Vadálló-kövek: a szemkápráztató sziklabirodalom
5 (100%) 4 votes

 

Távol a városok zajától valódi felüdülés érezni, ahogyan a természet nyugtatóan átölel minket. A szűk hegygerincen állva csodálatos érzés a Vadálló-kövek között sétálni.

 

Semmi kétség, a Vadálló-kövek a természet birodalmának fennkölt részét képezik. Amikor rájuk nézel, akkor a természet ereje és a halhatatlanság is újraértékelődhet benned. A hegygerincen süvítő szél kellemes áldás számodra a szikrázó napsütésben.

Amikor a Prédikálószék gerincén elhelyezkedő Vadálló-kövek között messzire kalandozik a figyelmedet, akkor a kilométerekre kanyargó, lassan hömpölygő Duna képes elkápráztatni a tekintetedet. Sok helyen kiváló rálátás van a messzi Dobogókő sípályáira is.

A Vadálló-kövek vadregényessége könnyen magával képes ragadni bárkit. Gondoltad volna, hogy ezek az andezit anyagú sziklák 14-15 millió évvel ezelőtt alakultak ki? Pedig így van! Ezek a csodák egy vulkáni működésnek a végeredményei.

A Vadálló-kövek több – önmagukban is kifejezetten látványos és lenyűgöző – sziklacsoportból állnak.

 

A Vadálló-kövek szikláinak az elnevezései fentről lefelé haladva:

  • Árpád trónja
  • Felkiáltójel
  • Függőkő
  • Bunkó
  • Szélestorony
  • Nagytuskó

 

A Vadálló-kövek 3 település felől is könnyedén megközelíthetőek tömegközlekedéssel és autóval is.

 

Ajánlott túraútvonalak, amikkel a Vadálló-kövek megközelíthetőek:

 

A Vadálló-kövek megközelítése Dömösről:

Dömösről kiindulva a Vadálló-kövekhez a piros sáv jelzésen kell elindulni. Utad során hamar kiérsz az emberek formálta környezetből, és egy új világba érkezel. A természet csendje könnyedén elvarázsol, miközben egy kis patak medre mellett kalandozol felfelé.

A kirándulás közben több pihenőhellyel is találkozni fogsz. Amennyiben elfáradsz, úgy idilli környezetben töltődhetsz fel újra. Nagyjából 6,5 km-nél kell majd elkanyarodnod a piros háromszögnél balra a Prédikálószék felé. Itt a Visegrádi-hegység legmagasabb pontjánál csodálatos panoráma fog eléd tárulni. Nemcsak a Dunakanyarban, hanem a túlparton lévő Börzsöny-hegység mesés lejtőin vagy éppen a távoli Visegrádi váron is pihentetheted a szemeidet.

Innen kell tovább haladnod a hegygerincen, hogy elérhesd az egyedülálló Vadálló-kövek szemet gyönyörködtető természeti képződményeit. A hegyháton folyamatosan ereszkedve a piros sáv jelzés becsatlakozásánál kell Dömös felé elkanyarodni.

Amennyiben a Vadálló-kövek megközelítését ezzel a túrával tervezed, úgy készülj fel rá, hogy 14 km-t kell majd gyalogolnod 695 m szintkülönbség mellett. Ez kellemes tempóban 4-5 órát is könnyen igénybe vehet.

 

A Vadálló-kövek megközelítése Dobogókő felől:

Dobogókő már önmagában is olyan hely, ahol érdemes időt töltened. A hely kisugárzása már önmagában képes energetikailag rendbe tenni a szervezetedet. Ha ez még nem volna elég, akkor az itt található vendéglátó helyekben a magyar konyha legjobb fogásai közül választhatsz.

Egy biztos, ha szükségét érzed, akkor igencsak jóllakottan indulhatsz el innen túrázni, vagy éppen túra után hazafelé. Első lépésként a piros háromszöget kell megkeresned. Ezen a jelzésen közelítheted meg a Vadálló-kövek gerincét.

Mesés látványban lesz részed, miközben haladsz a célod felé. Nem leszel egyedül, hiszen az erdő neszei, a szellő suttogása végigkísérnek ottléted során. Ahogy egyre mélyebbre kirándulsz, úgy láthatsz egyre többet és többet. Ilyenkor hatalmába keríthet az érzés, hogy szívesen itt maradnál, akár örökre is.

Először egy patakmederbe kell majd leereszkedned, majd fel kell kapaszkodnod a Prédikálószékre. Innen csodálatos panorámában tudsz gyönyörködni, mielőtt a Vadálló-kövek mesés kincseit felfedezed.

A Prédikálószéken áttekintve Attila sisakos fejét is megtekintheted, amit a Börzsöny vonulatai alakítottak ki a Duna túloldalán. Innen már csak alig pár száz méter a Vadálló-kövek andezit szikláinak csodálatos látványa. A piros háromszögön tovább haladva leérkezel majd egy völgybe, ahol a piros sávra kell áttérned bal kéz felé.

A Rám-szakadékba már a zöld sávon keresztül kell felkapaszkodnod. Az út végén pedig a sárga sávon menj tovább, egyenesen Dobogókő irányába.

A Vadálló-kövek Dobogókő felől való megközelítése kicsivel több, mint 15 km és közben 900 méteres szintemelkedésre számíthatsz. Ezt a távot kényelmesen 5-6 óra alatt tudod megtenni.

 

A Vadálló-kövek megközelítése Pilisszentlászló felől:

Pilisszentlászló településről indul az a piros kereszt jelzés, ami a Vadálló-kövek irányába el fog indítani. Nagyjából 3,75 km megtétele után egy hármas kereszteződésnél kell a piros háromszög jelzésre áttérned, ÉNY-NY-i irányba.

Hamarosan a Prédikálószéknél, vagyis a Visegrádi-hegység legmagasabb pontján találod magad. Az eléd táruló látvány páratlanul lenyűgöző és egyszersmind felejthetetlen is. Innen egy rövid séta után elérsz a Vadálló-kövek birodalmába. Érdemes magadba szívni a páratlan látvány felfrissítő erejét.

A Vadálló-kövek melletti turistaösvény levezet abba a völgybe, ahol utadat a piros sáv jelzés fogja keresztezni, amin bal kéz felé kell elindulnod. Nagyjából 6,5km-t kell kényelmes tempóban gyalogolnod a fák lenyűgöző birodalmában, amikor balra kell a kék keresztre rátérned, ami a kék sávba csatlakozik. Ez az út fog Téged visszavinni a kiindulási pontodra.

A Vadálló-kövek megközelítésének ez a módja 20 km távolságot ölel fel és 814 méter szintemelkedésre számíthatsz. Ez pedig 6-7 óra alatt járható be kényelmes tempóban.

 

Kellemes túrázást kívánunk!