Apáthy-szikla a főváros védett csodája
5 (100%) 2 vote[s]

 

Ez a lenyűgöző sziklaképződmény Budapest II. kerületében lelhető fel. Az egész Apáthy-szikla tulajdonképpen egy hatalmas dolomit rög, ami az Ördög-ároknak nevezett természeti értékünk Lipótmezei része felett foglalta el az őt megillető helyet.

Az Apáthy szikla tetején állva mesebeli látványban lehet részünk, ahogyan elnézünk az alattunk hömpölygő város irányába. Az emberek, mint megannyi nyüzsgő hangya haladnak el egymás mellett, a távolban pedig Budapest híresebb épületeinek homlokzatai is feltűnnek.

1977 óta az Apáthy-szikla és közvetlen környezete védett természeti értéknek számít. Ez a birodalom 5,745 hektáros területével egy csöppnyi édenkertet nyújt nem csak az idelátogató emberek számára, de az ott élő állat- és növényvilág számára is. Területe a Nagybányai út – Madár utca – Páfrányliget utca – Görgényi út által határolt részből áll.

 

Az Apáthy-szikla növényvilága:
Ebben a csöppnyi zöld oázisban számtalan növény talált menedékre. A tölgyesek mellett sajmeggyes, cserszömörcés karsztbokorerdő él, ill. sziklagyepek is szép számmal megtalálhatóak itt. Összesen 26 védett növényfaj lelt itt otthonra. Kirándulásunk során megcsodálhatjuk itt a hegyi árvalányhajat, a törpe nőszirmot, a magyar repcsényt, és az István király szegfűt is, hogy csak néhányat említsünk közülük.

Az Apáthy-szikla állatvilága:
Ebben a mesebeli rengetegben számtalan védett állat oltalomra talált. Az itt élő 7 futrinkafaj között megtalálható a dunántúli kékfutrinka, a hőscincér, valamint az imádkozó sáska is. A rovarpopuláció példányai közül érdemes még kiemelni a kardos lepkéket, az atlanta-lepkéket valamint a halálfejes lepkéket.
A fali gyík, a zöld gyík, és a lábatlan gyík a hüllők csoportját erősíti. A környező erdőségekből számtalan madár is tiszteletét teszi a sziklák körül. Ilyenek a hollók vagy éppen a héják.
A sziklafalakon megfigyelhető fúrókagylók a csodálatos természeti képződmény kora mellett felhívja a figyelmet arra is, hogy a terület egykoron tenger alatt állt.

 

Ajánlott túrák az Apáthy-szikla megtekintéséhez:

A tömegközlekedéssel érkezők számára javasolt útvonal:
a legegyszerűbb villamossal eljutni a szikla közelébe. Keressük meg az 56, 56A, 59B és 61-es villamosokat, amik a Széll Kálmán téren is megállnak. Bármelyik elvisz minket a Nagyhíd megállóig. Itt leszállva, keressük meg a Z sáv jelzést, és végig kövessük azt.
Ezek után menjünk át a hídon és forduljunk jobbra a Zuhatag soron, majd 50 m múlva térjünk rá a Napraforgó utcára.
Haladjunk 110 métert, majd a bal oldalon kezdődő Battai lépcsőre forduljunk rá és menjünk azon tovább. 180 méter múlva bal kéz felől a Battai úton folytassuk tovább az utunkat. Amikor a Csalán út keresztezi az utunkat, akkor forduljunk balra, majd 120 méter múlva forduljunk jobbra, a Nagybányai lépcsőre.
150 méter múlva felérünk a Nagybányai út sarkára, ahonnan az Apáthy-szikla a Z sáv jelzést követve alig 140 méter.

A gépkocsival érkezők számára javasolt útvonal:
az autóval érkezőknek kifejezetten könnyű dolguk van, hiszen a szikla szomszédságáig fel lehet jutni kocsival. Emiatt szinte alig kell gyalogolni ahhoz, hogy közelebbről is szemügyre vehessük azt az élményt, amit ez a természeti csoda nyújthat számunkra.
Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy autónkkal a Nagybányai út, Nagybányai lépcsőnél keresünk egy olyan helyet, ahol parkolni tudunk.
Az Apáthy-szikla megtekintéséhez a Z sáv jelzést kell követnünk. A két utca találkozásától kb. 150 méterre lesz megtalálható.

 

Kellemes túrázást, szép élményeket kívánunk!

 

Az Apáthy-sziklához közel eső látványosságok:

 

Apáthy-szikla mellett elhaladó túráink:

Bulcsú vezér emléktúra
Bottyán János emléktúra
Zrínyi Miklós emléktúra
Sebő Ödön emléktúra
 
 
Ha szeretnél még több hasznos információt kapni túrázással kapcsolatban, akkor íratkozz fel az értesítőnkre itt:
 


Ha tetszett, oszd meg a cikket itt, és látogasd meg Facebook oldalunkat is.