Holdvilág-árok: a meghittség földi paradicsoma
4.8 (95%) 8 votes

 

A Pilis egyik legromantikusabb helye egy szűk kis vadregényes kanyonszerű szurdok a Holdvilág-árok. Távol a városok zajától könnyedén megélheted a természet harmóniáját, szabadságának erejét. Kultikus és egyben misztikus múltja mágnesként képes vonzani a természetszerető turistákat.

 

Miféle történelmi és régészeti értékekkel rendelkezik a Holdvilág-árok?

Amikor kirándulóként szeretnéd felfedezni a Pilis hegyének minden apró részletét, akkor rá kell döbbenned arra, hogy olyan mértékű szakrális természeti csodával állsz szemben, amit nagyon nehéz szavakkal leírni. Szinte lépten-nyomon őseink hátrahagyott értékeivel találkozhatsz utad során.

Ehhez társul még az a fajta energia – a Pilis kisugárzása -, amit csak az ért meg igazán, aki átéli a nyugalomnak egy magasabb dimenzióját. Ezen a helyen található a Holdvilág-árok is, ahol a tested feltöltődik, a lelked pedig mély megnyugvást él át.

A Holdvilág-árok egy igen közkedvelt turista célpont, ami Pomáztól mindössze 6 km-re fekszik É-NY-i irányba.

 

Holdvilág-árok: a régmúlt korok ősi kultuszhelye

Nem csak a turistatérkép szerint kultuszhely a Holdvilág-árok, hanem a feljegyzések is így tartják számon. A kereszténység előtti időkben a magyar hitvilág már kultuszhelyként ismerte és tartotta számon ezt a csodálatos helyet.

Anonymus krónikájában írja le merre található Árpád fejedelemnek a temetkezési helye:
“Ezután az Úr megtestesülésének kilencszázhetedik esztendejében Árpád vezér is elköltözött ebből a világból a Pozsony alatt szerzett sebesülése következtében. Tisztességgel temették őt el egy kis folyónak a forrása felett, amely kőmederben folyik alá Attila király városába. Egyszersmind ott a magyarok megtérése után a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére egyház épült, amelyet Fejérnek hívnak.”

A Holdvilág-árok misztikusságát több feltételezés és forrás is megerősíti.

  • Létezik olyan meglátás, miszerint ezen a területen állt Attila egykori városa Sicambria, másik nevén Ecilburt.
  • A másik feltételezés szerint Árpád fejedelmet is ezen a területen temették el, bár bizonyítani még nem sikerült mindezt.

 

Miért annyira közkedvelt kiránduló hely a Holdvilág-árok?

A szurdokba belépve hamar megkapod a választ erre a kérdésre. A szurdokvölgy varázslatos szépsége hamar magával ragad, miközben fülemüle dallama csendül a közelben. A szurdokban számtalan kisebb-nagyobb barlanggal találkozhatsz, sőt esősebb idő után 10 méter magas vízesést is megcsodálhatsz.

 

Ajánlott túrák a Holdvilág-árok csodálatos útvonalának a bejárásához:


A tömegközlekedéssel érkezők számára ajánlott útvonal:

