Árpád-kilátó: a székely stílusban épült sziklatorony
5 (100%) 4 votes

 

Gondoltad volna, hogy ez az igényesen kialakított Árpád-kilátó már 1929-ben felépült? A székely stílusban felépült kilátó oldalai terméskőből vannak kirakva, így az épület és a természet harmóniája kifogástalan maradt. A tágas térben, vaskos tetőgerendák árnyékában csodálhatod meg a nyüzsgő város forgatagát.

A Látó-hegy tetején 376 méter magasságban megépülő Árpád-kilátó csodálatos panorámát nyújt a Budai-hegység déli és nyugati vonulatára. Szemkápráztató látvány az is, ahogyan a Duna íves folyamát átölelik fővárosunk hídjai.

Az Árpád-kilátó egy nagyszerű pihenő hely. Padok, étkezéshez pedig asztalok várják itt a kirándulókat. A megnyugtató, paradicsomi környezet hamar képes a fáradt túrázókat erővel és energiával feltölteni.

 

Az Árpád-kilátó megközelíthetősége:

Két oldalról is könnyedén megközelíthető az Árpád-kilátó mind autóval, mind tömegközlekedéssel vagy akár gyalog.
Az egyik lehetőség a Nagybányai úti buszmegálló. Itt leszállva, a Törökvész úton tovább haladva fogod megtalálni a zöld sáv jelzést, amin jobbra kanyarodva kell tovább haladnod a kilátó felé.
A másik lehetőség, a Fenyőgyöngye megállónál leszállva a kék sáv jelzés lesz déli irányba. Az Árpád-kilátót így egy rövid sétával könnyedén elérheted.

 

Árpád-kilátó pihenőhely

Az Árpád-kilátónál érdemes egy kicsit megpihenni

 

Ajánlott túraútvonal az Árpád-kilátó feltérképezéséhez:

A kiindulási pont a Nagybányai út buszvégállomása. A Törökvész utca folytatásán haladj még egy kicsit felfelé, majd az erdőhöz érve egyenesen haladj tovább a zöld körséta jelzésen.

Utad káprázatos környezetben fog Téged elkalauzolni. A Határ-nyereghez érve egy viszonylag hosszabb sík terepen kifújhatod magad, hogy utána elérd utad legmagasabb csúcsát is, a Kecske-hegyet.

Kis idő múlva meg fogsz érkezni az Árpád-kilátóhoz, ahonnan fantasztikus panoráma tárul a szemed elé. Érdemes egy kis időt ezen a pihenőhelyen eltöltened. Induláskor továbbra is a zöld körséta folytatását kövesd, így hamarosan megérkezel a kiindulási pontodhoz, ahol túrád véget is ér.

Természetjárás közben könnyedén erőt meríthetsz az előtted álló kihívásokhoz, így jóval egyszerűbben és kellemesebben fogod megvalósítani azokat.

 

Távolság: 4,24 km

Szintemelkedés: 201 m

Időtartam: 2-3 óra

 

Kellemes túrázást kívánunk!