Lajos forrás: a bővízű éltető erő
4.9 (98%) 10 votes

 

Szeretnéd kirándulás közben is olyan vízzel oltani a szomjadat, aminek a kristályszerkezete is megfelelő? Szeretnéd a legtisztább folyadékkal megajándékozni a szervezetedet, aminek a lebontása nem emészt fel felesleges energiát? Akkor a legjobb megoldás erre, ha útba ejted a Lajos forrás hűsítő folyamát.

 

Kirándulás közben töltsd meg a kulacsodat a Lajos forrás vizéből

A természetbarátok számára az egyik legfontosabb dolog a túrák során, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékot pótolni tudják. Lehet bármilyen gyönyörű hely, ahová igyekszünk, ha nincs nálunk elegendő víz, az a kirándulás eleve kudarcra van ítélve. A Lajos forrás erre a kihívásra kínál megnyugtató választ.

Számtalan olyan vízlelő helyet ismerhetsz, ami az évnek egy bizonyos szakaszában aktív, vagy éppen a nagyobb esőzések után. Sajnos ezeknél sosem lehet tudni, hogy amikor épp arra jársz, milyen állapotban találod őket. A Lajos forrás legnagyobb előnye, hogy az egész évben megfelelő mennyiségű vizet képes biztosítani számunkra.

A Szentendrén élő szerbek egyszerűen csak “Dobrá Voda”-nak nevezik, ami magyarul annyit jelent, hogy Jó víz. Ez mindent elárul a forrás vizének minőségéről.

A Lajos forrás ideális megállóhely lehet a túrád során. Bővizű forrásának köszönhetően biztos lehetsz benne, hogy itt minden esetben tudod a szomjadat oltani a hűs vizű, földből előbukkanó pataknál.

A Lajos forrás mögött húzódó 587 méter magas Bölcső-hegy több forrással is ellátja az arra járókat. Ezek közül a legnagyobb vízhozammal a Lajos forrás rendelkezik.

 

A Lajos forrás története:

A magyar emberek a XIV. században nagy királyukról, Anjou Nagy Lajosról nevezték el Lajos forrásnak ezt a bővizű, kristálytiszta forrást.

A legenda szerint Nagy Lajos kedvelt vadászhelye volt a környéki erdők és hegyek vadban és patakokban dús mesebeli szépségű környezete.

A Lajos forrás a XX. század elején, 1908-ban kapta meg a máig látható forrásmedencéjét. Ezt – az akkoriban a területet birtokló – Podmaniczky Lajosról nevezték el.

Az innen tovább folyó víz a Jóvízű patakot táplálja folyamatosan.

 

Kellemes túrázást kívánunk!