Az egyik legkülönlegesebb és legsokoldalúbb élővilágot egy 15 hektárnyi természetvédelmi terület rejti magában az Apáthy-szikla tanösvény közvetlen közelében. Egy csöppnyi vadon, ami elfeledteti velünk, hol is vagyunk valójában, ugyanakkor különleges kilátóhelyeiről messzire elláthatunk fővárosunk lenyűgöző épületeit csodálva.

Az Apáthy-szikla tanösvény útvonala az egyik legutolsó olyan természetvédelmi terület, ahol a biológiai sokféleség megtalálható. Ritkaságszámba megy, hogy ennyi növény és állat békésen él egymás mellett, miközben egy ekkora város és annak milliónyi lakója öleli keblére.

Az Apáthy-szikla tanösvény információs tábláin megtudhatjuk azt, hogy milyen a környék geológiája és betekintést nyerhetünk helytörténeti érdekességekbe is. Megismerhetjük az itteni állat- és növényvilágot is, valamint azokat a szabályokat, amiket be kell tartanunk annak érdekében, hogy a területet megóvhassuk és ezzel biztosítsuk a hosszú távú fennmaradását.

Hasznos információk az Apáthy-szikla tanösvény bejárásához:

a tanösvény hossza: 780 méter

nehézségi fokozat: közepesen nehéz 

állomáspontok száma: 7

a Apáthy-szikla tanösvény megközelíthetősége:

  • autóval:
    a II. kerületben, a Nagybányai út lesz az úticélunk.
    Amennyiben a kezdő táblától indulunk, és szeretnénk a közelben letenni az autót, akkor a Törökvész út felől érkezve érdemes a Napvirág utca után a balra kanyarodni, és ezen a környéken keresni parkolót, mert innen indul a tanösvény.
    Ha a célban szeretnénk hagyni az autónkat, a Törökvész úton, akkor a Nagybányai úton kell lesétálnunk az indító táblához.
  • tömegközlekedéssel:
    Batthyány tér felől a 11-es busszal a végállomásig, a Nagybányai út megállóig szükséges utaznunk. Leszállást követően pedig a Nagybányai úton kell elindulnunk, mert a tanösvény jobb oldalon fog kezdődni azután, hogy bal oldalt a Napvirág utcát elhagytuk. 

az Apáthy-szikla tanösvény bejárása: az útvonal bejárását olyan személyeknek javasoljuk, akik rendelkeznek minimális edzettséggel,  hiszen a Görgényi út felől egy meredek hegyoldalon kell haladnunk. Kisebb energia befektetéssel jár, ha az útvonalat fordítva járjuk végig, azaz a 7. táblától haladunk az 1. tábláig. Babakocsival és kerekesszékkel nem ajánlott a bejárása.

a közelben található tanösvények:

Örökerdő tanösvény

Indulj el Te is a Tanösvény Kupán!

Szeretnél játszva tanulni a természetben?
Szívesen ellátogatnál a Budapesten található tanösvényekhez?
Örülnél neki, hogyha a túra végén díjazásban is részesülnél?
Motiváló lenne számodra, hogyha a túrák teljesítésével egy kupához is hozzájuthatnál?

 

Ha ezekre a kérdéssel IGEN-nel válaszoltál, akkor a Tanösvény Kupát neked találtuk ki!

A Tanösvény Kupáról további információkat itt találsz: Tanösvény Kupa

Kellemes túrázást kívánunk!