Kalandozások a Kis-Fátrában
Értékeld!

Fátra túra szurdokokon, gerinceken, csúcsokon át

 

ELŐREGISZTRÁCIÓ KÖTELEZŐ!

Ezen a túrán a férőhelyek korlátozottak, és nem tudjuk bővíteni őket, hiszen busszal megyünk. Ezért mielőbb olvasd el a részleteket, add le a nevezésed és utald át a kedvezményes nevezési díjat augusztus 4-ig (vagy a teljes árat augusztus 18-ig), mert a helyeket a befizetések sorrendjében töltjük fel.
Jelentkezési határidő vége: 2017. 08.  18.
Helyszíni nevezés: nincs

 

A túra időpontja: 2017. 09. 02.

Létrás és láncos utak, vízesések és hegycsúcsok

Szlovákia méltatlanul kevésbé ismert része a Fátra, hiszen rengeteg természeti látnivalót rejt magában. Megtalálhatóak itt a kisebb-nagyobb hegyek, de a szűk szurdokok, patakvölgyek is. Ráadásul biztonságosan kiépített turistaútvonalak várják az igazi kihívásokra vágyó túrázókat.

Túránk során a Kis-Fátra lenyűgöző hegyvidékeit fogjuk bejárni. Útközben egy valódi, hamisítatlan hegyi kalandot fogunk átélni, megcsodálva mindazt, ami nélkül nem is beszélhetnénk látványos hegyi túráról.

Barangolásunk során érinteni fogjuk azt a Diery-szurdokrendszert, ami lélegzetelállító környezetben tárul majd fel a szemünk előtt. Mindezt a Kis-Fátra vonulatainak szomszédságában fogjuk megtenni.

Utunk során meredek hegyoldalakkal kell megküzdenünk, szűk szurdokokon kell keresztülhaladnunk, miközben láncos utakon, vagy éppen létrákon kapaszkodva kell előrébb jutnunk. Mindeközben csodálatos vízesésekben gyönyörködhetünk, vagy éppen a Fátra csipkézett csúcsai és sziklái nyűgözhetnek le bennünket. Ráadásként, az egyik legmagasabb csúcs meghódításával is kacérkodunk majd.

Hasznos információk:

A túrát túravezető segítségével együtt tesszük meg.

A túra útvonala: Biely Potok – Ostrvné – Podziar – Pod Pálenicou – Pod Tanecnicou – S. Medzirozsutce – Velky Rozsutec – S. Medziholie – Pod Medziholim – S. Medzirozsutce – S. Zákres – Maly Rozsutec – Biely Potok

Start/Cél: Biely Potok parkoló

Ajánlott: 14 éves kortól – rendszeresen túrázó, megfelelő kondícióban lévő embereknek, akiknek nem okoz gondot a nagy szintkülönbség megtétele

Nehézségi fok: Nehéz túra – a túra hossza: 18 km, szintkülönbség 1453 méter, menetidő kb. 11 óra

Részvételi díj: 14.900.-Ft, (koránkelő kedvezménnyel: 11.900.-Ft) – az ár az útiköltségen kívül az emléklapot és a jelvényt is tartalmazza

Túra időpontja: 20017. 09. 02.

Találkozó: kb. 4:00 h Budapest, Hősök tere (a Műcsarnok mögötti nagy parkolóban – a Dózsa György úton)

Érkezés Biely Potokra: kb. 9:00 h

A túra időtartama: kb. 10-11 óra

Érkezés Budapestre: kb. 24:00 h

 

Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli, kalcium/magnézium tabletta, izomlazító krém. A túravezetőknek gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára!

Öltözködés: figyeljünk oda az öltözékünkre, mert a kitettebb hegyoldalon erős szél lephet meg minket még jó időben is. Ajánlott a polár/viharkabát viselése a magasabb, szelesebb helyeken! A csúcsokon, kitettebb helyeken célszerű naptejet, nagy karimájú sapkát használni. 20-30 literes kis hátizsák, esőkabát, kötelező túrabakancs (vízhatlan!). Javasolt még túrabot. Váltás cipőt, ruhát célszerű a buszban hagyni. Utazáskor jól jöhet a nyakpárna, vékony takaró.

