vezet innen még az út tovább, majd bal kéz felé elvezet a Bükkös-patak csodálatos folyamához. Itt már érzékelheted, hogy Dömörkapu miért ennyire népszerű a kirándulók körében.

A Bükkös-patak folyamának irányába a természet több akadályt is gördített. Ezeket kizárólag csodálatos vízesésekkel tudja leküzdeni, mielőtt végleg a Dunába ömlene. A Dömörkapu nem méreteivel hódította meg a turistákat, sokkal inkább lenyűgöző elhelyezkedésével és a környezete kisugárzásával.

A Bükkös-patak féktelen vize 7 métert esik és több helyen is több ágra válik szét. Változatos arca minden alkalommal új élményekkel képes gazdagítani minket.

Utunk során forrásokkal is találkozni fogunk. Először a Zergevirág-forrás víztömege fog elvarázsolni minket. A zöld keresztet a kék sáv jelzés követi bal kéz felé. Ezen a jelzésen találkozhatunk a Kárpát-, majd a Szilágyi Bernát-forrással is.

A kék sávot bal kéz felé a piros sáv, majd ezt a sárga sáv szintén bal kéz felé fogja váltani. Ezen a jelzésen eljuthatunk a Lajos forráshoz, innen pedig a turistaház melletti zöld háromszöget kell követnünk ahhoz, hogy a kiinduló pontunkhoz visszaérjünk.
 
Távolság: 10,9 km
Szintemelkedés: 522 m
Időtartam: 3-4 óra

 

Kellemes túrázást kívánunk!

 

 

A Dömörkapuhoz közel eső látványosságok:

 

Dömörkapu mellett elhaladó túráink:

Bulcsú vezér emléktúra
Bottyán János emléktúra
Zrínyi Miklós emléktúra
Sebő Ödön emléktúra