Kárpát-forrás: az ideális pihenőhely
5 (100%) 3 votes

 

Alig fél órás sétára található Pilisszentlászlótól a Visegrádi-hegység egyik közkedvelt vízlelőhelye, a Kárpát-forrás. Ez a jól kiépített pihenőhely iskolások, kiránduló csoportok, turisták népszerű megálló helye.

 

Miért érdemes a Kárpát-forráshoz ellátogatni?

Kényelmesen és könnyedén megközelíthető helyszín a Kárpát-forrás, ahol a terület fenntartói nem csak kiépített padokról, asztalokról, tűzrakó helyről gondoskodtak, de találsz itt még egy nagyobb méretű fedett étkezésre szolgáló helyiséget is. Tehát minden adott ahhoz, hogy megpihenj egy kicsit túrád során ebben a varázslatos környezetben.

A Kárpát-forrás még a legtikkasztóbb nyári hőségben is ideális válasz lehet számodra. Amíg mások az otthonaik tikkasztó forróságát kénytelenek elviselni, addig számodra egy kellemes környezet nyújt soha el nem múló élményt, amit a Bükkös-patak hűsítő közelsége képes tovább fokozni. Amennyiben pedig megszomjaznál a Kárpát-forrás éltető vizével olthatod szomjadat.

 

A Kárpát-forrás megközelíthetősége:

Tömegközlekedéssel és autóval könnyedén eljuthatsz Pilisszentlászlóra, illetve a Dömörkapu bejáratához. Ezekről a helyekről pedig egy kellemes séta keretein belül, rövid idő alatt eljuthatsz a Kárpát-forrás pihenőhelyig.

 

Kárpát-forrás pihenőhely

Kárpát-forrás pihenőhely

 

Ajánlott túraútvonal a Kárpát-forrás megtekintéséhez:

Első lépésként el kell jutnod a Pilisszentlászlóban fekvő Kis Rigó vendéglőhöz, amit volánbusszal és autóval is megtehetsz. Az étterem előtt kialakításra került néhány autós parkoló is.

Túrád elején a piros kereszt jelzést kell megkeresned és elindulnod. A Tüskés-hegyhez érve földön túli kilátás tárul lelki szemeid elé. Feltöltődve a hely pozitív energiáival, immáron újult erővel folytathatod a kalandodat.

Hamarosan egy elágazáshoz fogsz érni, ahol bal kéz felé a piros háromszöget kell majd a továbbiakban követned. Utad egy völgybe fog vezetni, ahol át kell kelned a Király-patakon, ami a későbbiekben bele torkollik abba a Bükkös-patakba, amit a Kárpát-forrás is táplál.

Az átkelést követően szintén balra kell majd a piros sáv jelzésen fordulnod. A következő T alakú elágazásnál válaszd a bal oldali lehetőséget és a későbbiekben kövesd a kék kereszt jelzést.

Amikor véget ér ez a jelzés, válts át a kék sáv jelzés bal oldali útjára, ami elvisz Téged oda, ahol a Kárpát-forrás ered. Útközben a Lenkó emlékmű mellett is el fogsz haladni. Itt kényelmesen meg tudsz pihenni, elfogyaszthatod a magaddal hozott elemózsiát és a kulacsodat is feltöltheted ezzel a hűvös, tiszta és kellemesen hűsítő innivalóval. A természet neszei, a víz halk morajlása nyugtatóan hat a városi ember lelki békéjére. Itt egy teljesen más időszámítás kezdődik.

Miután kellő módon feltöltekeztél, a kék sáv jelzést követve elérsz a kiinduló pontodhoz, vagyis a Kis Rigó étteremhez.

A Kárpát-forrás ily módon való felkeresése 11,37 km hosszú utat jelent a természet mesés birodalmába, emellett pedig mindössze 391 m szintemelkedésre számíthatsz. Ez nagyjából egy bő 4-5 órás kikapcsolódási lehetőség lesz a számodra.

 

Kellemes túrázást kívánunk!