  • Kiskovácsi kórház (buszmegálló) -> Holdvilág-árok -> Lajosforrás -> Dobogókő

A 13,6 kilométeres távhoz igen jelentős 844 méteres szintkülönbséget is meg kell másznod. Ez nagyjából 5-6 órát fog igénybe venni, de ha jobb állóképességgel rendelkezel, akkor csak 3-4 órát.A túra kiindulási pontját a Pomáz-Dobogókő Volán járattal tudod megközelíteni, amit a H5-ös HÉV-vel Pomázon tudsz elérni vagy Újpest Városkapunál. A buszmegállóból 800 métert kell sétálnod a Holdvilág-árok bejáratához a piros kereszt útvonalon.A Holdvilág-árok lenyűgöző völgye 1,2 km hosszú. Ez tulajdonképpen egy olyan patakmeder, ami nem csak a nagyobb esőzésekkor, de olvadáskor is levezeti a vizet.  Ugyanakkor buja növényzete szemkápráztató látványt képes nyújtani.A Holdvilág-árok mentén található bükkös faállomány az év minden szakában képes vadregényes környezettel megajándékoztatni minket. Az állat- és növényvilág ezen a kicsivel több, mint 1 km-es szakaszon megelevenedik előtted.Utad végeztével egy létrán kell felmásznod, de előtte még érdemes megtekintened az előtte lévő Ősember barlangot is, ezért célszerű elemlámpát is magaddal vinned erre a túrára.A Holdvilág-árok elhagyása után még 1 km-en keresztül haladj a piros kereszten, majd a piros négyzeten menj tovább a Lajosforrásig. Itt érdemes a kulacsodat megtölteni a kristálytiszta vízzel, és megpihenni egy kicsit az árnyékot nyújtó lombos fák alatt, mielőtt tovább haladsz.Utána a kék+ jelzésen kell haladnod észak felé egészen a kék sáv jelzésig. Az útvonalak találkozásánál nyugatra kell térned és 6,5 km múlva Dobogókőhőz érsz, ahol szintén érdemes egy kis időt töltened. Nem csak a kilátás páratlan innen, nem csak a legjobb magyar ételeket fogyaszthatod itt el, hanem a hely éltető energiája is átjárja majd minden porcikádat olyannyira, hogy még napok múltán is érezhető lesz a hatása.Egy ilyen rövid, ugyanakkor sok tekintetben igen csak gazdag túra képes könnyedén megszerettetni mindenkivel a természetben való kirándulást.

 

  • Kiskovácsi kórház (buszmegálló) -> Holdvilág-árok -> Lajosforrás -> Szentendre

A buszmegállótól a piros+ jelzést követve nagyjából 10 perc alatt elérhetünk a Holdvilág-árok bejáratához. A bejárat után nem sokkal már egy teljesen más világban érezheted magad. Távol minden városi zajtól csak a természet hangorkánja fog körül venni. Miközben kövér gyíkok szaladnak el előtted a napsütötte sziklákon, a lábad alatt kristálytiszta patak csörgedezik.Célszerű felkészülnöd arra, hogy a Holdvilág-árok bejárása esős időben vagy azután eléggé vizes kaland is lehet. Vannak olyan periódusok, amikor még a turistaúton is csak bokáig érő vízben lehet  közlekedni. Érdemes elemlámpával készülnöd, mivel a szurdokban több barlangot is fel tudsz fedezni.A Holdvilág-árok végéhez érve továbbra is a piros+ jelzésen haladj, majd térj át a piros négyzetre, ami Lajosforrásig fog Téged elvinni. A bővízű forrás egész évben képes a szomjazók víz iránti vágyát oltani. Amikor megkóstolod, érezni fogod, hogy mennyire más, mint az, amit a boltban árulnak forrásvízként. A természet ereje szinte beléd költözik az elfogyasztásával. Innen a sárga sáv jelzésen haladj egészen a szentendrei végcélodig.A túra távolsága 13,9 km amihez 461 méter szintkülönbség is tartozik. Jó kondival 3-4 óra alatt végig lehet menni, de kényelmes tempóval akár 5-6 órás minőségi kikapcsolódásra is számíthatsz.

 

A személygépjárművel érkezők számára javasolt körtúra, ami ugyanonnan indul, mint ahol végződik:

  • A Dobogókő -> Holdvilág-árok -> Lajosforrás -> Dobogókő

Ez az útvonal egy viszonylag hosszabb, de annál kellemesebb szakasz. 940 méteres szintkülönbségével és 24 km-es távjával, akár 10 órásra is elnyúlhat ez a túra, de gyakorlott túrázók 5-6 óra alatt is képesek teljesíteni. Kisgyermekes családoknak nem ajánljuk!Kezdésnél a Dobogókőre befutó sárga sávos jelzést kell megkeresned és dél felé kell venned az irányt. Mesébe illő lombos fák hűs árnyéka alatt 7 kilométerre a kiinduló ponttól a Lom-hegyi-nyeregnél délre kell kitérned, immár a piros sáv jelzésen. Innen már alig 4 km-re lesz a Holdvilág-árok bejárata.A Holdvilág-árok bejáratától a piros kereszt turistajelzést kell követned. A szurdok végén még nagyjából 1 km-t kell haladnod ezen a jelzésen, majd át kell térni a piros négyzetre, ami elvisz a Lajosforrásig. Itt már bizonyára jól fog esni a csodálatosan tiszta és hűs vízű forrásvíz.Innen a kék kereszten kell haladnod 3 km-t, majd a kék sávra kell áttérned.

 

Kellemes túrázást kívánunk!

 

A Holdvilág-árok területén áthaladó túránk:

Bulcsú vezér emléktúra