Pilisszentlászló, ahol harapni lehet a levegőt
4.2 (84%) 5 votes

 

Pilisszentlászló egy káprázatosan gyönyörű környezetben fekvő kis település. Bármerre tekintesz, azt veszed észre, hogy erdővel borított hegycsúcsok tekintenek vissza rád. A városi levegőhöz szokott embereknek a tiszta levegő valódi ajándék. Pusztán pár óra is elég ahhoz, hogy a tüdőd egy kicsit megtisztuljon.

 

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontján fekvő Pilisszentlászló 360 méter magasan található. Szentendrétől alig 8 km-es távolság választja el, Visegrádtól pedig 13 km. Közúton Szentendréről és Visegrád felől is megközelíthető a megnyugtatóan csendes Pilisszentlászló, azonban a túrák szerelmeseinek jó hír, hogy számtalan turista út vezet a településre.

A Pilisszentlászlói-medencében fekvő Pilisszentlászló települést körbe vevő hegycsúcsok a következő magasságokkal rendelkeznek: az öreg Pap-hegy 567 m, a Rózsa-hegy 549 m, a Szent László-hegy 590 m, a Tüskés-hegy pedig 510 m. Ezek után könnyen elképzelheted azt hogy bármerre nézel, minimum 150 méterrel föléd magasodó végtelen erdőséget és hegyeket látsz.

Pilisszentlászló saját csörgedező hűsvizű kis patakkal is rendelkezik. A Pilisben 440 m magasan eredő Apát-kúti-patak keresztül halad a festői településen, majd Visegrádnál éri el a Dunát.

Pilisszentlászló remek kiindulási pont lehet számodra, amennyiben a Visegrádi-hegység legszebb tájait szeretnéd bejárni. Könnyedén megközelíthető innen a Rám-szakadék, a Dobogó-kő, vagy akár Visegrád is a Fellegvárral egyetemben.

A község több, mint 10%-a vallja magát szlovák nemzetiségűnek. Pilisszentlászló lakosságszáma évről évre egyre csak gyarapszik. 2015-ben már több, mint 1150-en éltek itt. Emellett pedig jelentős azoknak a száma is, akik nyaralót vesznek a településen. Ismerve a lenyűgöző környezetet nem is nagyon lehet ezen csodálkozni.

Pilisszentlászló jelenlegi lakói is fontosnak tartják őseik örökségének továbbadását, a falu jellegének megtartását és a felülmúlhatatlan természeti értékek megőrzését!

 

Pilisszentlászló

 

 

Pilisszentlászló többszázéves történelme:

Pilisszentlászló azon településeink egyike, ahol már a bronz- és a római korból is kerültek elő emlékek. Árpád-házi királyaink kedvelt vadászterülete volt ez a környék. III. Béla ide építette a vadászházát, ami a falu feletti dombon kapott helyet. Ezt III. Endre a Pálos szerzetesrendnek adományozta, és ezzel ez az épület a rend első monostorai között szerepelt. Ebben az épületben kötött egyezséget Gentilis bíboros Csák Mátéval, hogy ismerje el Károly Róbertet magyar királynak.

Pilisszentlászló jelentősége a későbbiek folyamán is mérvadó volt. Nagy Lajos után Mátyás király is előszeretettel időzött ebben a monostorban. A barbár török hódoltság idején az épület elpusztult és a település is a földdel vált egyenlővé. A lakosok a környező erdőkbe, a Szentendrei szigetre, valamint a Duna bal partján lévő Komárom vár oltalma alá menekülhettek. A török kiűzése után Felvidékről jöttek szlovák nemzetiségű pálosok, akik az általuk hozott telepesekkel újjáépítették a Visegrádi-hegység szívében megbújó csöppnyi falut.

A középkorban Kékes néven szereplő Pilisszentlászló az újjáépítés során kapta a Szentlászló nevet. 1947-ben sor került egy lakosságcserére, amikor a falu harmada Szlovákiába települt vissza.

 

Pilisszentlászló program lehetőségei:

A településre érkező kirándulóként nagyszerű program lehet a Papréten fellelhető ménes felkeresése és a legkülönfélébb lovas szolgáltatások igénybevétele. Pilisszentlászló további nevezetessége a községben fellelhető kecsketenyészet is.

Minden évben húsvétkor sor kerül egy cserkésztalálkozó megrendezésére, valamint a Szent László-napi búcsú is kezd hagyományává válni a falunak.

 

Pilisszentlászló szolgáltatásai a turisták számára:

Szálláshely: Hotel Pilis
Étkezés: Kis Rigó vendéglő
Bolt: Pilisszentlászló 1 vegyesbolttal rendelkezik

Kellemes túrázást kívánunk!

 

Pilisszentlászló településén áthaladó túráink:

Bulcsú vezér emléktúra
Bottyán János emléktúra
Zrínyi Miklós emléktúra
Sebő Ödön emléktúra