Dobogókő kapuja: a mesés Pilisszentkereszt
5 (100%) 1 vote

 

A Dunazug-hegyvidék kalandos területén, azon belül a Pilis völgyében fekszik Pilisszentkereszt csodaszép települése. Dobogókő lábánál, a Pilis előtt hever ez a barátságos kis község. Az egyik legnépszerűbb kirándulóhely kiinduló központja, hiszen a településhez tartozó Dobogókő mellett olyan látványosságokat érhetünk el rövid időn belül, mint a Vaskapu-hegy, Dera-szurdok, Holdvilág-árok vagy Pilis-tető a Boldog Özséb kilátóval.

Miért érdemes Pilisszentkeresztet választanod kirándulásod során?

Pilisszentlászló közúton 3 irányból is megközelíthető. Eljuthatsz ide Pomáz, a szomszédos Pilisszántó felöl, valamint Pilisszentlélek irányából is. A nagyobb települések, mint például Pomáz 12,2  km-re fekszik, Esztergom pedig 19,3 km-re található, de a magyar emberek fővárosának északi határától sem vagyunk olyan nagyon messze, amikor itt töltekezünk fel. A távolság Pilisszentkereszt és Budapest között csupán 26,6 km.

Amikor erre jársz, olyan érzésed lehet, mintha ezernyi remete élne itt a világtól elzártan, ugyanakkor egy boldog közösséget alkotva. Pilisszentkereszt határánál több helyen is festői szépségű bérceket figyelhetsz meg. Ilyen ormok a Kopasz-hegy, Pilis-tető, Som-hegy és a Vaskapu-hegy is.

Pilisszentkereszt bővelkedik vizekben, hiszen ezen a kis településen két patak is keresztül csörgedezik. A Kanyargós-patak végül a Dera-patakba folyik bele és együtt folytatják tovább kalandos utazásukat, amíg a Dunába keblére nem öleli őket.

Pilisszentkereszt megközelítése

Kirándulóként nagyon kényelmes dolgod van Pilisszentkereszt községében. Nem csak gépjárművel, de Volán busszal is könnyedén megközelíthető ez a település Esztergom és Pomáz irányából is. Kiváló lehetőség gyalogtúrák és biciklitúrák kiindulási pontjaként ez a kis község.

 

Ajánlott túraútvonalak Pilisszentkereszt kis falujából:

 • Dera-szurdok
  Érdemes felkeresned a már előbb említett Dera-patak által vájt Dera-szurdok lenyűgöző hasadékát. A Pilisszentkereszt közvetlen közelében található és onnan induló csodát úgy tudod megtekinteni, ha a kék sáv turista jelzést követed. A jelzés a Fő utcát keresztezi, és Neked a Petőfi Sándor utca felé kell indulnod, hogy a célodhoz érjél.A faluból kiérve utadat a rengetegben fogod folytatni. Az emberek alkotta környezetet hamar magad mögött hagyhatod. A meredek 1-1,5 km hosszú szakadék szemet gyönyörködtető varázslatával fog lenyűgözni.
  Ez a Pilisszentkereszt melletti kis völgy a maga pompázatos romantikájával sok turista szívét meghódította már. Fantasztikus hangulatú az a sok kis fahíd, ami a Dera-patak felett vezet át.Miután kiértél a szurdokból egy kellemes kis pihenőhely csalogatóan fog hívni.
  A kék sáv jelzést ezután cseréld le a kék M jelzésre bal kéz felé. Miután átkeltél a főúton, egy darabig az út mentén kell haladnod, majd egy ötös kereszteződésnél fordulj balra a sárga M jelzésre. Ez visszavisz Téged a kiindulási pontodra.Ez a Pilisszentkereszt településről induló túra mindössze 5,09 km és alig 208 m szintemelkedést tartalmaz, így 2-3 óra alatt kényelmes tempóban is bejárható.

 

 • Boldog Özséb-kilátó
  Pilisszentkereszt központjából a Fő utcán elindulva Pilisszántó felé jobbra fordulj le a Patak sornál még a település vége előtt. Itt már kövesd a zöld sáv jelzést.Utad során csodálatos középkori kolostor romjai mellett fogsz elhaladni. A Klastromkert után a Klastrom kutat is magad mögött hagyva már a természet birodalmában fogsz gyalogolni. A nyugalom és a természet lágy dallamai olyan hatásúak, mintha itt megállt volna az idő!A Két Bükkfa nyeregnél válts át a zöld kereszt jelzésre, ami a célod felé fog vezetni. Egy hármas kereszteződésnél csatlakozik utadhoz a zöld sáv jelzés. Az utad folytatásaként haladó bal oldali kereszteződés lesz számodra a befutó. Ezen tudsz eljutni a Boldog Özséb-kilátóhoz.Innen még 4 km a Pilis legmagasabb pontja a Pilis-tető. A kilátóhoz a zöld háromszög fog felvezetni Téged. Felérve a toronyba fenséges panoráma fog Téged fogadni. A Dunántúli-Középhegység legmagasabb pontjára érkeztél éppen.
  Jó időben, akár a Börzsönyig is el lehet látni. Dobogókő települését is közelebbről szemügyre veheted innen. Felsejlik előtted a vidék fantasztikus szépsége: a Budai-hegység és a Vörösvári-medence is.

  Amikor magadba szívtad a körülötted elterülő látvány erejét, akkor a visszavezető zöld háromszög után a zöld sáv jelzést kell követned. Annak az útnak a folytatásaként, amiről letértél a kilátó kedvéért. 3 km múlva utadat az a piros fogja keresztezni, ami visszavezet a kiinduló helyre. Itt a bal oldalon lévő piros jelzést kövesd.

  Pilisszentkereszt központjától ez a túra 14,81 km hosszú és 617 m szintemelkedés van benne. Kényelmes tempóval 4-6 óra alatt végig tudod sétálni.

 

Pilisszentkereszt szolgáltatásai a turisták számára:

Szálláshely: Pilisszentkereszt több zarándokszállással is rendelkezik.
Étkezés: Emma vendéglő
Bolt: a faluban van egy kicsi élelmiszerbolt
Cukrászda: Hilda cukrászda a mennyi ízharmónia földje

 

Kellemes túrázást kívánunk!

Pilisszentkereszt településén áthaladó túránk:

Thury György emléktúra
Bercsényi Miklós emléktúra