Étkezés: Ellátmányról mindenkinek egyénileg kell gondoskodnia. Célszerű élelmiszert itthonról hozni (müzlit, gyümölcsöt, egy-két szendvicset). Min. 2 liter folyadék szükséges napközben. Az útba eső menedékházakban lehet meleg ételt-italt vásárolni. Ajánlott szőlőcukrot, iso italport hozni.

Pénzváltás: A határon van pénzváltó, de jó, ha aprópénzt hoz mindenki, útközben, fent a büfében, wc-nél szükség lehet rá.

Biztosítás: Javasoljuk, hogy köss egynapos biztosítást (online akár két perc alatt megvan). Hidd el, megéri! Mi őket választottuk: https://eub.hu/

Programváltoztatás szükség esetén: Mivel a hegyek, hegyvidékek időjárása rendkívül változékony, rapszodikus és kiszámíthatatlan, ezért mindenképpen fenntartjuk a jogot, hogy rossz időjárási körülmények esetén – eső, jégeső, köd, kedvezőtlen látási viszonyok, hóvihar – megváltoztassuk a programot.
Mivel a résztvevők biztonságát, egészségük védelmét tartjuk a legfontosabbnak, ezért előfordulhat, hogy le kell mondanunk egy-egy csúcs megmászásáról!
A körülmények és az időjárás megítélése a túravezető feladata, s az Ő döntését kötelezően minden résztvevőnek el kell fogadnia!

Ez a túra lesz az egyik bónusz túra a Magyar Hősök Túrasorozat (MHT) Kupában, így ez is beleszámít a Kupa díjazásába!

Nem tudod, mi az az MHT Kupa? A választ itt találod: http://attilaunokai.net/mht-kupa

Túraútvonal részletesen:

Megérkezés után Biely Potok parkolójából fogunk indulni felfelé a kék sávon. Egy darabig a patak medret fogjuk követni, egészen a kék és a sárga jelzés találkozásáig (Ostrvné).

Ezen a helyen egy kisebb patak torkollik a mi patakunkba, aminek a völgye varázslatos hangulatot áraszt magából. Az elágazásnál a gyorsabbak felmehetnek a sárga jelzésen, ahol útközben két csodálatos vízeséssel is fognak találkozni, majd az útvonaluk újra a kék sávra tér vissza.

A többiek ezalatt tovább haladnak a Dolné Diery (Alsó Lyukak) szurdokvölgyben a kék sáv jelzésen. A szurdok mesebeli tájai maradandó emlékekkel gazdagíthatnak minket. Utunk során több kiépített hídon is keresztül haladunk majd, és létrákon kapaszkodunk fel a Podziar nevezetű jelzés elágazásához, ahol a csoport többi tagja is csatlakozik hozzánk.

Tovább haladva, felfelé a kék jelzésen kis idő múlva a Horné Diery (Felső Lyukak) szurdokvölgyhöz érünk, és most jön csak az igazi kihívás! Ugyanis innentől utunk még szemkápráztatóbb lesz, mivel számos létra és láncos szakasz váltogatja majd egymást. Ezek lesznek majd segítségünkre abban, hogy a hatalmas sziklafalak között feljussunk a célunkig, a Pod Pálenicou jelzés elágazásáig.

A pihenő után egy darabig még a kék jelzést követjük, de hamarosan átváltunk a zöldre. Ezen a jelzésen tudjuk a felső patakok összefolyásának a látványát magunkba szívni, majd egy forrásnál hűsíthetjük le magunkat.

