Azt már bizonyára mindannyian éreztük, hogy egy-egy nyugtalan alvás után elég nehéz elkezdeni a napot, hát még helytállni egész nap. A szervezetünknek szüksége van a megfelelő alvásra. És, itt most nem csak a mennyiségére, hanem a minőségére is gondolok. Hiába érezzük úgy, hogy elég nekünk a szokásos 8 órás alvás, hogyha ezen idő alatt többször is felébredünk, és csak nagyon nehezen tudunk visszaaludni.

Nézzük meg, mit tehetünk, hogy az alvási időszak valóban pihentető legyen számunkra.

 

1. Vacsorázzunk, de mikor is?

A jelenlegi életvitelünk egyik következménye a normális táplálkozási ritmus felborulása. Nagyon sokan a reggeli kávé elfogyasztása után már rohannak is a munkahelyükre, nem ritkán kihagyva a reggelit. Ebédidőben éppen hogy bekapnak valamit egy gyorsétteremben, és persze este már annyira ki van éhezve a szervezetük, hogy a bőséges vacsora után még nassolással is igyekeznek kompenzálni a napközbeni megszorításokat.

Régebben azt sulykolták belénk, hogy este 6 óra után már ne együnk semmit. Mára változott ez az álláspont, hiszen sokan ekkor még javában éljük az életünket, és még éjfélkor sem térünk nyugovóra.

Természetesen ebben az esetben nem kell szigorúan betartanunk, hogy este 6 órára tegyük az utolsó étkezést. A pihentető alvás feltétele, hogy alvás előtt 2-3 órával már ne fogyasszunk nehezen emészthető ételeket. Tehát, tartózkodjunk a szénhidráttól, együnk inkább egy könnyű salátát vagy valamilyen fehérjéből készült ételt.

 

2. Döntenünk kell: pihentető alvás vagy koffein

Azt mindannyian tudjuk, hogy a kávé délutáni, esti fogyasztása megnehezíti az elalvást. De azzal tisztában vagyunk-e, hogy nemcsak a kávé tartalmaz koffeint, hanem a fekete tea, az energiaitalok, a csokoládé is, sőt ez utóbbiak cukrot is, ami pedig kimondottan felpörget. Így ez már két ok arra, hogy az esti órákban kerüljük ezek fogyasztását.

Ha nagyon úgy érezzük, hogy nem tudunk meglenni a teánk vagy kávénk íze nélkül, akkor válasszunk koffeinmenteset.

 

3. Te is mobiltelefonnal a kezedben alszol el?

A 21. század egyik sajátossága, hogy már az egész kicsi gyerekeknek is ott van a kezükben a mobiltelefon, legtöbbünk számítógép előtt végzi a napi munkája nagy részét, és persze otthon és még sportolás közben is a kezünk ügyében van a mobilunk. Nagyon jó magyarázattal tudunk szolgálni, miért is van rá szükség. Hiszen ezen állítjuk be az ébresztőt, a nap közbeni fontos teendőinkhez riasztásokat, és sportolás közben is ez méri a teljesítményünket, hogy a napi lépésszámlálóról már ne is beszéljünk…

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a mobileszközök sugárzása káros hatással van a szervezetünkre. Az egyik legrosszabb szokás, hogyha az elalvás előtti percekben is a mobilunkba bújunk, és a fejünk mellé tesszük éjszakára.

A számítógépet és a tévét is célszerű száműznünk a hálószobából, hiszen a szabad szemmel nem észrevehető villódzások igencsak zavaróak lehetnek az alvásunkra.

Ezeknek az eszközöknek a használata nem éppen a pihentet alvás előidézői. A kékes fény gátolja a szervezetünkben a melatonin hormon termelődését, ami a pihenésért felelős.

 

Pihentető alvás vagy mobiltelefon?

A mobiltelefon nem éppen a pihentető alvás eszköze…

 

4. Sötétítsük el a hálószobát a pihentető alvás érdekében

Kutatások azt is bizonyították, hogy azok az emberek, akik elsötétített szobában hajtották álomra a fejüket, sokkal könnyebben elaludtak, sőt tovább is aludtak, mint azok, akiknél nem húzták el a függönyöket.

Kedvező megoldás lehet még a szemtakaró használata, ami teljes sötétséget, és ezáltal egy pihentetőbb alvást is biztosít.

 

5. Vegyünk egy forró fürdőt a könnyebb elalváshoz

Vannak, akik a forró fürdőre esküsznek. Azt mondják, nincs is annál jobb érzés, mint elmerülni egy kád vízben és egy aroma gyertya mellett relaxálni. Kényeztessük egy kicsit magunkat!

 

6. Sétáljunk egyet a friss levegőn a pihentető alvásért

Ha a vacsora és a forró fürdő közé beiktatunk egy rövid sétát, egy kis futást, egy kutyasétáltatást, máris többet tettünk az egészségünkért és az alvásunk minőségének a javításáért, mint az emberek többsége.

 

7. Igyunk tejet

Úgy tartják, hogy egy pohár langyos tej elalvás előtt hozzájárul a gyorsabb és egyben pihentetőbb alváshoz. Ha ezzel szeretnél eredményt elérni, akkor azt javaslom, hogy szerezz be házi tejet, hiszen a multikban kapható fehér folyadék minden, csak nem tej. Attól hiába várnál bármilyen megoldást is…

 

+1 Olvassunk elalvás előtt

Mindig tartsunk egy könyvet az ágyunk mellett, hiszen a könyvolvasás megnyugtat, lecsillapítja a gondolatainkat. Ha csak néhány fejezetet vagy néhány oldalt olvasunk naponta, már az is segíthet a könnyebb elalvásban.

 

Remélhetőleg, Te is találtál egy-két olyan tanácsot, amit könnyedén be tudsz építeni az életedbe. A kialvatlanság ugyanis nem csak azt eredményezi, hogy nap közben fáradtabbak, álmosabbak leszünk, de ingerlékenységgel és koncentrációzavarral is járhat, sőt hízásra hajlamosíthat.

Ha pedig hosszú éveken át rosszul alszunk, akkor az már hatással lehet a vérnyomásunkra is, sőt akár cukorbetegség kialakulásához is vezethet.

 

Tegyünk hát meg mindent egy-egy pihentető alvás érdekében!