Kirándulás a Szlovák Paradicsomban
5 (100%) 1 vote

Túra a Szlovák Paradicsomban szurdokokon, gerinceken, csúcsokon át

ELŐREGISZTRÁCIÓ KÖTELEZŐ!

Ezen a túrán a férőhelyek korlátozottak, és nem tudjuk bővíteni őket, hiszen busszal megyünk. Ezért kérjük, hogy mielőbb olvasd el a részleteket, add le a nevezésed és utald át a kedvezményes nevezési díjat szeptember 4-ig (vagy a teljes árat szeptember 20-ig), mert a helyeket a befizetések sorrendjében töltjük fel.
Jelentkezési határidő vége: 2017. 09.  18.
Helyszíni nevezés: nincs

A túra időpontja: 2017. 10. 07.

Szurdoktúra létrákon, vízeséseken át

Túránk során megcsodáljuk a Szlovák Paradicsom lenyűgöző szurdokvölgyeit, ami egész Felvidék leglátványosabb és legnépszerűbb kirándulóhelye is egyben. Ez a lenyűgöző, ugyanakkor félelmetes természeti csoda, a külvilágtól elzárva alakította ki a saját kis édenkertjét.

A szinte érintetlen erdőrezervátum a vadregényes szurdokokkal kiemelkedő helyet foglal el a túrázás szerelmeseinek a szívében. Kirándulásunk közben a Suchá Béla patak medrét fogjuk követni, ahol fa- illetve fémlétrák segítségével érjük el a Szlovák Paradicsom egyik legnagyobb vízesését.

Barangolás közben megtekintjük a Kléstorisko kolostor régi romjait, így a történelem is a szemünk előtt fog megelevenedni. Végül a Hernád áttöréshez érünk. Utunk zubogó folyóvíz felett, és vasalt létrákon fog keresztül vezetni.

Hasznos információk:

A túrát túravezető segítségével együtt tesszük meg.

A túra útvonala: Podlesok parkoló – Suchá Bela záver elágazások – Pod Vtácím hrbom elágazás – Klástorisko kolostor
rom, menedékház – Klástorská roklina ustie elágazás – Klástorisko kolostor rom, menedékház – Klástorská roklina ustie elágazás – Hrdlo Hornádu – Podlesok parkoló

Start/Cél: Podlesok parkoló

Ajánlott: 14 éves kortól – rendszeresen túrázó, megfelelő kondícióban lévő embereknek, akiknek nem okoz gondot a létrákon és a láncokkal tarkított részeken történő közlekedés

Nehézségi fok: Nehéz túra – a túra hossza: 17,6 km, szintkülönbség 940 méter

Részvételi díj: 14.900.-Ft, (koránkelő kedvezménnyel: 11.900.-Ft) – az ár az útiköltségen kívül az emléklapot és a jelvényt is tartalmazza

Túra időpontja: 20017. 10. 07.

Találkozó: kb. 4:00 h Budapest, Hősök tere (a Műcsarnok mögötti nagy parkolóban – a Dózsa György úton)

Érkezés Biely Potokra: kb. 9:00 h

A túra időtartama: kb. 9,5 óra

Érkezés Budapestre: kb. 23:00 h

Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli, kalcium/magnézium tabletta, izomlazító krém. A túravezetőknek gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára!

Öltözködés: figyeljünk oda az öltözékünkre, mert a kitettebb hegyoldalon erős szél lephet meg minket még jó időben is. Ajánlott a polár/viharkabát viselése a magasabb, szelesebb helyeken! A csúcsokon, kitettebb helyeken célszerű naptejet, nagy karimájú sapkát használni. 20-30 literes kis hátizsák, esőkabát, kötelező túrabakancs (vízhatlan!). Váltás cipőt, ruhát célszerű a buszban hagyni. Utazáskor jól jöhet a nyakpárna, vékony takaró.

Étkezés: Ellátmányról mindenkinek egyénileg kell gondoskodnia. Célszerű élelmiszert itthonról hozni (müzlit, gyümölcsöt, egy-két szendvicset). Min. 2 liter folyadék szükséges napközben. Az útba eső menedékházban lehet meleg ételt-italt vásárolni. Ajánlott szőlőcukrot, iso italport hozni.

Pénzváltás: A határon van pénzváltó, de jó, ha aprópénzt hoz mindenki, útközben, fent a büfében, wc-nél szükség lehet rá.

Biztosítás: Javasoljuk, hogy köss egynapos biztosítást (online akár két perc alatt megvan). Hidd el, megéri! Mi őket választottuk: https://eub.hu/

Programváltoztatás szükség esetén: Mivel a hegyek, hegyvidékek időjárása rendkívül változékony, rapszodikus és kiszámíthatatlan, ezért mindenképpen fenntartjuk a jogot, hogy rossz időjárási körülmények esetén – eső, jégeső, köd, kedvezőtlen látási viszonyok, hóvihar – megváltoztassuk a programot.
Mivel a résztvevők biztonságát, egészségük védelmét tartjuk a legfontosabbnak, ezért előfordulhat, hogy le kell mondanunk egy-egy csúcs megmászásáról!
körülmények és az időjárás megítélése a túravezető feladata, s az Ő döntését kötelezően minden résztvevőnek el kell fogadnia!

Ez a túra lesz az egyik bónusz túra a Magyar Hősök Túrasorozat (MHT) Kupában, így ez is beleszámít a Kupa díjazásába!

