Csergezán Pál-kilátó: a Budai-hegység legmagasabb pontja
5 (100%) 3 votes

 

A Budai-hegység legmagasabb pontján a Nagy-Kopasz hegyen 559 m magasságban épült fel a Csergezán Pál-kilátó. Festői panorámájával hamar belopta magát a természetbarátok szívébe.

 

Miért érdemes ellátogatni a Csergezán Pál-kilátóba?

A Csergezán Pál-kilátó egy lenyűgöző pihenőhely a fáradt vándorok számára. Maga a torony egy óriási vitorlára emlékeztet. 18 méteres magasságával pedig 100 km-re is el tudsz látni a tetejéről. Ez a lenyűgöző kilátás nem csak a Budai-hegység természeti szépségeit tárja eléd, de a meseszép tájat kémlelő tekinteted egészen a Zsámbéki medencéig betekintést nyújt a vadon természet birodalmába.

A Csergezán Pál-kilátó kiválóan alkalmas arra is, hogy a Gerecse egyes vonulatait vizsgáld meg, vagy éppen a Pilist. Tiszta időben még a Mátra hegygerincét is megcsodálhatod innen. Az ember alkotta természettől ennyire távol csodálatos érzés a természet hangjait hallgatni. A kilátó magasában a szél süvítése, a szikrázó napsütés, és a madarak önfeledt tánca teszi emlékezetessé az itt eltöltött perceket.

A Csergezán Pál-kilátó legalsó részei olyan vasbetonból készültek, amik graffiti álló bevonattal vannak ellátva, így az esetleges vandalizmust is képes megakadályozni. Felső részei pedig vörösfenyőből épültek meg.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2014-ben a kilátó könnyebb megközelíthetősége végett a Hidegvölgyi pihenőhelynél 25 férőhelyes parkolót is létrehozott. Szükség is volt erre a beruházásra, hiszen sok kiránduló a forgalmas főút mellett hagyta az autóját, ami kifejezetten veszélyes dolog volt.

 

A Csergezán Pál-kilátó megközelítése:

Manapság már busszal és gépjárművel is könnyedén megközelíthető. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy a Széll Kálmán térről induló Volánbuszról a Hidegvölgyi erdészlak megállónál, ill. a 63-as autóbuszról Nagykovácsinál szállj le. Autóval a Hidegvölgyi pihenőhelynél tudsz kényelmesen parkolni.

 

Csergezán Pál-kilátó

Csergezán Pál-kilátó: a Budai-hegység legmagasabb pontja

 

A Csergezán Pál-kilátóhoz ajánlott túraútvonal:

 • Túrád a Hidegvölgyi pihenőhelytől indul a zöld háromszögön felfelé. Készülj fel arra, hogy – bár maga a táv rövid -, a szintemelkedés miatt ez egy combosabb szakasz lesz.A Csergezán Pál-kilátó elérésekor jól fog esni egy kis pihenés ebben az ámulatba ejtő környezetben. Ezek után nincs más dolgod, mint visszamenni azon az útvonalon, ahol feljöttél. Lefelé valószínűleg már könnyebb dolgod lesz.

  Távolság: 3,3 km
  Szintemelkedés: 315 m
  Időtartam: 2-3 óra

 

 • Ennél az útvonalnál Nagykovácsi központjától kell kiindulnod a piros sávon haladva déli irányba. A települést elhagyva nagyjából másfél kilométer után fogsz találkozni egy hármas útelágazással, amitől kezdve a becsatlakozó piros háromszögön kell tovább haladnod a Csergezán Pál-kilátó felé.Utad során kellemes kisebb emelkedőkkel és völgyekkel tarkított vadregényes tájon fogsz keresztül haladni.
  Körülbelül 3 km megtétele után szintén egy hármas elágazáshoz fogsz érkezni, ahol a jobb kezed felé eső zöld háromszögre kell majd áttérned. Innen a Csergezán Pál-kilátó csupán 1 km.

  Itt kényelmesen megpihentetheted a fáradt tagjaidat az itt kialakított pihenőnek köszönhetően. A jóleső pihenőd és a panoráma megcsodálása után folytasd utadat a zöld háromszögön, addig amíg a zöld sáv nem keresztezi az utadat. Ekkor fordulj jobbra ezen a jelzésen és hagyd, hogy a kiindulási pontodig visszavezessen.

  Távolság: 11,8 km
  Szintemelkedés: 356 m
  Időtartam: 4-5 óra

 

Kellemes túrázást kívánunk!