Ez a lenyűgöző sziklaképződmény Budapest II. kerületében lelhető fel. Az egész Apáthy-szikla tulajdonképpen egy hatalmas dolomit rög, ami az Ördög-ároknak nevezett természeti értékünk Lipótmezei része felett foglalta el az őt megillető helyet.

Az Apáthy-szikla tetején állva mesebeli látványban lehet részünk, ahogyan elnézünk az alattunk hömpölygő város irányába. Az emberek, mint megannyi nyüzsgő hangya haladnak el egymás mellett, a távolban pedig Budapest híresebb épületeinek homlokzatai is feltűnnek.

1977 óta az Apáthy-szikla és közvetlen környezete védett természeti értéknek számít. Ez a birodalom 5,745 hektáros területével egy csöppnyi édenkertet nyújt nem csak az idelátogató emberek számára, de az ott élő állat- és növényvilág számára is. Területe a Nagybányai út – Madár utca – Páfrányliget utca – Görgényi út által határolt részből áll.

 

Az Apáthy-szikla növényvilága:
Ebben a csöppnyi zöld oázisban számtalan növény talált menedékre. A tölgyesek mellett sajmeggyes, cserszömörcés karsztbokorerdő él, ill. sziklagyepek is szép számmal megtalálhatóak itt. Összesen 26 védett növényfaj lelt itt otthonra. Kirándulásunk során megcsodálhatjuk itt a hegyi árvalányhajat, a törpe nőszirmot, a magyar repcsényt, és az István király szegfűt is, hogy csak néhányat említsünk közülük.

Az Apáthy-szikla állatvilága:
Ebben a mesebeli rengetegben számtalan védett állat oltalomra talált. Az itt élő 7 futrinkafaj között megtalálható a dunántúli kékfutrinka, a hőscincér, valamint az imádkozó sáska is. A rovarpopuláció példányai közül érdemes még kiemelni a kardos lepkéket, az atlanta-lepkéket valamint a halálfejes lepkéket.
A fali gyík, a zöld gyík, és a lábatlan gyík a hüllők csoportját erősíti. A környező erdőségekből számtalan madár is tiszteletét teszi a sziklák körül. Ilyenek a hollók vagy éppen a héják.
A sziklafalakon megfigyelhető fúrókagylók a csodálatos természeti képződmény kora mellett felhívja a figyelmet arra is, hogy a terület egykoron tenger alatt állt.

 

Ajánlott túrák az Apáthy-szikla megtekintéséhez:

A tömegközlekedéssel érkezők számára javasolt útvonal:
a legegyszerűbb villamossal eljutni a szikla közelébe. Keressük meg az 56, 56A, 59B és 61-es villamosokat, amik a Széll Kálmán téren is megállnak. Bármelyik elvisz minket a Nagyhíd megállóig. Itt leszállva, keressük meg a Z sáv jelzést, és végig kövessük azt.
Ezek után menjünk át a hídon és forduljunk jobbra a Zuhatag soron, majd 50 m múlva térjünk rá a Napraforgó utcára.
Haladjunk 110 métert, majd a bal oldalon kezdődő Battai lépcsőre forduljunk rá és menjünk azon tovább. 180 méter múlva bal kéz felől a Battai úton folytassuk tovább az utunkat. Amikor a Csalán út keresztezi az utunkat, akkor forduljunk balra, majd 120 méter múlva forduljunk jobbra, a Nagybányai lépcsőre.
150 méter múlva felérünk a Nagybányai út sarkára, ahonnan az Apáthy-szikla a Z sáv jelzést követve alig 140 méter.

A gépkocsival érkezők számára javasolt útvonal:
az autóval érkezőknek kifejezetten könnyű dolguk van, hiszen a szikla szomszédságáig fel lehet jutni kocsival. Emiatt szinte alig kell gyalogolni ahhoz, hogy közelebbről is szemügyre vehessük azt az élményt, amit ez a természeti csoda nyújthat számunkra.
Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy autónkkal a Nagybányai út, Nagybányai lépcsőnél keresünk egy olyan helyet, ahol parkolni tudunk.
Az Apáthy-szikla megtekintéséhez a Z sáv jelzést kell követnünk. A két utca találkozásától kb. 150 méterre lesz megtalálható.

 

Kellemes túrázást, szép élményeket kívánunk!

 

Az Apáthy-sziklához közel eső látványosságok:

 

Apáthy-szikla mellett elhaladó túráink:

Bulcsú vezér emléktúra
Bottyán János emléktúra
Zrínyi Miklós emléktúra
Sebő Ödön emléktúra