Nem tudod, mi az az MHT Kupa? A választ itt találod: http://attilaunokai.net/mht-kupa

Túraútvonal részletesen

Túránk Podlesok parkolójából fog elindulni, elhaladunk az autós kemping bejárata mellett, majd rátérünk a zöld jelzésre. A patak medret követve rövid időn belül el fogunk érni egy kiépített részhez, ahol fahidak várnak ránk, és rönkökön vagy éppen létrákon kell keresztül másznunk ahhoz, hogy tovább tudjunk haladni.

Érdemes erről a lenyűgöző helyről útközben is sűrűn fotókat készíteni. A zöld jelzésen haladva lenyűgöző vízesések mellett fogunk elhaladni, majd kiérünk egy jóval lankásabb erdővel borított részre a Suchá Bela záver jelzés elágazáshoz.

Innen a sárga sáv jelzést fogjuk tovább követni lefelé a völgybe, egészen a sárga és piros sáv jelzés találkozásáig, a Pod Vtácím hrbom nevezetű helyig. Ezek után kelet felé kanyarodunk a piros sáv jelzésre és egy köves, kavicsos kis úton fogunk Klástorisko irányába elindulni. Megérkezésünk után felfedezhetjük ezt a régi korokból megmaradt kolostorromot. Az itt található menedékháznál az étteremben pedig ételt és italt vehetünk magunkhoz.

Azok, akik szeretnék, megnézhetik a közeli Kysel szurdok felső végét. Visszaérkezésük után észak-nyugati irányba fogunk továbbhaladni a zöld jelzésen. Néhány pár perces sétát követően a jobb oldalon feltűnő sárga sávon folytatjuk barangolásunkat.

Innen lemegyünk egészen a Hernád folyónál induló Klástorská rokl nevezetű csodálatos szurdokvölgy alsó végéhez. A sárga jelzés a Hernád folyó felett nem sokkal találkozik a zöld jelzéssel. Itt a Klástorská roklina ustie jelzés elágazásnál található a szurdokvölgy kezdete.

Innen felfelé a zöld jelzésen fogunk haladni a lenyűgöző szurdokvölgyben. A patakmederben kialakult mesébe illő terep mellett a mederre rádőlt fákkal is találkozhatunk. Utunk során vízesésekben gyönyörködhetünk, majd a köves szurdokvölgyből kiérve a piros sávon visszamegyünk a Klástorisko romjaihoz és menedékházához.

Utunkat most a már ismert lefelé vezető zöld, majd a sárga jelzésen fogjuk folytatni. A sárgán leereszkedünk a Hernád folyóhoz, majd amikor a zöld jelzés csatlakozik, akkor észak felé megyünk a folyóig a Klástorská roklina ustie jelzés elágazásáig.

Innen a kék jelzésen fog tovább vezetni az utunk a Hernád áttörésig. Haladásunkat sziklákba épített, rögzített fémtálcák, és kiépített láncok segítik. Utunk meseszép területeken visz keresztül, ahol alaposabban szemügyre vehetjük a a folyó sziklákat morzsoló erejét.

A Hernád áttörés után is a kék sáv jelzésen fogunk tovább haladni, mellettünk és alattunk pedig a Hernád folyó víztömegében tudunk gyönyörködni. Az erdőből kiérve faházak mellett fogunk eljutni a kiindulási pontra, a kempinghez. A bejáratnál akár étteremben is étkezhetünk és felfrissíthetjük magunkat haza indulás előtt.

Szlovák Paradicsom térkép

Nagyításhoz kattints a képre!

Részvételi díjak

Kedvezményes ár szeptember 4-ig átutalva Teljes ár szeptember 30-ig átutalva Páros kedvezménnyel szept. 30-ig átutalva
11.900.-Ft 14.900.-Ft 19.800.-Ft/2 fő

 * A kedvezményes összegek határideje a pénzösszeg bankszámlánkra történő beérkezésére vonatkozik!
(Az átutaláshoz szükséges adatokat a jelentkezést követő visszaigazoló email-ben fogod megkapni.)
(Ha nem áll módodban átutalni a kedvezményes díjat, akkor azt készpénzben is kifizetheted bármelyik előző túrán.)
**Lemondás esetén a nevezési díjat nem áll módunkban visszatéríteni,
viszont ha szeptember 4-ig írásban elküldöd a lemondásodat,
akkor egy későbbi túrán be tudjuk számítani a befizetett összeget.

Figyelem!

A túra kizárólag akkor indul, hogyha legalább 25 fő jelzi a részvételi szándékát!
Amennyiben 25 főnél kevesebb a jelentkezők száma, a nevezési díjat beszámítjuk bármelyik következő túránkba
vagy visszautaljuk a befizető részére.

Regisztráció

Ha úgy döntöttél, hogy készen állsz erre a túrára, kérjük, hogy végezd el a regisztrációt és utald át a részvételi díjat, hiszen a buszban a helyeket befizetési sorrendben töltjük fel.
A részvételi díj magába foglalja az emléklapon és a tűzzománc jelvényen kívül
az oda-visszautazás és a túravezető díját. 

 

* Név

* Email cím

* Telefonszám

* Születési dátum (éééé.hh.nn.)

* Irányítószám

* Város

* Utca, házszám

Jelöld be, honnan hallottál a túráról!
FacebookAttilaunokai.netTTTEgyéb

Üzenet

A túrával kapcsolatos mindennemű változtatás jogát fenntartjuk!