A Dera-szurdok lélegzetelállító szakadéka
4.6 (92.73%) 11 votes

 

A Dera-szurdok a Pilis egyik leghangulatosabb, és legromantikusabb patakvölgyeinek az egyike. Ez az ámulatba ejtő természeti képződmény Pilisszentkereszttől nem messze lelhető fel. A pilisi falvak nyugalmát idéző kis település legszélső házától nem messze kezdődik egy észveszejtő élmény a kis völgyszoros területén.

 

Sokan úgy gondolják, hogy a Dera-szurdok a magyar emberek számára egy darabka Svájc. Amikor meredeken elkezd süllyedni a katlan, akkor már nyoma sincs emberi behatásnak, és már a használaton kívüli mészégető kemencéket is régen elhagytuk.

 

A Dera-szurdok jelenlegi formájáért a Dera patak felelős

ami a Pilis hegység leghosszabb folyóvize is egyben. A természet igazi erejére kiváló példa az a mély völgy, amit az idők folyamán alakított ki magának a Dera patak.

Gondoltad volna azt, hogy maga a “dera” szó is szakadékot, illetve rést jelent. Ezt az elnevezést egyébként a Pomázon élő szerb kisebbség adta ennek a képződménynek. A Dera patak nem is hazudtolta meg a jó hírét és hosszú 1-1,5 km-es, valamint kifejezetten mély katlant hozott létre.

A kis folyó felszínét itt-ott tükörsima felületű kövek törik meg. A Dera patak gyorsan mozgó folyama az egész mederben végigszáguld.

 

A túrázók előszeretettel választják a Dera-szurdok mesebeli szépségű tájait úti célul

A Dera patak felett romantikus hangulatot idéző fahidak sokaságán kell végig haladnod utad során. Amennyiben kicsit megpihennél, akkor választhatsz a számtalan jól kialakított pihenők egyike közül, ahol akár még szalonnasütést is be lehet iktatni. A szemet gyönyörködtető, lenyűgöző látvány könnyedén magával fog ragadni.

A Dera-szurdok alsó végéhez érkezve egy nagy tisztáson találod magad, ahol parkoló, pihenő- és piknikező hely került kialakításra a kirándulók számára.

A Dera-szurdok szinte oltalmazóan öleli körül a Dera patak gyorsan hömpölygő vízfolyamát. Ez a kis folyó választja el egymástól a Visegrádi-hegységet és a Pilist. A Dera patak végül Szentendrén keresztül ömlik a Dunába.

Dera-szurdok eső után

A Dera-szurdok egy kellemes kirándulóhely

 

A Dera-szurdok megközelítése:

A Dera-szurdok megközelítése autóval:
Pomázról Pilisszentkereszt felé kell elindulnod, de mielőtt oda érnél – nagyjából két kilométerre Pilisszentkereszttől – figyelned kell, mert látsz majd egy kis aszfalt utat balra lefelé. Ez a Dera-szurdok alsó végéhez fog Téged vezetni, ahol egy parkolót fogsz találni.
Nagyon kell figyelned, mert nincsen kitáblázva ez a hely, és könnyen túl szaladhatsz rajta. Amennyiben Pomáz felől közelíted meg ezt a helyet, akkor a 15-ös kilométerkőre figyelj, mert a lejáró ott található 3-4 méterre.

A Dera-szurdok megközelítése tömegközlekedéssel:
A Szentendréig közlekedő H5-ös hévről Pomáz megállónál kell leszállnod. Itt autóbusszal Pilisszentkereszt településig kell jegyet venned, és az első megállónál kell leszállnod. A megállónál leszállva bal kéz felé fogod megtalálni a kék sáv jelzés, ami levisz a Dera-szurdok varázslatos katlanjába.

 

Kellemes  túrázást kívánunk!