Egy valódi matuzsálem: Báró Eötvös Loránd menedékház
5 (100%) 1 vote

 

A Báró Eötvös Loránd menedékház volt az első a Magyar Királyság területén, ami 1898. június 6-ra átadásra került a fogadóközönség számára. Köszönhető a Magyar Turista Egyesületnek, hiszen az alapítói tisztában voltak azzal, hogy a turistaság kialakulása és egyre nagyobb mértékű elterjedése miatt szükség lesz arra, hogy menedékhelyek alakuljanak ki országszerte. 

A Báró Eötvös Loránd menedékház kezdetben csak 15 hálóhellyel rendelkező kis szállás volt, két fűthető szobával. Felépülése után azonban nem várt módon megnövekedett a természetbarátok érdeklődése Dobogókő és a környező vidék természeti csodái iránt. Ez a forgalomnövekedés nagyon hamar felvetette a Báró Eötvös Loránd menedékház bővítésének az igényét.

 

Báró Eötvös Loránd menedékház a múlt században

Így nézett ki a Báró Eötvös Loránd menedékház az első bővítés után

 

A Magyar Turista Egyesület vezetői meghozták a bővítéshez szükséges döntést

A helyben talált vulkánikus kőzetet felhasználva egy új, a réginél jóval nagyobb turistaszállás felépítését tűzték ki célul. Ezt a házat 1906. június 3-án vehették birtokba a túrázók. Annak idején kifejezetten modernnek számító szálláshoz most már – egy gondnok által üzemeltetett – konyha és étterem is kapcsolódott. Emellett pedig 42 hálóhely is kialakításra került az emeletes épületben.

Hamarosan azonban ez a bővítés is szűkösnek bizonyult a hétvégi és az ünnepnapok körül tapasztalható zsúfoltság miatt. Emiatt a Báró Eötvös Loránd menedékház ismét bővítésre került, hogy a helyzetet valamilyen szinten orvosolni lehessen. 1912 nyarán az épület keleti oldalához egy üvegverandát építettek, ami által újabb 20 vendéget is el lehetett helyezni.

Az I. Világháború utáni zivaros időkben kissé megcsappant a forgalom, de csak azért, hogy utána minden képzeletet felülmúló elemi erővel zúduljanak ide a turisták. Emiatt újabb bővítés vette kezdetét és a nyugati veranda is felépült, így már 96 ágy várta a természetbarátokat.

 

Báró Eötvös Loránd menedékház Dobogókőn

A Báró Eötvös Loránd menedékház Dobogókőn jelenlegi állapotában

 

A szállóhelyek megnövekedése és a jelentősen emelkedő forgalom új problémát idézett elő

Egyrészről a Báró Eötvös Loránd menedékház teljes korszerűsítésére volt szükség, valamint az állandó folyóvíz lehetőségét is ki kellett építeni. Ennek érdekében aggregátort és szivattyút telepítettek Dobogókőre. Ez a két eszköz tudta a Báró Eötvös Loránd menedékház padlásán elhelyezett tartályokat megtölteni a 180 m mélyen fekvő tiszta vízzel. A hulladék hője pedig kis mértékben még meg is tudta melegíteni a vizet. 1932. december 4-én kapcsolták be a villanyvilágítást, amit a jelenlévők nagy megelégedésére.
Báró Eötvös Loránd menedékház csúcslámpáját is ekkor alakították ki, ami később legendássá vált a túrázók körében és egyfajta irányítótoronyként is funkcionált.

1935. szeptember 30-án adták át azt az aszfalt utat, ami Pilisszentkeresztről vezetett fel Dobogókőre.

 

Elindul a menedékház erőteljes amortizációja

A Magyar Turista Egyesületet 1947-ben feloszlatták és minden vagyonát elkobozták. A menedékházak először a Turistaházakat Ellátó, majd a Pannónia Vendéglátó Vállalat kezébe kerültek.

Ekkor indult meg a Báró Eötvös Loránd menedékház erőteljes amortizációja. Ez egészen 1983-ig tartott, amikor is Mészáros János kezdeményezésére a kisebbik házat újjáépítették társadalmi összefogás keretein belül.

Manapság már műemléki védelem alatt áll és a falai között a természetjárás régi emlékeit őrzi.

Az omladozó nagyobbik házat 1989-ben Peták István – az újjáalakult MTE tagjaival – adományokból és kétkezi munkával 1998-ra renoválta ki teljes egészében. Ekkor már szállás és konyha is várta a vendégeket.

A Báró Eötvös Loránd menedékház több mint 100 éves fennállásának köszönhetően egy valódi matuzsáleme a turistaházaknak. Miután két Világháborút is túlélt, a belföldi turizmus fellendülésének egy erős bástyájává vált. Az épület falai mellett akár a bőrödön is érezheted azt az örökkévalóságot, amit kisugároz magából ez a ház.

 

Kellemes túrázást kívánunk!

 

A Báró Eötvös Loránd menedékház környékén áthaladó túráink:

 
Thury György emléktúra
Bem József emléktúra
Bulcsú vezér emléktúra