A kék jelzésre a Pod Tanecnicou jelzés elágazásánál fordulunk rá balra, és a S. Medzirozsutce jelzés elágazásig megyünk el. Innen felfelé a Velky Rozsutec csúcs irányába haladunk egy hosszú és meredek szakaszon. Sziklás részen fogunk felérni a csúcsra, ami viszont minden kényelmetlenségért kárpótolni fog. Fentről hihetetlen panoráma tárul majd elénk. Itt tartunk egy hosszabb pihenőt.

Az ebédünk elfogyasztása után lefelé, a piros sáv jelzésen egy jól kiépített, ámde meredek láncos, kapaszkodós rész következik. Utunk egészen a S. Medziholie nevű hágóban találkozó jelzésekig vezet. Itt Pod Rozsutcom felé vesszük az irányt, majd ideérve folytatjuk utunkat a kék sáv jelzésen.

Ekkor már egy viszonylag egyenes szakaszon járunk Pod Mezdziholam jelzés elágazásig. A túra a kék sávon folytatódik tovább, de mielőtt a S. Medzirozsutce jelzés elágazáshoz érnénk, még egy komolyabb emelkedővel is számolnunk kell. Ez a terep már ismerős lesz, hiszen itt már jártunk reggel.

Igazi felüdülés lesz az a lankás, füves fennsík, ami a piros jelzésen tárul elénk. Ezen haladunk egészen a S. Zákres jelzés elágazásáig. A zöld jelzésre áttérve még egy rövid, de annál meredekebb út következik. Újból megjelennek a létrák és láncok, hiszen a sziklákon ezek segítségével tudunk csak felkapaszkodni a Maly Rozsutec hegycsúcsra. A gyönyörű kilátás itt is feledteti majd az elmúlt percek kihívásait.

A zöld sávon tovább haladva szintén egy meredek részhez fogunk érni, de most már lefelé vezet az utunk. Láncok, kiépített hágóvasak segítik az előre haladást. A sziklás rész aljához érve utunk egy kis erdei ösvényen vezet tovább. Keresztezünk egy kis – néhány házból álló – falucskát, majd egy patakon is többször át fogunk kelni. A lankás réteket elhagyva – mintegy levezetésként – egy kis hegyi legelőn jutunk vissza a kiindulási pontunkhoz.

 

Kalandozások a Kis-Fátrában - térkép

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Részvételi díjak

Kedvezményes ár augusztus 4-ig átutalva Teljes ár augusztus 18-ig átutalva
11.900.-Ft 14.900.-Ft

Sajnáljuk, de a kedvezményes nevezési díj befizetési határideje lejárt!

 * A kedvezményes összegek határideje a pénzösszeg bankszámlánkra történő beérkezésére vonatkozik!
(Az átutaláshoz szükséges adatokat a jelentkezést követő visszaigazoló email-ben fogod megkapni.)
(Ha nem áll módodban átutalni a kedvezményes díjat, akkor azt készpénzben is kifizetheted bármelyik előző túrán.)
**Lemondás esetén a nevezési díjat nem áll módunkban visszatéríteni,
viszont ha augusztus 4-ig írásban elküldöd a lemondásodat,
akkor egy későbbi túrán be tudjuk számítani a befizetett összeget.

Figyelem!

A túra kizárólag akkor indul, hogyha legalább 25 fő jelzi a részvételi szándékát!
Amennyiben 25 főnél kevesebb a jelentkezők száma, a nevezési díjat beszámítjuk bármelyik következő túránkba
vagy visszautaljuk a befizető részére.

Regisztráció

Ha úgy döntöttél, hogy készen állsz erre a túrára, kérjük, hogy végezd el a regisztrációt és utald át a részvételi díjat, hiszen a buszban a helyeket befizetési sorrendben töltjük fel.
A részvételi díj magába foglalja az emléklapon és a tűzzománc jelvényen kívül
az oda-visszautazás és a túravezető díját. 

Sajnáljuk, a regisztrációnak vége!

 

A túrával kapcsolatos mindennemű változtatás jogát fenntartjuk!